logo

Home Technische Info Contact Pers Vacatures

25 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten.

Het beste is maar goed genoeg. 


Wij moderniseren uw toestellen. Wij leveren, plaatsen, bouwen in, modificeren uw wasplaats en parametreren correct uw nieuw toestel.

Hot-fill wasmachine = wasmachine die zich vult met uw teveel aan warm water van uw zonnecollector

warmwateraansluiting

Een hot-fill wasmachine is een wasmachine met twee wateraansluitingen. Een aansluiting met koud  water en een warmwateraansluiting. Warm water langs elektrische weg geproduceerd, is 4 maal duurder dan water van een zonnecollector.

Een zonneboiler of zonnecollector verwarmt Uw sanitair water gedurende het ganse jaar, (voorverwarming in de winter - volledig in de zomer) met de beste en gratis energiebron: zonne-energie! In onze regio krijgen wij 3/4 van de globale zonnestraling (1.100 à 1.800 kWh/m²) tussen april en september. Wil men bij onvoldoende zonneschijn toch de gewenste gebruikstemperatuur van het water bereiken (45 à 60 °C maximum voor huishoudelijk gebruik), dan zal het sanitair water voorverwarmd worden door de zon en een bijverwarming zal de ontbrekende warmte leveren. Deze bijverwarming kan geleverd worden door de verwarmingsketel. Bij een dag met voldoende zonneschijn, zowel in de winter als in de zomer, wordt het water regelmatig warmer dan 45 °C, zodat naverwarming niet meer nodig is. Met een zonnecollector kan men 75% van zijn jaarverbruik aan sanitair warm water dekken.

Er zijn twee manieren om een hot-fill te realiseren:

Nieuwe wasmachine met twee aansluitingen: koud- en warmwater

Op twintig jaar is er enorm veel veranderd op gebied van wasmachines en energiebesparing.

De ontwikkeling van wasmachines staat niet stil en elk merk heeft eigen specifieke eigenschappen.  Een goede wasmachine is niet alleen makkelijk in gebruik en onderhoud. Hij bezorgt u ook een onberispelijke was  zonder sporen na te laten. En vooral zonder uw water- en elektriciteitsverbruik uit de pan te doen rijzen!  De energieverbeteringen van de laatste 20 jaar zijn opmerkelijk. 

Tijd om de aankoop van een nieuwe wasmachine te overwegen. Door verantwoord om te gaan met energie kunt u veel geld besparen. Het stroomverbruik van een wasmachine in een gemiddeld gezin van 4 personen bedraagt 300 kWh per jaar. Dat komt doordat het koude leidingwater eerst elektrisch opgewarmd moet worden, voordat u ermee kunt wassen. Met een hot-fill wasmachine kunt u voortaan heet boilerwater van uw zonnecollector gebruiken, dat bijna gratis is. 

Energieklasse

Koop een energiezuinige wasmachine. Een model met:

Vrijwel alle wasmachines hebben energielabel A. Op het energielabel staat behalve een klasse voor energiegebruik, ook een klasse vermeld voor het was- en centrifugeerresultaat. Machines met energielabel AAA scoren op alle drie deze aspecten goed. Bijna alle huishoudens in België hebben een wasmachine. Als u de machine handig inzet, bespaart die water en energie.

De milieubelasting van een wasmachine zit voornamelijk in het energie- en waterverbruik. Onderling verschillen nieuwe wasmachines niet zoveel meer van elkaar als het gaat om elektriciteitsverbruik. De meeste nieuwe machines scoren A voor energieverbruik. Op het label staat ook een testresultaat voor was- en centrifugekwaliteit. Als op de wasmachine drie letters staan (bijvoorbeeld AAB) dan slaat dat op deze drie kwaliteiten. De toestellen uit een lagere klasse (de klasse C tot G) verbruiken tot 25% meer energie dan een gelijkwaardige wasmachine uit klasse A, die niet veel meer kost. Het effectief energieverbruik is belangrijk om de kosten te drukken gedurende de hele levensduur. 

Hot-fill alfa-mix

Een hot fill machine heeft twee aansluitingen, één voor warm water en één voor koud water. Volgens de fase in het programma wordt koud of warm water ingenomen. 

Het water in een wasmachine wordt elektrisch verwarmd. Bij de opwekking van elektriciteit in een elektriciteitcentrale gaat ongeveer de helft van de energie verloren. Als voor het opwarmen gas of zonne-energie gebruikt wordt, scheelt dat dus energie. Bovendien is de machine bij het wassen op hogere temperaturen eerder klaar, omdat het water niet meer hoeft te worden opgewarmd.

Hot-fill wasmachines zijn speciale machines die direct op de koud -en warmwaterkraan aangesloten kunnen worden. Alleen Miele levert in België hot-fill wasmachines. In tegenstelling tot een afwasmachine, kan een gewone wasmachine niet zomaar op de warmwaterkraan worden aangesloten. Dat komt omdat de gewone wasmachine maar één waterinlaat heeft, voor koud water.

Waarom een hot-fill?

Warmwateraansluiting

Het grootste deel van de energie die een wasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Indien u uw machine aansluit op de toevoer van warm water dat komt van een zonnecollector of een gasboiler, zal u 80% minder elektriciteit verbruiken. Het grootste deel van het energieverbruik van de wasmachine is immers toe te schrijven aan de verwarming van het water in het toestel door middel van elektriciteit. Elke hot-fill wasmachine kan aangesloten worden op de warmwaterleiding, (max. 55°C ). Eventueel moet een driewegmengventiel geïnstalleerd worden om de temperatuur tot 55°C te begrenzen. Wanneer u beschikt over een energetisch gunstige warmwaterbereiding, raden wij u ten zeerste aan om de afwasautomaat op dit goedkoop warm water aan te sluiten. Hierdoor bespaart u energie en tijd. Er wordt tegenwoordig in alle programma's met koud en/of warm water gespoeld.

Waterverbruik

Kies voor een model dat weinig water verbruikt. Het waterverbruik is een kost en heeft een milieu-impact. En aangezien het water, met uitzondering voor koud spoelwater ook verwarmd moet worden, is een groter waterverbruik ook synoniem van een hoger energieverbruik. Het is trouwens vooral door het verminderen van het waterverbruik dat de fabrikanten het energieverbruik fors hebben kunnen reduceren. Op het energielabel kan je het waterverbruik voor een cyclus (een volle machine met normaal vervuilde was) aflezen. 

Regenwater op de koudwateraansluiting

Regenwater is zacht. Je kan regenwater, na een eenvoudige drijvende aanzuigfilter en filter in de pers met tegenstroomspoeling (50 micron of 300 micron), voor heel wat toepassingen gebruiken (WC spoeling, de auto wassen, het huis schoonmaken,...). Je kan regenwater, na een bijkomende filtratie met een drievoudige filter verder zuiveren. Deze filter bestaat uit een vuilfilter met tegenstroomreiniging, voorfilter en actief koolfilter voor de verwijdering van geur- en smaakdeeltjes. Het is mogelijk om hemelwater te gebruiken voor de wasmachine.

Onthard water op de warmwateraansluiting

De waterhardheid van het water dat toekomt, hangt af van de geologische bodemlagen waar het doorheen stroomt vóór het gewonnen wordt. Als het door een kalkrijke bodem sijpelt, wordt het water hard. Die waterhardheid wordt in België uitgedrukt in Franse graden (°f) of Duitse graden (°d of dH). De waterhardheid in Oudenaarde bedraagt 22 Duitse graden. 1 Duitse graad stemt overeen met 17,8 g kalksteen per m³. 1 Duitse graad (°d) = 1,78 Franse graad hardheid (°f) = 0,18 mmol/l. In tegenstelling tot andere onzuiverheden, is kalksteen niet met het blote oog waarneembaar. De hardheid van water is m.a.w. onzichtbaar. De gevolgen daarentegen zijn maar al te waarneembaar: kalkafzetting in de wasmachine met panne is daarvan het meest opvallende voorbeeld. 

°d mmol/l °f
1-    4 0,2-0,7 2-     7
5-    7 0,9-1,3 9-   13
8-   11 1,4-2,0 14-  20
12- 15 2,2-2,7 22-  27
16- 20 2,9-3,6 29-  36
21- 25 3,8-4,5 38-  45

Geluidsniveau

De stilste apparaten hebben een geluidsniveau lager dan 47dB(A). Aangezien wasmachines meestal in de keuken geïnstalleerd worden, is het geluidsniveau belangrijk. De meeste toestellen liggen  tussen 42 en 55 dB. Hoe kleiner het getal, hoe stiller de wasmachine. Opgelet: de meting van het geluidsniveau is niet genormeerd en wordt dus niet steeds op dezelfde manier uitgevoerd; binnen een bepaald merk zijn vergelijkingen van verschillende modellen uiteraard wel betrouwbaar.

Enkele merken

Goede en bekende merken wasmachines zijn: Aeg-electrolux, Bauknecht, Miele,SiemensWirlpool

a) Miele Allwater wasautomaatmile allwater

Wassen met allerlei soorten water – de AllWater-wasautomaat.  

Miele WMF 820 WPS: bijzonder energiezuinigmiele hot fillmiele hot fill
Wasmachine met 8 kg inhoud, 1600 toeren/min centrifuge, energieklasse A+++, thermo softcare trommel voor minder kreukvorming en strijktijd , power wash systeem voor snel intensief wassen , vlekken automaat voor optimaal vlekken bestrijding, timer voor uitgestelde starttijd en resttijdindicatie, waterproof systeem (aquastop), twee aansluitingen : aansluiting op stadswater + warm water of regenwater.
Was op een milieubewuste manier met de Miele WMF 820 WPS All Water.

Bespaar drinkwater en energie door de wasmachine op warm water of regenwater aan te sluiten. Het wasgoed wordt in de laatste fase van het wasproces gespoeld met leidingwater.

Eine Allwatermaschine hat zwei Aquastops - einen für Brauchwasser uns einen für Trinkwasser. Bei der Nutzung von Regenwasser können Sie beim Waschen 70% wertvolles Trinkwasser einsparen, bei der Nutzung von Brunnenwasser immerhin noch 41%. Darüber hinaus benötigen Sie beim Waschen mit weichem Regen- oder Brunnenwasser weniger Waschmittel und Enthärter. So schonen Sie die Umwelt und Ihren Geldbeutel.

 

Bovendien is het wasgoed dankzij een aantal unieke eigenschappen in een recordtempo schoon. Het PowerWash-systeem zorgt voor een snelle bevochtiging van het wasgoed en efficiënt gebruik van wasmiddel.
Daarnaast is de Miele WMF 820 WPS voorzien van CapDosing. Dit systeem is een perfecte aanvulling voor speciale wasprogramma's en toepassingen. De Miele Caps bevatten wasmiddel voor elk soort textiel.
Het wasgoed wordt door de speciale Thermo-SoftCare-trommel voorzichtig gewassen. Het honingraatpatroon en de kleine perforatiegaatjes zorgen voor een waterfilm waar het wasgoed zacht overheen glijdt. En omdat de kuip met damp verwarmd wordt is er minder kreukvorming voor nóg minder strijktijd.

Om superieure en snelle wasresultaten te behalen, ontwikkelt Miele de Powerwash technologie: deze prestaties zijn te danken aan de PowerShower en de Quick Powerwash. Dankzij de PowerShower worden vlekken efficiënt verwijderd. Er treedt een specifieke watercirculatie op waardoor het wasproduct erg goed zijn werk kan doen. Daarnaast profiteren we dankzij de Quick Powerwash van een doeltreffende wasbeurt in een recordtempo van minder dan 60 minuten.
Außer der Allwaterfunktion haben Sie in der W 1 WMF 820 WPS
auch das neue PowerWash. Durch die zweite eingebaute Pumpe wird die Waschlauge immer wieder hochgepumpt und in die Wäsche geflutet. Trotz der Waschzeit von unter einer Stunde erreicht dieses Gerät eine Waschwirkung von 10% besser als A.

Een belangrijk kenmerk van deze wasmachine, is de SoftSteam Trommel. Door het gebruik van stoom in de trommel (8 kg) heb je nadien minder strijkwerk, een welkome bonus voor elkeen!

Zu erwähnen ist noch die neue ThermoSchontrommel. Durch die neue Trommel ist es möglich die Wäsche am Ende des Waschprogramms vorzubügeln. Die Trommel wird erwärmt und die feuchte Wäsche wird durch die Wärme geglättet.

 

W5841 WPS EcoComfort All Water 7 kgmiele hot fill
Bespaar drinkwater en energie door de wasmachine op warm water of regenwater aan te sluiten. Het wasgoed wordt in de laatste fase van het wasproces gewassen met leidingwater.
Deze machine behoort namelijk tot energieklasse A+++ en is 30% zuiniger dan energieklasse A. De was- en droogresultaten zijn fantastisch en de maximale beladingscapaciteit is 7 kilogram en het maximale toerental van de centrifuge is 1600 toeren/min.
De Miele W 5841 WPS is geschikt voor alle soorten water. Je hebt bij de Miele W 5841 WPS de mogelijkheid om naast de gebruikelijke leidingwateraansluiting tegelijkertijd gebruik te maken van een aansluiting voor warm water of voor regenwater. Dat is vooral aan te bevelen als het warme water bij jou wordt geproduceerd door een zonne-energie-installatie of als je regenwater gebruikt. Je kunt op die manier kosten besparen én het milieu ontzien.
Warmwateraansluiting
Doordat er met warm water wordt gespoeld, wordt het sopwater beter uit het textiel verwijderd. Daardoor is het waterverbruik in de Miele W 5841 WPS nóg lager.
SoftCare-trommel
Textiel slijt door gebruik. Maar ook door het wassen. Tenminste, niet in een Miele-wasautomaat. Want de gepatenteerde SoftCare-trommel van Miele voorkomt slijtage vrijwel geheel. Een manier van wassen die optimale bescherming biedt tegen slijtage.

Trommel
SoftCare-trommel
Capaciteit van 1 tot 7 kg
Besturing
Koud- en warmwateraansluiting of aansluiting voor regenwater
Automatisch energie- en waterbesparing dankzij Fuzzy Logic
Schuimbeperking in de hoofdwas
Centrifugeren
Centrifugeersnelheid: 400 tot 1600 t.p.m.
Spoelstop
Functie zonder centrifugeren
Onbalansdetectie
Zeer geruisloos dankzij het isolatiepakket en de speciale aandrijving
Design
Schuin geplaatst bedieningspaneel
Bedieningspaneel in lotuswit
Programmakeus
Aanduiding programmaverloop in display
Temperatuurkeuze KOUD en 20°
Bijkomende functies
Aanduiding resterende programmaduur
Startuitstel tot 24 uur
Memory-functie
Zoemer
AutoClean wasmiddellade
Programma's en speciale programma's
Automatic Plus
Witte/Bonte was
Kreukherstellend
Fijne was
Express 20
Donker/Jeans
Wol
Extra Intensief
Overhemden
Impregneren
Pompen/Centrifugeren
Extra spoelen/Stijven
Programma-opties
Voorwas met timer-functie
Kort
Extra water
Zeer stil
Beveiligingssystemen
Waterproof System
Kinderslot
PIN-codevergrendeling
Testprogramma voor de naverkoopdienst
Verschillende controlefuncties in display
Optische poort voor naverkoop-update
Kwaliteit
Glazen vuldeur met verchroomde metalen rand
Geëmailleerde voorzijde
Uitvoering
Opstelling in was- en droogzuil mogelijk
Inbouw onder werkblad mogelijk (nishoogte 85 cm)
Inbouw onder werkblad mogelijk (inbouwset vereist)
Afmetingen
H x B x T: 85 x 59,5 x 61,5 cm
Verbruikswaarden
55 l water, 1,05 kWh = 20% spaarzamer dan energie-efficiëntieklasse A

 

b) Electrolux Sunny AWH127310Wsunnu hott fill

 

c) Bosch, (ref. WAE 24411FF) : frontale wasmachine, capaciteit van 1 à 7 kg, klasse A-20%, zwierder: 1200 à 1400 tr/min, programma’s Express 15 min of Eco, speciale programma’s (gevoelige huid, sport/fitness).

d) Whirlpool, Carisma (ref. AWOE9759GG) : frontale wasmachine, klasse A-30%, capaciteit  tot 9 kg, geruisloze inductiemotor, programma Super-Eco (4 uur, verbruik 0,11 kWh/kg à 60 °C), aanduiding van overdoseringwasmiddel.

e) Electrolux, Sunny (ref AWFH12280W): Frontale wasmachine, klasse A-10%AB, capaciteit tot 7 kg, zwierder tot 1200 tr/min, technologie van drie spoelingen, waterverbruik: 59 liter, 1,19 kWh, 160 min voor 7 kg, katoen aan 60 °C), variabele koudwaterthermostaat tot 90 °C, optie Nachtstilte plus. L 60 x H 85 x P 60 cm.

http://www.bio-etc.fr/les-lave-linge-raccordables-sur-leau-chaude-solaire-ou-de-pluie/

Energievreters


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2014 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Versie laatst bewerkt op 20/2/2014

Terug naar hoofdpagina