logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf. Wij modificeren en bouwen o.a. eurobesparende en energiebesparende zwembaden.

zouteelektrolyse cyclusZoutelektrolyse verbruikt geen zoutPro Matic

Hoe werkt een zoutelektrolyse systeem?
Zout is natriumchloride. Door een kleine hoeveelheid stroom op het water te zetten is het mogelijk om het natrium van het chloride te scheiden. Het chloride die door de zoutelektrolyse wordt aangemaakt doodt alle bacteriën en zorgt ervoor dat het water helder blijft. Het uitgewerkt chloride zal zich vervolgens weer aan het natrium binden, waardoor de hele cyclus kan worden herhaald. Omdat zout niet verdampt, blijft dit een uitzonderlijke bron van chloor. U voegt eenmalig zout toe aan het zwembad met zout elektrolyse systeem, waarna de zoutelektrolyse het hele jaar door kan blijven werken. Een zwembad met een zoutelektrolyse is verre van zout te noemen. Als we het vergelijken met zeewater (40 gram per liter), zien we dat het zwembadwater slechts 10% hiervan bevat. De meeste zoutelektrolyse systemen draaien op 3 of 4 gram per liter. Dit percentage kun je nauwelijks proeven.

zoutconcentratiezoutelektrolyse

Zoutelektrolyse berust op een zeer eenvoudig principe dat doet denken aan de zee en haar ecosysteem. • Het water van het zwembad is enigszins gezouten (8 maal minder zout dan zeewater). • Via de cel wordt het zout, door middel van elektrolyse, omgezet in natrium hypochloriet, een krachtig desinfecterend middel. • Het natrium hypochloriet vernietigt alle micro-organismen en zorgt voor het juiste niveau van vrijgekomen chloor in uw zwembad. • De cel vernieuwt, zonder uw tussenkomst, op constante wijze het actieve chloor dat door de UV-stralen van de zon afgebroken wordt. Kwaliteit en veiligheid • Voor een goede werking van uw zuiveringssysteem, dient de pH van het zwembad tussen 7.2 en 7.4 gehouden te worden. Een goede waterkwaliteit is enkel mogelijk bij een evenwichtig water (pH, hardheid, TAC), en een goed afgestemd filtratiesysteem. De modellen zonder onderhoud (polariteitomkering) zijn aangeraden als het water een hoge hardheid heeft.

zoutsplitsing

Zoutelektrolyse is de splitsing van het molecuul zout. (scheikundige naam is: NatriumChloride.) Door de elektrolyse worden Natrium en Chloride (chloor) van elkaar gescheiden. Doordat er nu chloor ‘gemaakt’ is, ontsmet dit onmiddellijk het water. Daarnaast komen bij de splitsing ook nog andere ‘bijproducten’ vrij, zoals ozon. Ozon is goed voor het water i.v.m. de helderheid en is voor de rest ook niet schadelijk voor mensen. Nadat het chloor zijn werk heeft gedaan en weer in aanraking komt met natrium worden deze twee weer zout. Hierdoor is zoutelektrolyse een gesloten systeem waar niet continu een desinfectiemiddel aan het water toegevoegd moet worden. Dit in tegenstelling tot zoetwaterbaden waar constant chloor aan toegevoegd moet worden. Zoutelektrolyse is qua aanschafprijs hoog ten opzichte van chloor. Maar op de lange termijn kan een zoutelektrolyse systeem terug verdient worden omdat het na aanschaf geen tot weinig onderhoud nodig heeft.

Zout elektrolyse systemen verbruiken geen zout
Tegenargumenten zoals: de filter / pomp gaat er stuk van; de folie van het zwembad slaat wit uit; het water wordt er "stroperig" van; je krijgt witte schilfers in het water; de verwarming kan er niet tegen; uw trap gaat roesten; uw zwemkleding valt uit elkaar; etc. etc. allemaal onzin dus mits u goed wordt geadviseerd. Elektrolyse wordt in andere werelddelen (Amerika, Australië), waar het zwemseizoen langer duurt dan bij ons, al meerdere decennia toegepast. Alle kinderziektes zijn dus al lang uit het systeem en u heeft er dus alleen maar voordelen van. Bovendien worden er steeds hogere milieubelastingen geheven op chloorproductie.
Er gaat dus geen badzout verloren doordat er water verdampt. Zoutelektrolyse is de milieuvriendelijke manier om uw zwemwater zuiver en helder te houden, het is veilig, natuurlijk en automatisch! Uw zwembad wordt dus ook gezuiverd wanneer u op vakantie bent zonder dat u hiervoor extra maatregelen hoeft te nemen!
zouteelektrolyse cyclus

Waar moet u op letten bij het overstappen van een chloorzwembad naar een zoutwaterbad?
Als u van een chloorzwembad naar een zoutwaterzwembad wilt overstappen, moet u wel op twee puntjes letten.

Complex systeem?
Het systeem wordt op het einde tussen de zandfilter en de toevoeropening geplaatst. Dus eerst vangen de voorfilter en zandfilter alle het grove vuil op. Daarna gaat het systeem aan het werk om het water vrij te maken van bacteriën, algen en andere micro-organismen. Uw zwembad heeft nu kristal helder water dat bovendien niet naar chloor ruikt en geen rode ogen veroorzaakt.

Polariteitsomkering voor minder onderhoud

Hoewel er apparaten bestaan met automatisch reiniging door polariteitsinversie hebben de meeste toestellen deze functie niet. De chemische reactie van de omvorming van zout in chloor creëert een cristalisatiepunt voor de aanwezige kalk in het zwembadwater. De kalk zet zich neer rond de elektrolyseplaten (anode-kathode) van de elektrolysecel en vormt kalkaanslag. Hoe meer kalk hoe slechter de elektrochemische reactie rondom de platen titanium / Ruthenium / Iridium.
Ontkalken met azijnzuur of HCl
polariteitsomkeringzuur voor kuisen electrolyse

Chloormeting via ORP: elektrolyse sturing

orp metingorp meting
Om er voor te zorgen dat er niet te veel of te weinig chloor wordt aangemaakt kunt u deze laten aansturen. Dit toestel controleert de productie en de werking van het zoutelektrolysesysteem zodat er alleen geproduceerd kan worden wanneer het water meer chloor vereist. De sensor meet de chloorwaarde van het zwembadwater en regelt automatisch de chloorproductie van uw zoutelektrolyse systeem. Nooit meer te veel of te weinig chloor in uw zwembad met deze sturing.

Voordelen

Nadelen

Opgelet: 6 problemen

– Bypass voor gemakkelijke reiniging en vervanging van de elektrodes.
– pH moet stabiel zijn, anders werkt de chloor niet goed. De plaatsing van een automatisch pH dosering wordt aangeraden om niet constant de pH van het zwembad te moeten bewaken.
– Regelmatige controle van de elektrolyse elektrodes: zij corroderen, kalken aan en verliezen hun werking na verloop van tijd. Na enkele jaren te vervangen.
– Werkt niet goed bij koud water<16°C. Het koude water accentueert de corrosie van de elektroden en vermindert sterk hun levensduur.
– Aarding. (pool bonding) Ieder zwembad moet onafhankelijk van de huisinstallatie worden geaard. Dus niet aan de standaard aarding van het elektriciteitsnet. Het spanningsverschil kan gemakkelijk 0,4V bedragen tussen zwembad en nieuwe afzonderlijke aardingspaal. Dit geldt met name voor baden met zoutelektrolyse, zwembaden met Inox 316L delen zoals trappen, UV-C lampen, etc.). Een aardingsset zorgt er voor dat potentiaalverschillen door statische elektriciteit afgevoerd worden. Hierdoor kan oxidatie aan het bad, trappen, rolluiken, inbouwdelen of technische componenten worden voorkomen.
– Bij gebruik mogen er geen/nauwelijks stabilisatoren in het zwembadwater aanwezig zijn. Let op: Voorwaarde voor deze regeling is dat er niet meer dan 10 ppm chloorstabilisator (cyaanzuur) in het water zit!

Goede raad

– Kies een cel met platen ipv roosters: betere kwaliteit. langere levensduur.
– Koop een systeem met polariteitsinversie voor automatische ontkalking van de platen (anode, kathode).
– Installeer een automatische pH correctie.
– Werk met een bypass
– Plaats de verwarming voor de elektrolysecel vooral voor de wintermaanden (dit systeem houdt niet van koud water <16°C).

schema.

Monarch ProMatic zoutelektrolyse voor zwembaden tot 200 m³

zoutelektrolyse 2zoutelektrrolyse 3zoutelektrolyse 4

zoutelektrolyse 12monarch 12zouteelektrolyse 11
De ProMatic heeft een digitaal geregelde elektronische voeding voor het aansturen van de elektrolyse cel zodat er lage badzout niveaus kunnen worden gehanteerd (minder dan de helft zo zout als een menselijke traan) om uw zwemwater schoon te houden. Badzout water wordt d.m.v. een geavanceerd elektronisch elektrolyse proces automatisch bacterie vrij gehouden, zelfs wanneer u langere tijd van huis bent.
De revolutionaire ESC Serie heeft maar 0,3% (3000 ppm) badzout nodig en heeft daarbij een intelligent zelfreinigend cel systeem. Hierbij is het dus niet meer nodig om de cel handmatig te reinigen en heeft u praktisch een onderhoudsvrij systeem. We hebben voor ieder zwembad een geschikt model van kleine patio zwembaden tot camping zwembaden. Zowel voor nieuwe als bestaande zwembaden.
Kenmerken

Voordelen

Nadelen
Geen redox sensor. Doseert altijd een vaste hoeveelheid chloor. Moet verder geautomatiseerd worden met Regulmatic

Davey RegulMatic® zoutelektrolyse regelaar

Regulmatic 1Regulmatic 2

Davey Regulmatic® nodig om het systeem te reguleren. Om uw zoutelektrolyse unit perfect onder controle te houden en er voor te zorgen dat er niet te veel of te weinig chloor wordt aangemaakt kunt u deze laten aansturen door een RegulMatic® van Davey. Dit toestel controleert de productie en de werking van het zoutelektrolysesysteem zodat er alleen geproduceerd kan worden wanneer het water meer chloor vereist. In feite is de Davey Regulmatic® dus een extra beveiliging op uw systeem. De Davey -Monarch RegulMatic® meet de chloorwaarde van het zwembadwater en regelt automatisch de chloorproductie van uw zoutelektrolyse systeem. Nooit meer te veel of te weinig chloor in uw zwembad met deze RegulMatic®.

Kenmerken

Voordelen

Nadelen

Het principe is in het kort samengevat:

De RegulMatic® is dus geen elektrolysesysteem maar een soort van sturing/beveiliging op elektrolysesystemen. Het is geen verplichting dit apparaat aan te schaffen maar het is een perfecte aanvulling bij de aanschaf van een zoutelektrolysesysteem.

Let op: Voorwaarde voor deze regeling is dat er niet meer dan 10 ppm chloorstabilisator (cyaanzuur) in het water zit!!!

Zodiac Ei² 20 zoutelektrolyse tot 90m³

zodiac Ei 1zodiac 3zodiac zoutelektrolyse 4
Betrouwbare zoutelektrolyse van Zodiac. Geschikt voor zwembaden tot 90m³. Voorzien van een zoutelektrode met een lange levensduur en doorstroombeveiliging wanneer er te weinig doorstroom is door de zoutcel. De zoutelektrolyse is geplaatst in een waterdichte koffer die u overal kunt plaatsen
Kenmerken

Hayward zoutelektrolyselogo hayward

Hayward 2hayward 3aquarite proaquarite pro

Aquarite pro

aqiarite pro

De Aqua Rite Pro is een zout-elektrolyse systeem dat perfect de desinfectie van het water verzorgt. Door een elektrische stroom door de zoutcel te sturen wordt het zout ontleed in diverse stoffen die perfect het zwembadwater in conditie houden. De elektrolyse cel wordt in de retourleiding naar het zwembad van de technische installatie geplaatst. De regelkast welke door middel van een duidelijke menusturing de zoutcel aanstuurt heeft een helder display en geeft de actuele waarden van het bad weer. Om zoutelektrolyse effectief te laten werken moet de pH stabiel gehouden worden tussen 7.2 en 7.6. De flow door de cel moet minimaal 2,9 m³/ uur bedragen en het zwemwater moet minimaal 15°C zijn alvorens de elektrolyse mag worden gestart. De ideale werking wordt verkregen door de standaard meegeleverde Sense en Dispence unit in combinatie met de Aqua Rite Pro, er wordt dan een systeem verkregen waarmee de gewenste waarden van redox en pH in het water automatisch worden gecontroleerd. Deze Hayward Aqua Rite Pro is geschikt voor zwembaden tot 150 m³.

Eigenschappen:

De Hayward  Aqua Rite Pro is een zeer performante  zoutelektrolyse. Hayward slaagde er als eerste in om een zoutelektrolyse te ontwikkelen met pH en Chloor meting en sturing.
Als enige toestel kan de Aqua Rite Pro de productie van de chloor aan de hand van een meting sturen en aanmaken. Een meetsonde voor de pH meet en stuurt de pH waarde van het zwembad. Het toestel is voorzien van een complete Nederlandstalige sturing.
Het zout in het bad zorgt voor een virtuele onuitputbare bron van vers en puur chloor. Het vat pH min zal hoogstens 1 maal per jaar moeten worden bijgevuld.
Met de Aqua Rite Pro zoutelektrolyse hebt u een compleet geautomatiseerde zwembad waterbehandeling en pH meting en sturing.
* Laatste generatie zoutelektrolyse
* Zeer eenvoudige installatie mogelijk op bestaande zwembaden
* Zeer eenvoudig in gebruik
* Self Cleaning Turbo Cell – minimaal onderhoud
* Automatische meting van Chloor en pH waarde voor een hoge zwembadwater kwaliteit
3 à 4,5 gram zout per liter = 3000 à 4500 ppm

Hayward zoutelektrolyse voor inoxaquarite pro LS

Aquarite pro LS low salt

aquarite pro LS

De Aqua Rite Pro Low Salt is een zout-elektrolyse systeem dat perfect de desinfectie van het water verzorgt met minder zout in het water. Doordat er aan het zwemwater maar 1 à 3 gram zout per liter toegevoegd hoeft te worden is het risico op oxidatie op inox inbouwdelen minder groot. Door een elektrische stroom door de zoutcel te sturen wordt het NaCl ontleed in NaOH en HOCl stoffen die perfect het zwemwater in conditie houden. De elektrolyse cel wordt in de retourleiding naar het zwembad van de technische installatie geplaatst. De regelkast welke door middel van een duidelijke menusturing de zoutcel aanstuurt heeft een helder display en geeft de actuele waarden van het bad weer. Om zout elektrolyse effectief te laten werken moet de pH stabiel gehouden worden tussen 7.2 en 7.6. De flow door de cel moet minimaal 2,9 m³/ uur bedragen en het zwemwater moet minimaal 15 °C zijn alvorens de elektrolyse mag worden gestart. De ideale werking wordt verkregen door de standaard meegeleverde Sense en Dispence unit in combinatie met de Aqua Rite Pro, er wordt dan een systeem verkregen waarmee de gewenste waarden van redox en pH in het water automatisch worden gecontroleerd. Deze Hayward Aqua Rite Pro-low salt is geschikt voor zwembaden tot 90 m³.

Eigenschappen:

Schema

 

Service: Problemen met zoutelektrolyse?

Welke parameters moeten bewaakt worden?

a) pH: boven pH 7,2 werkt zoutelectrolyse niet!

b) Er moet genoeg zout aanwezig zijn: 4 gr/liter = 192 kg/48 m!

c) Teveel kalkaanslag: waterverzachter voor te ontkalken

 


A. pHpH indesx zwembadHOCL

Voor een goede werking van uw zuiveringssysteem, dient de pH van het zwembad lager te zijn dan 7.4. Een goede constante pH is enkel mogelijk bij een evenwichtig water (hardheid, TAC), en een goed afgestemd filtratiesysteem. De modellen zonder onderhoud (polariteitomkering) zijn aangeraden als het water een hoge hardheid heeft.
pH ok niet ok
 Ph curve 2HOCl

Zwembad bereik pH 6,8-8,4zwembadbereik pH

Met behulp van deze pH teststrips kan je de belangrijkste parameters voor de kwaliteit van je zwembadwater controleren. Het allerbelangrijkst is de pH-waarde, wanneer die te hoog komt van het ideaal (tussen de 7.2 en 7.6 pH) heeft chloor niet de  gewenste werking. Vooraleer je dus een ander product toevoegt, dien je de pH-waarde van je water te controleren met behulp van deze Test strips.
Ook de vrije Chloorwaarde kan je met deze testset bepalen.

pH en redoxregeling ; Automatische zuur en chloordosering ; Manuele waterbehandeling voor starters ; pH meten ; pH meten met App en WiFi ;

B. Zoutconcentratie

De meeste zoutelektrolyse systemen werken op 3 à 4 gram per liter = = 3000 à 4000 ppm

48 m³ = 48000 liter >>>>>dus 4gram x 48000 liter = 192000 gram = 192 kg zout

 

B Strips zoutconcentratiezout metenzout metenzout meten
Voor het meten van de zoutconcentratie in zwembadwater verkopen we de zout testrips voor een indicatie van de hoeveelheid zout in het water. Onze Aquachek meetstrips voor zout meten NaCl (natriumchloride) 400 – 7000 ppm (mg/L)
Een zoutelektrolyse voor zwembadwaterbehandeling gebruikt natriumchloride om vrij chloor aan te maken. De chlorinator zet het zout om naar vrij chloor om het zwembad te ontsmetten, bacteriën  en micro-organismen af te doden in het zwembadwater. Een zeker zoutniveau zal de werking van de zoutelektrolyse verzekeren en het toestel in staat te stellen de nodige hoeveelheid vrij chloor te produceren en het water vrij te houden van verontreinigingen.
Om zeker te zijn van een voldoende hoog vrij chloor gehalte kan u best 2 – 3 maal per week de zoutconcentratie in uw zwembad controleren.
Hoe meten?
    Neem een staaltje zwembadwater in een propere beker of glas
    Dop de teststrip 2 – 3 seconden in het waterstaal
    Vergelijk de kleur van de teststrip met de kleuren op de verpakking om de exacte concentratie te kennen.
De zout teststrips zijn verpakt per 10 strips

 

Zwembad in Portugal of Spanje? Remote opvolging

ondiloondilo2
Ik meet en stuur door naar België:

Wisselstukken: vervangelektrodecellen

Wisselstukken elektrolyse Hayward aquarite pro LS

T-CELL- 3

T-CELL-9

T-CELL-15

Aquarite T-3aquarite modellen

Hayward aquarite ® T-CELL-3                             60 m³            DN50                         €,-
Hayward aquarite ® T-CELL-9                             96 m³           DN50                          €,-
Hayward aquarite ® T-CELL-15                         150 m³           DN63                          €,-
Hayward aquarite low salt                                      75 m³            DN 50                        €
Hayward extended life time T-CELL925              96 m³                                               €,-
Hayward extended life time T-CELL940            150 m³                                               €,-

aquarite bio pool 1aquarite bio pool 2

Bio Pool BP065IPCOS      7 platen                                                                     €,-
Bio Pool BP120IPCOS      13 platen                                                                   €,-

Goldline GLX-CELL-5 Hayward (T-3): Turbo Cell for Salt Chlorine Generators

Hayward 1
Voor :
Hayward Goldline Aqua Rite Pro and Aqua Plus AQR-PRO, PL-PLUS
Hayward Goldline Aqua Trol
AQ-TROL-RJ, AQ-TROL-RJ-TL, AQ-TROL-HP, AQ-TROL-HP-TL.
aqr-pro, pl-plus
aq-trol-rj, aq-trol-rj-tl, aq-trol-hp, aq-trol-hp-tl

hayward 2

T-CELL-3
Hayward TurboCells have been reliably delivering chlorine to pools and spas for nearly two decades. The world’s #1 salt chlorination cell produces soft, silky water that won’t turn eyes red, and is the best value - saving pool owners 50% or more over conventional chlorine costs.
Other replacement cells offer significantly less life and less chlorine.

Right-sized salt chlorination
TurboCells are available in three sizes - 60 m, 96 m and 150 m.

The Extended Life TurboCell.
The Extended Life TurboCell offers the same superior salt chlorination expected of Hayward, but produces 25% more chlorine over its lifetime than our industry-leading TurboCells. Available in 96 m and 150m models, The Extended Life TurboCell cuts chlorine costs by 50% or more.
hayward 3


PH en ORP elektrodes
hayward
PVC mof met aarding
hayward
Zout
zoutzout

ASTRAL SEL®

Astral sel 75
astral sel1astral sel 2astral sel 3wisselstukken


astral sel 4astral sel 5astral sel 6astral sel 9
astral sel 7astral sel 8

Compatibel met: PACIFIC®, MAGILINE SEL®, EURO SEL®, ALPINA®, EUROSEL®

wisselstukken zoutelektrolyse

De elektrode heeft een levensduur van 7500 uur
La cellule d’électrolyse de l’électrolyseur au sel nécessite d’être remplacée tous les 3 à 8 ans.

Platen gemaakt uit :

wisselstukken
wisselstukkenwisselstukkenwisselstukkenwisselstukken

Lilipool 20
lillipoollillipoollillipoollillipool

lillipool
Diameter flens:                                                       3” = 75 mm
Geleverd met afdichtingsjoint
Compatibel met Lillipool
Zelfreinigende cel
Aantal platen:                                                         2x9
Lengte electoden:                                                  245 mm
Breedte electroden:                                               42 mm
lillipoollillipoollillipool

Merk

    AQUAJOY®
    AUTOCHLOR®
    BIO-POOL®
    CHLOROMATIC®
    CLORMATIC®
    COMPUCHLOR®
    CORELEC®
    ECOSALT®
    HAYWARD®
    JUSTCHLOR®
    NEXT POOL®
    PACIFIC SEL®
    PARAMOUNT®
    POOL PILOT®
    POOL TECHNOLOGIE®
    POOLMAID®
    PROMATIC®
    REGUL ELECTRONIQUE®
    SMGC-SOTREM®
    STERILOR®*
    ZODIAC® CLEARWATER

Zie ook :

Zwembaden

 

 

champagnemooie madam zwembadzwembad split 3aquarium kinderen 1


diverse logoslogo 1

 

"Een afgedekt zwembad in de tuin met automatische pH regeling: altijd een beetje veel vakantie zonder files noch parkeerboetes"  

"Na een stresserende werkdag, kunnen thuiskomen en een hydromassage. Deze burn-out therapie werkt.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2022 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 2/07/2021

Terug naar hoofdpagina