logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

31 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Ontkalking van warmwaterleidingen

Uw koffiezet en waterkoker worden regelmatig ontkalkt. Wanneer uw sanitair warmwaterboiler? Is er geen waterverzachter aanwezig, dan moet u na een aantal jaren ontkalken. Een andere minder bekende oplossing is fosfaattoevoeging. Indien u geen van beide toegepast heeft, moet u ontkalken. Wij ontkalken met de juiste zuursamenstelling afhankelijk van uw buizen (galvanisé, koper....)

Verkalkte leidingen komen voor in elke huisinstallatie, met het gevolg dat het rendement daalt. 

Problemen door kalkaanslag:

Er zijn twee manieren om kalkaanslag te verwijderen (ontkalking):

Er zijn vijf manieren om kalkaanslag te voorkomen:

Kalk oplossen in zuur

buderus boiler ontkalken

Een zuur en een base hebben een verhoogde oplosbaarheid voor kalk. Door het systeem uit te spoelen met zuur of base wordt de kalk verwijderd.

In een gesloten circuit kan de kalk verwijderd worden door ontkalking met een aangepast zuur of base die door de leidingen of boiler gepompt wordt en op die manier reinigt. Ontkalking met zuur wordt toegepast bij het ontkalken van leidingen, warmtewisselaars, koelsystemen en boilers. Er zijn technieken voorhanden om het kalk uit kleinere systemen te verwijderen zoals een boiler. Er wordt  een gesloten circuit gecreŽerd door ťťn zijde van het rondpompsysteem aan te sluiten op de koudwaterinvoer van het systeem, en de andere zijde aan de warmwateruitvoer. De pomp pompt een zuur door het circuit en lost op die manier de kalkdeeltjes in zich op. De ontkalking kan gebeuren met verschillende producten die elk een andere functie hebben, zoals het verwijderen van de inwendige roest, de beschermingslaag verwijderen bij nieuwe installaties ...

Zuren:

GeÔnhibiteerd zuur: (gepassiveerd zuur)

De inhibitoren die in het product verwerkt zijn, verhinderen de schadelijke inwerking van het zuur op de te reinigen metalen.

Snelle ontkalkers op basis van zoutzuur (HCl) en fosforzuur:

Voordelen:

Nadelen:

Werkwijze:

Alvorens het ontkalkingsproces te beginnen, moet de waterkringloop onderbroken worden. Vervolgens worden de geschikte chemische producten gemengd, waarna een  werktank met ontkalkingsmiddel en water gevuld wordt. De wateringang en de wateruitgang van het te ontkalken apparaat worden losgekoppeld, om dan een slanguiteinde te verbinden met de wateringang en een ander slanguiteinde te verbinden met de wateruitgang. De eindstukken van de slang worden aan het te ontkalken toestel of de te ontkalken leiding geschroefd. Tijdens het ontkalken moet het CO2 gas dat zich tijdens het ontkalken vormt, kunnen ontsnappen. Tijdsduur : min 4 uur!

Materiaalgevoeligheid:

Opgelet met galvanisť, aluminium, tin, zink, gegalvaniseerd materiaal, martensitisch roestvast staal of gietijzer. 

Explosiegevaar:

Metaal + zuur = waterstofgas = explosiegevaar. Blijf ervan af als u er niets van kent.

Waarschuwing:

Blijf eraf als u er niets van kent. De kans op gaten in de installatie is reŽel.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2017 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 13/02/2017

Terug naar hoofdpagina