logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf en en bouwt energiebesparende HVAC installaties voor particulieren en industrie:

Besparing op uw elektriciteitsverbruik van wasmachine en vaatwasmachine.

alfa-mixalfa-mix 2

Hot-fill wasmachine en vaatwasmachine = vullen met heet water

wasmachine 1wasmachine 105wasmachine 106

Een hot-fill was- en vaatwasmachine is een machine met twee wateraansluitingen. Een aansluiting met koud  water en een warmwateraansluiting. Warm water langs elektrische weg geproduceerd, is 4 maal duurder dan water van een zonnecollector.

Uw vaatvas en wasmachine opwarmen met eketriciteit is 5x duurder dan met zonnewarmte of stookolie of aardgas !

 

Een zonneboiler of zonnecollector verwarmt Uw sanitair water gedurende het ganse jaar, (voorverwarming in de winter - volledig in de zomer) met de beste en gratis energiebron: zonne-energie! In onze regio krijgen wij 3/4 van de globale zonnestraling (1.100 à 1.800 kWh/m²) tussen april en september. Wil men bij onvoldoende zonneschijn toch de gewenste gebruikstemperatuur van het water bereiken (45 à 60 °C maximum voor huishoudelijk gebruik), dan zal het sanitair water voorverwarmd worden door de zon en een bijverwarming zal de ontbrekende warmte leveren. Deze bijverwarming kan geleverd worden door de verwarmingsketel. Bij een dag met voldoende zonneschijn, zowel in de winter als in de zomer, wordt het water regelmatig warmer dan 45 °C, zodat naverwarming niet meer nodig is. Met een zonnecollector kan men 75% van zijn jaarverbruik aan sanitair warm water dekken.

Er zijn drie manieren om een hot-fill te realiseren:

a) Nieuwe machine met twee aansluitingen: koud en warm water

Op twintig jaar is er enorm veel veranderd op gebied van vaatwas- en wasmachines en energiebesparing.

De ontwikkeling van wasmachines staat niet stil en elk merk heeft eigen specifieke eigenschappen.En vooral zonder uw water- en elektriciteitsverbruik uit de pan te doen rijzen!  De energieverbeteringen van de laatste 20 jaar zijn opmerkelijk. 

Tijd om de aankoop van een nieuwe wasmachine te overwegen. Door verantwoord om te gaan met energie kunt u veel geld besparen. Het stroomverbruik van een wasmachine in een gemiddeld gezin van 4 personen bedraagt 300 kWh per jaar. Dat komt doordat het koude leidingwater eerst elektrisch opgewarmd moet worden, voordat u ermee kunt wassen. Met een hot-fill wasmachine kunt u voortaan heet boilerwater van uw zonnecollector gebruiken, dat bijna gratis is. 

b) Warmwatermengventiel vaatwas 3vaatwas 4

Nadelen van een mengventiel? Een mengventiel doet de eerste spoeling met warm water. Daardoor heeft uitharding van de eiwitten.

Het grootste deel van de energie die een wasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Indien u uw machine aansluit op de toevoer van warm water dat komt van een zonnecollector of een gasboiler, zal u 80% minder elektriciteit verbruiken. Het grootste deel van het energieverbruik van de wasmachine is immers toe te schrijven aan de verwarming van het water in het toestel door middel van elektriciteit. Elke hot-fill wasmachine kan aangesloten worden op de warmwaterleiding, (max. 55°C ). Eventueel moet een driewegmengventiel geïnstalleerd worden om de temperatuur tot 55°C te begrenzen. Wanneer u beschikt over een energetisch gunstige warmwaterbereiding, raden wij u ten zeerste aan om de afwasautomaat op dit goedkoop warm water aan te sluiten. Hierdoor bespaart u energie en tijd. Er wordt tegenwoordig in alle programma's met koud en/of warm water gespoeld.

c) Voorschakelapparaat

Waarom een voorschakelapparaat en geen mengventiel? Een voorschakelapparaat doet de eerste spoeling met koud water. Daardoor heeft u geen uitharding van de eiwitten. Daarna wordt er verder gewerkt met warm water.

hot fill 1alfa-mix 2

Aan de wasmachine hoeft u niets te veranderen. Er moet in de wasruimte naast koud water wel een aansluiting voor heet water beschikbaar zijn. Deze hot-fill werkt ook op de moderne wasmachines, die voorzien zijn van een elektronische besturing.

Aansluiting

De stekker van de wasmachine sluit u aan op de dubbele stekker van het hotfill apparaat. Een extra stopcontact is dus niet nodig. Het aansluiten van de slangen op de kranen en wasmachine gebeurt d.m.v. schroefverbindingen.  Tussen de reeds aanwezige slang en de wasmachine plaatst u het meegeleverde T-stuk  mengkamer met een korte slang, die op de wasmachine past. Vervolgens komt de meegeleverde slang tussen mengkamer en warme kraan.

Beveiligd tegen lekken

Het apparaat is voorzien van een leksensor, die u op de vloer plaatst. Bij onverwachte lekkage worden de beide watertoevoeren automatisch afgesloten en de wasmachine uitgeschakeld.

Eenvoudige bediening

Op de het bedieningspaneel kunt u instellen:

Specificaties hot-fill voorschakelapparaat

Leveromvang                                                       hot fill 2

 "Nous n’héritons pas de la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2020 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 11/08/2019

Terug naar hoofdpagina