logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf en modificeert en bouwt Euro- en energiebesparende zwembadenchampagne

Warmtepomp ideaal voor zwembaden wegens de lage oppomptemperatuur

heat perfector 2warmtepomp voor zwembadwarmtepomp 1

Warmtepomp pompt 80% gratis warmte uit de lucht in uw zwembad

Warmtepompen voor zwembaden zijn duurzame energiesystemen die energie uit de lucht omzetten in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan die energie van een relatief lage temperatuur oppompen tot een voldoende hoge temperatuur om het zwembad te verwarmen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan in de omgekeerde richting: een medium heeft energie nodig om te verdampen en geeft energie af bij condensatie. Het oppompen tot een hogere temperatuur vraagt energie. Terwijl de meeste gangbare verwarmingssystemen hun energie volledig uit brandstof of een andere energiedrager halen, onttrekt de warmtepomp haar energie grotendeels (tussen 70 en 80 %) aan de lucht. De warmtepompinstallatie verbruikt dus viermaal minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem.

De energiebesparing die bereikt kan worden met een warmtepomp wordt in grote mate bepaald door het temperatuurverschil tussen warmtebron en afgiftesysteem. Hoe kleiner dit temperatuurverschil, hoe hoger het rendement. Vanwege de relatief lage temperatuur die de warmtepomp levert, wordt ze idealiter toegepast voor zwembaden.

Lucht / water warmtepomp
Dit type warmtepomp wordt gebruikt in de zwembadtechniek. Bij dit type van warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht gehaald, om vervolgens op te pompen en aan het verwarmingssysteem toe te voegen. Erg hoge rendementen worden behaald tot buitentemperaturen van +7°C. Vooral toepassingen voor zwembadverwarming zijn voor de hand liggend voor deze toepassing. Openluchtbaden hoeven geen extra opwarming bij buitentemperaturen boven de 25°C, en indien de buitentemperaturen het vriespunt naderen wordt er meestal niet veel meer gezwommen. En juist binnen deze grenzen haalt de lucht/water warmtepomp haar hoogste rendementen. Zeker indien de warmte rechtstreeks aan het zwemwater kan afgegeven worden mits een roestvrijstalen warmtewisselaar en geen extra overgangsmedium meer dient gebruikt te worden ( CV water). Ook dient het water meestal slechts tot 30° à 31°C opgewarmd te worden, waardoor een erg hoge COP waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Indien bovendien deze opwarming ‘s nachts kan geschieden, kan bijkomend geprofiteerd worden van een lage kostprijs van het nachttarief. Natuurlijk is het beter voor het milieu om het zwembad uitsluitend op natuurlijke wijze te verwarmen, of door gebruik van zonnepanelen. Maar indien toch bijkomende verwarming noodzakelijk wordt om de actieve zwemperiode te verlengen, is deze warmtepomp wel de milieuvriendelijkste manier.  

De goedkoopste zwembadverwarming?
Neen, na de zonnecollectoren. Deze vragen een even grote investering, maar de energieopbrengst is gratis. Opgelet echter met zonnecollectoren: Geen zon, geen warmte! Warmtepompen nemen één deel energie op van het elektriciteitsnet om er vijf af te geven aan het zwembadwater. Die vijf zijn afkomstig uit de lucht en de warmte van de lucht is voorlopig nog gratis. Omdat de lucht meestal tussen de 15 en 25°C is in de zomer tijdens de werking van de warmtepomp en het uitwisselingsproces langzaam verloopt, werkt een warmtepomp zeer zuinig.

Hieronder ziet u een berekening om het prijsverschil aan energiekosten te kunnen vergelijken tussen een warmtepomp, een elektrische verwarming en een CV verwarming. Wij gaan uit van:

Zonnecollector:
De dimensionering van een zonnecollector: U moet de oppervlakte van uw zwembad verdubbelen. Vacuumbuiscollector is ideaal. Nooit teveel warmte!

Zwembadwarmtepomp:
Een zwembadwarmtepomp heeft een COP van 5. Dit wil zeggen dat de warmtepomp theoretisch in staat is om 5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh ze uit het elektriciteitsnet haalt. Dit kan men gelijkstellen aan een rendement van 500%. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de warmtepomp 1000/5 = 200 MJ aan elektriciteit nodig, ofwel 200/3,6 = 55,5 kWh. De kosten hiervoor bedragen aan dagtarief 55,5 * € 0,23 = € 12,76. De kosten hiervoor bedragen aan nachttarief 55,5 * € 0,14 = € 7,77.

Gas:
Gas met hoogrendementsketel: de productie van 1 GJ warmte met een hoogrendementsketel. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de hoogrendementsketel 1000/0,90 = 1100 MJ aan aardgas nodig, ofwel 1100/35,2 = 31,5 m³ aardgas. De kosten hiervoor bedragen 31,5 * € 0,60 = € 19,00.

Elektrisch:
Bij gewone elektrische verwarming heb je slechts een rendement van 100%. Om hetzelfde resultaat met een elektrische verwarming te bereiken is € 5*12,76 = € 63,8 elektriciteit aan dagtarief en € 5* 7,77 = € 38,85 elektriciteit aan nachttarief benodigd. Bij een gasgestookte elektriciteitscentrale met een rendement van 40% is uiteindelijk slechts 333 / 0,40 = 833 MJ ofwel 23,7 aardgas nodig, tegenover 35,5 m³ bij de hoogrendementsketel.

Een horizontale of verticale ventilator?
De ventilator van een goede warmtepomp zorgt dat verse lucht op de verdamper slaat en dat de koude gebruikte lucht efficiënt horizontaal of verticaal wordt verwijderd. De keuze tussen een horizontale of een verticale ventilator wordt bepaald door de plaats van de warmtepomp. Heb je een vrije ruimte van 5 meter, dan kan een warmtepomp met horizontale ventilator. Denk niet enkel aan de beplanting, maar ook aan het feit of je in zwempak de kille luchtstroom moet passeren. Een verticale ventilator kent dat probleem niet, maar vraagt meer onderhoud, omdat de ventilatoropening meer vuil opneemt.

COP?
Coëfficient Of Performance. Het rendement van de warmtepomp. Het afgegeven vermogen bv. 11 kW gedeeld door het opgenomen vermogen bv. 2,2 kW. De COP is tot 16!.
1 kW elektriciteit van het lichtnet levert u 16 kW warmte in uw zwembad op. (15 kW gratis!)


Beïnvloedingsfactoren?
De volgende factoren beïnvloeden de conforttemperatuur en de kostprijs van de opwarming:

Titanium warmtewisselaar

Geschikt voor elk type zwembadwater. Zoutwaterzwembaden, chloor, broom

Warmtepompen met zeer hoge COP (16!) voor zwembaden
warmtepomp 1warmtepomp 2
Waarom zou uw warmtepomp altijd op vol vermogen moeten draaien als dit helemaal niet nodig is? De variabele warmtepomp die al verwarmt op 25% van zijn vermogen. Een warmtepomp met een variabele snelheid, instelbaar tussen 25 en 100%. Een normale warmtepomp kent normaal alleen een aan/uit functie en draait dus altijd op vol vermogen. Maar als je zwembad bijvoorbeeld al op temperatuur is, dan is het vaak helemaal niet nodig om de maximale energie van een warmtepomp te vragen. Met een variabel toerental (inverter) warmtepomp bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitskosten.
Deze warmtepomp zoekt automatisch naar het juiste toerental en dus vermogen, dit afhankelijk van de werkingstemperatuur en de buitentemperatuur. En of hij nu draait op 25% of 100% van zijn vermogen; de WP blijft fluisterstil
.

Pluspunten WP inverter ++

Capaciteit en verbruik WP inverter++
De Fairland zwembad warmtepomp heeft een zeer hoge efficiëntie met een maximaal rendement van ongeveer COP = 16 op 25% vermogen. Dit is extreem efficiënt. Een COP-waarde van 16 geeft aan dat 1 kW energie kan zorgen voor 16kW verwarmingsenergie. Met een COP-waarde van 16 ligt het gemiddelde verbruik op ongeveer 1,34 kW/h. Bij een gebruik van 4 uur per dag zijn de verwarmingskosten dan ongeveer 4 x 1,34 x 0,25 = € 1,35 per dag.

Gebruik en installatie WP Inverter ++
Een warmtepomp moet altijd buiten staan. Het gebruikt namelijk koude lucht om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Een warmtepomp mag dus gewoon nat worden. Om de luchtcirculatie te stimuleren is het noodzakelijk dat de aanzuigkant van de WP minimaal 80 cm vrij is van ieder object. De WP dient altijd aangesloten te worden in combinatie met een bypass kit. Een bypass regelt de hoeveelheid water die naar de warmtepomp stroomt. Een warmtepomp heeft namelijk een bepaald debiet (doorstroming) nodig om goed te kunnen werken. Met een bypass kun je dit debiet regelen.

warmtepomp 3

Kenmerken WP inverter ++

warmtepomp 4warmtepomp 5
De Inverter + is de allereerste full-inverter zwembadwarmtepomp. Deze wordt aangedreven door een hoogwaardige full-inverter Mitsubishi compressor & full-inverter ventilatormotor, waarmee zowel de snelheid van de compressor als de snelheid van de ventilator (omwenteling per omwenteling) wordt aangepast. Op deze manier wordt het zwembad op een intelligente manier verwarmd met een continu en optimaal rendement.
- 3 jaar algemene garantie
- 5 jaar garantie op de warmtepomp en compressor

10 keer stiller
warmtepomp 6
Door gebruik te maken van de superstille Mitsubishi full-inverter compressor en het full-inverter ventilatiesysteem biedt de warmtepomp u een tot 10x stillere zwemomgeving als deze enkel de temperatuur van het zwembad moet worden behouden (lage snelheid).
Aluminium lichtmetalen behuizing
Hoogwaardige aluminium behuizing met verborgen schroeven en levenslange anti-roest garantie garandeert een eenvoudig en tijdloos design.

Soft Starter
Wanneer de Inverter+ warmtepomp wordt ingeschakeld, zal de aanloopstroom langzaam stijgen van 0A naar de nominale stroom in twee minuten. Hierdoor is er geen invloed op het elektriciteitsnetwerk van de woning. Dit in tegenstelling tot een normale on/off warmtepomp waar de startstroom tot 5 keer de nominale stroom kan bedragen.

Ontworpen voor luchttemperaturen -7 °C
De Inverter+ warmtepomp is ontworpen voor luchttemperaturen tot -7 ° C, waardoor het zwembadseizoen kan verlegd worden.

Zeer hoge COP
De verwarmingscapaciteit en COP (bij lucht 15°C / water 26 ° C / vochtigheid 70%) van de Inverter+ warmtepomp zijn beide gecertificeerd door TÜV Rheinland en CETIAT Frankrijk.
warmtepomp 7

wartepmop 8

warmtepomp 9

Tips om het rendement van de WP te verhogen
Een juiste installatie en gebruik van een warmtepomp is erg belangrijk om het zwembad goed op temperatuur te krijgen en te houden.

warmtepomp 10

Verwarming: acht oplossingen:

 

Afdekken !!!!

Dimensionering
http://www.fairland.com.cn/sizing_calculation.html
warmtepomp zonder afdekkingwarmtepomp met afdekking

 

Zie ook:

Zwembaden

 

champagnemooie madam zwembad


diverse logoslogo 1

"Een afgedekt zwembad in de tuin met automatische pH regeling: altijd een beetje veel vakantie zonder files, parkeerboetes, milieuboetes"

"Na een stresserende werkdag, kunnen thuiskomen en een hydromassage. Deze burn-out therapie werkt.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 23/06/2019

Terug naar hoofdpagina