logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


 

Zonnecollectoren: sanitair warm water (SWW) of (vloerverwarming  en/of zwembadverwarming)

Er zijn twee systemen om zonne-energie te oogsten:

Wat is een zonnecollector?

Een zonneboiler verwarmt Uw sanitair water gedurende het ganse jaar, (voorverwarming in de winter - volledig in de zomer) met de beste en gratis energiebron: zonne-energie!

Zonne-energie is natuurlijk, hernieuwbaar, gratis, onuitputtelijk en is niet onderhevig aan de schommelingen van de internationale conjunctuur.

Voldoende zon in onze streken om warm water te maken?

Natuurlijk !            

In onze regio krijgen wij 3/4 van de globale zonnestraling (1.100 à 1.800 kWh/m²) tussen april en september. Wil men bij onvoldoende zonneschijn toch de gewenste gebruikstemperatuur van het water bereiken (45 à 60 °C maximum voor huishoudelijk gebruik), dan zal het sanitair water voorverwarmd worden door de zon en een bijverwarming zal de ontbrekende warmte leveren. Deze bijverwarming kan geleverd worden door een verwarmingsketel, een toestel voor directe naverwarming of een elektrische weerstand. Bij een dag met voldoende zonneschijn, zowel in de winter als in de zomer, wordt het water regelmatig warmer dan 45 °C, zodat naverwarming niet meer nodig is.

Zonneopbrengst of oogst  €€€€€€€€€€Beschrijving: http://www.die-solarfirma.de/pic/Deckungsrate.jpg

Normaal gezin (2 kinderen) met 2 collectoren (2,32 m² netto x 2) op het dak en 300 liter boiler kan 2000 kWh/j op jaarbasis oogsten. Afmetingen van 1 collector : bruto 2,48m²/ netto 2,32m² : 2050 x 1212 x 88 mm  52 kg

Bij een sanitair warmwaterverbruik in een gezin met 4 personen komt men met garantie uit op minimaal 2.000 kWh per jaar die door de zonnecollector in de boiler gestoken wordt. Wij schrijven de installatie af op twintig jaar:  2.000 kWh x 20 jaar = 40.000 kWh en dit voor een netto investering van 2000,- €; zodat de prijs per kWh op 0,048 € komt en dit gedurende 20 jaar; daarna is alles gratis. Geen enkele andere energiedrager kan deze prijs garanderen gedurende 20 jaar.  

Twee vloeistofsystemen 

Er zijn twee belangrijke vloeistofsystemen op de markt. Dit om twee belangrijke problemen op te lossen :

 

Problemen: 

In het verleden zijn er twee problemen geweest. 

Twee soorten collectoren 

Er zijn twee soorten collectoren op de markt.

Vlakke plaat collectoren zijn de meest verspreide.

2,18 m² : 1900 x 1150 x 85 mm

2,85 m² : 2240 x 1270 x 99 mm

bruto 2,48m²/ netto 2,32m² : 2050 x 1212 x 88 mm  52 kg

bruto 2,51m²/netto 2,35m² : 2033 x 1233 x 80 mm   38 kg

Kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden.

Vacuümcollectoren                                        

Op de Zuidpool, in het Belgisch paviljoen zijn het vacuümcollectoren omdat de buitentemperaturen extreem laag zijn. In België is dat niet aan de orde en zijn vacuümpanelen erover. Voor de Scandinavische landen kan men erover discussiëren. 

Oppervlakte : bruto 2,57m²/ netto 2,21m² : 1612 x 1647 x 107 mm

Kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden. 

300 liter traagdebietsysteem met leegloop.(Drain back) 

Het bevat :

Waarom kiezen voor een leegloopzonnesysteem?   

Leegloop systeem (drain-back)

Volumetrische pomp met drukbegrenzer

De afstand en het hoogteverschil tussen boiler en collectoren kan 25 meter zijn. Geeft altijd een constant debiet onafhankelijk van de drukverliezen, zodat de warmtewisseling in het zonnecircuit optimaal verloopt. De drukbegrenzer verzekert het zonnecircuit tegen te hoge drukken. Het debiet is laag (low-flow) zodat er een betere stratificatie in de boiler verzekerd wordt en dunnere leidingen kunnen gebruikt worden

Regeling met 4 voelers, met zonne-energiemeter, warmwaterverbruiksmeter en bliksembeveiliging

Geeft aan de verbruiker de mogelijkheid na te gaan welk gedeelte van de energie nodig voor de productie van warm water via de zon komt. Door de sturing met 3 Pt 1000 voelers bekomen we optimalisatie van de zonne-energie overdracht in de zonnewarmtewisselaar. De naverwarming wordt volledig geregeld met de vierde voeler.

Dubbele leidingen met verbindingsdraden van de collectorvoeler

Snelle plaatsing en aansluiting. Minder risico op lekken want de leidingen zijn zonder onderbreking. Minder thermische verliezen in het zonnecircuit met als gevolg, verhoging van het totale rendement van de installatie

Onze zonnecollectoren

Analyse van de verschillende componenten van een zonnecollector installatie

Post 1: Panelen

Er zijn twee soorten collectoren op de markt.

Post 2: Pomp

Leegloopsystemen werken met een volumetrische pomp van 30W die zelfaanzuigend en voldoende opvoerdruk moet garanderen. Geeft altijd een constant debiet onafhankelijk van de drukverliezen, zodat de warmtewisseling in het zonnecircuit optimaal verloopt.

Voordelen: 

Klassieke systemen werken ofwel met een normale circulatiepomp ofwel met een klasse A circulatiepomp.

Post 3: Oplagvat

Het opslagvat kan geëmailleerd zijn of uit inox; Er zijn technisch verschillende oplossingen elk met hun eigen prijskaartje. Zie artikel elektrische boilers.

Er worden boilers in verschillende materialen gebouwd. Koper en inox  zijn beter maar ook duurder dan geëmailleerd staal.

Post 4: Overdrukventiel

In het verleden zijn er twee problemen geweest. 

Leegloopsysteem : 

Post 5: Expansievat

In het verleden zijn er twee problemen geweest. 

Leegloopsysteem : 

Post 6: Vloeistof

Post 7: Verschiltemperatuurregelaar

Regeling met 4 voelers, met zonne-energiemeter, warmwaterverbruiksmeter

Geeft aan de verbruiker informatie over de zonneopbrengst. Door de sturing met 3 PT 1000 voelers bekomen we optimalisatie van de zonne-energie overdracht in de zonnewarmtewisselaar. 

Aanpassingen aan de bestaande huisinstallatie:

Nu heeft u teveel gratis (0,048 €/kWh) warm water. Sluit grote warmwaterverbruikers aan op warm water i.p.v. koud water. Het grootste deel van de energie die een vaatwasmachine of een wasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Indien u uw machine aansluit op de toevoer van warm water dat komt van een zonnecollector, zal de machine 50 à 80% minder elektriciteit verbruiken. Het grootste deel van het energieverbruik van de vaatwasser of wasmachine is immers de elektrische verwarming van het water. Elke moderne vaatwasmachine en wasmachine kan en moet tegenwoordig aangesloten worden op de warmwaterleiding  (max. 55 à 60°C ). Eventueel moet een driewegmengventiel geïnstalleerd worden om de temperatuur tot 55 à 60°C te begrenzen. Wanneer u beschikt over deze energetisch gunstige warmwaterbereiding, raden wij u aan om deze machines op dit goedkoop warm water aan te sluiten. Hierdoor bespaart u energie en tijd. Er wordt tegenwoordig in alle machineprogramma's met koud of warm water gespoeld.

Acessoires:

Plaats steeds een veiligheidsgroep, mengventiel, expansievat, terugslagklep, fosfaatdosering of waterverzachter op de koudwatertoevoer.

Opgewarmd water zet uit en zal in een vat voor een verhoogde druk zorgen. Om eventuele overdruk af te laten, wordt een veiligheidsgroep (met stopkraan) geplaatst op de koudwateringang van de boiler. Bij keukenboilers in onderbouw wordt de veiligheidsgroep meestal in de toevoerleiding verwerkt. Onderaan op de veiligheidsgroep wordt een sifon en een stuk afvoerbuis geplaatst, om het overtollige water naar het afvoergoot  te lozen. Bij sommige boilers worden de overdruk en het overtollige water via een derde buisje langs de kraan afgeleid.

De veiligheidsgroep heeft 4 functies:

De drukbegrenzer verlaagt de druk van het water dat erdoor stroomt en garandeert aan de uitgang, een vooraf ingestelde en constante waarde. Hij beschermt in het bijzonder het drukvat, ook s' nachts wanneer de druk stijgt. De drukbegrenzer beschermt het drukvat tegen overdruk en verhindert ook dat de klep van de veiligheidsgroep opengaat.

In een installatie kan het contact tussen twee verschillende metalen, bijvoorbeeld koper en staal, leiden tot corrosie. Het koper en zijn legeringen (zoals messing) zijn kathodisch; in verbinding met andere metalen, bevorderen ze "batterijfenomenen", dus de versnelling van corrosie en de circulatie van zwerfstromen. De diëlektrische isolerende koppeling laat toe, de vulbuis van het koude water (staal) van het drukvat aan te sluiten op de veiligheidsgroep (messing), zonder een batterijfenomeen te creëren. Deze verbindingsaansluitingen kunnen gedemonteerd worden, wat de plaatsing vergemakkelijkt. 

Het schroefgedeelte moet rechtstreeks op de veiligheidsgroep geplaatst worden, op de mannelijke uitgang met draad van 1" (26x34). Het gladde gedeelte, dat vastgekleefd moet worden, sluit aan op de afvoer. De sifon heeft zowel een luchtslot als een voldoende groot waterslot.

Dit toestel mengt automatisch het warme water uit het vat met het koude water dat toegevoerd wordt. Het heeft twee functies:

Opgewarmd water zet uit en zal in de boiler voor een verhoogde druk zorgen. Om de overdruk op te vangen en te voorkomen dat dit warme water weggeloosd wordt via de veiligheidsgroep wordt een sanitair expansievat voorzien op de koudwateringang van de boiler. Dit vat is in die zin speciaal dat het water er niet in stilstaat (legionella) maar doorstroomt. Het is een doorstroomexpansievat.

Bijverwarming: AME CelsiusPur

Condensatiebadgeiser met gestuwde afvoer
Als hoofdrolspeler in de condensatietechnologie heeft Junkers deze zuinige en milieuvriendelijke techniek als eerste in combinatie gebracht met zijn wereldleiderschap in badgeisers op gas. Het model CelsiusPur is de eerste condensatiegeiser van Junkers die dankzij deze beproefde technologie een verhoogde energie-efficiëntie en -besparing combineert. Met zijn uitzonderlijke warmwatercapaciteit is de CelsiusPur de ideale oplossing om in een aanzienlijke behoefte aan warm water te voorzien. Daarbij wordt een maximaal rendement gegarandeerd. Het grote debiet maakt van de CelsiusPur de ideale oplossing voor huishoudelijk gebruik, maar ook voor zakelijke en industriële omgevingen. Voorbeelden hiervan zijn sport- en welzijnscentra, kapperszaken, restaurants, hotels en winkels.  

Zonne-energie
De CelsiusPur is ook geschikt als bijverwarming voor zonne-energiesystemen. In interactie met elkaar zorgen ze voor de productie van warm water voor huishoudelijk of industrieel gebruik. Dit is mogelijk dankzij de innovatieve, intelligente elektronica, die automatisch constateert of de temperatuur van het door het zonnesysteem opgewarmde water hoog genoeg is om het gewenste comfort te bereiken. En of de badgeiser al dan niet moet worden ingeschakeld.  

Sterke punten
• Uitermate geschikt voor huishoudelijk gebruik, maar ook voor diverse zakelijke en industriële toepassingen dankzij de grote capaciteit (27 l/min).
• Mogelijkheid om tot 4 badgeisers in cascade aan te sluiten (maximum capaciteit 5500 l/uur). Met de beschikbare rookgasafvoersystemen zijn tal van toepassingen mogelijk.
• Integratie met zonne-energiesystemen voor de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik dankzij de innovatieve functies en de intelligente elektronica.
• Energie- en kostenbesparend dankzij de condensatietechnologie.
• Milieuvriendelijk dankzij het lage NOx-emissieniveau en de condensatietechnologie.
• Gemakkelijke bediening, aflezing en analyse dankzij het LCD-display.
• De CelsiusPur badgeiser levert meer dan 1400 liter warm water per uur, aan een constante temperatuur. Met een hoog rendement, milieuvriendelijk en zonder de warmteverliezen van een traditionele boiler.  

Premies Energiepremie

Opgelet : De voordelen zijn anders dan voor PV panelen!

U kunt genieten van het verlaagde BTW tarief van 6% voor woningen ouder dan 5 jaar.

Vlaams gewest

Gemeentepremie: 

Meer informatie op:

www.premiezoeker.be

WWW.energiesparen.be

Brochure : warmte uit zonlicht

http://ode.be/images/stories/Brochures/zth_br_warmte_uit_zonlicht_2006.pdf

http://www.belsolar.be/Default.aspx?tabid=291

www.energiesparen.be/subsidies

www.mineco.fgov.be/energy/home_nl.htm

www.premiezoeker.be

www.belsolar.be

"Nous n’héritons pas la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 28/2/2018

Terug naar hoofdpagina