logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf en en bouwt energiebesparende HVAC oplossingen voor particulieren en industrie:

 

Wij zijn geen keuken- of badkamerbouwers. Wij moderniseren enkel uw toestellen. Wij leveren, plaatsen, bouwen in, modificeren uw keuken of badkamer.

Gasgeiser Type C

 

De gasgeiser of doorstroomwaterverwarmer werkt op aardgas. Het verschil tussen een geiser en een boiler is het feit dat het warm water gemaakt wordt op de moment dat het verbruikt wordt. Het toestel verbruikt slechts zoveel gas  als nodig is voor de momentele behoefte. Daardoor is er geen stilstandverlies welk kan oplopen tot 5% van het verbruik. De gasgeiser is energetisch de meest ideale warmwaterproductieeenheid. De gebruikskost ervan ligt het laagst. 

Stromingsensor

Daarvoor zijn de toestellen uitgerust met een gevoelige doorstromingssensor  (vleugelwiel met elektronische sensor). Reeds bij doorstroming van geringe waterhoeveelheden vanaf 2,2 l/min  bvb bidet, neemt deze het toestel in gebruik. Om comfortabel te werken voor douche of bad opteert  men  voor een toestel met een debiet van minstens 13 l/min. 

Elektronische ontsteking, geen waakvlam

waterverwarmer junckers

De moderne toestellen zijn niet meer uitgerust met een waakvlam. Op het moment dat er warmte nodig is wordt het gas ontstoken met een elektronische ontsteking. De modellen zonder waakvlam, met elektronische ontsteking zijn het meest praktisch en verbruiken minder gas dan deze met waakvlam (-5%). 

junckers modellen Digit 14-17

Modulerende werking (Premix)

De ketel is modulerend. Dit wil zeggen dat hij het brandervermogen aanpast aan de temperatuur en het debiet dat gevraagd wordt.  De elektronisch geregelde vermogensaanpassing zorgt ervoor dat afhankelijk van de doorstromende waterhoeveelheid en de inlooptemperatuur de gashoeveelheid traploos van 30% tot 100% gemoduleerd (bijgeregeld) wordt. Daardoor wordt de uitlooptemperatuur stabiel en onafhankelijk van de tapdebietvariaties, waterdrukvariaties en inlooptemperatuurvariaties. Deze badgeiser heeft ook een lage CO2-uitstoot door de premix technologie. Dit is een gecontroleerde menging van gas en lucht voor een optimale verbranding. 

Type C: gesloten toestel

Het verbrande gas wordt naar buiten afgevoerd via een rookgasafvoerkanaal. Deze afgedichte, veiligste modellen hebben ťťn leiding voor de aanvoer van de verse lucht en daar binnenin een leiding voor de afvoer van de verbrandingsgassen. Deze gaan rechtstreeks doorheen de buitenmuur. De gesloten verbrandingskamer maakt het gebruik onafhankelijk van de buitenlucht mogelijk. De schouw is afgeschaft. De rook kan gelijk waar naar buiten komen. De verbrandingslucht wordt van buiten aangezogen: alle problemen van koude winterlucht langs de verluchtingsgaten zijn opgelost.

Om het verlies in de leidingen te beperken, kan het interessant zijn verschillende waterverwarmers in huis te hebben op verschillende plaatsen in het huis. Dit is rendabel indien de behoeften aan warm water zich op meer dan 8 m leiding van het toestel bevinden. Plaats het toestel zo dicht mogelijk bij de badkamer en de keuken, bijvoorbeeld onder het aanrecht of op zolder. Het warmteverlies in de leidingen blijft beperkt en er komt sneller warm water uit de kraan . 

Positief : weinig energieverlies, vooral met de toestellen zonder waakvlam. Lage aankoopprijs. Neemt weinig plaats in.  Lage gebruikskost.

1 kWh aardgas (all in) = 0,0557 €/kWh

1 kWh elektriciteit aan dagtarief ( all in) = 0,35 €/kWh (2016)

1 kWh elektriciteit aan nachttarief (all in) = 0,1002 €/kWh

Negatief : Vereist een doorvoer van het rookgasafvoerkanaal doorheen de muur, condensaatafvoer, (elektriciteitsaansluiting) en gasaansluiting. 

Onderdelen

Een gasgeiser bestaat voornamelijk uit een warmtewisselaar, een branderbed, een thermostaat om de temperatuur te regelen en een veiligheidsaggregaat om ontploffing van het systeem bij oververhitting te vermijden. De capaciteit van de gasgeisers is modulerend van 8,6 tot 29 KW.  De keuze hangt af van het dagelijkse verbruik van warm water en van het aantal gebruikers.  De gasgeiser is energetisch de meest aanbevolen boiler. De gebruikskost ervan ligt het laagst. 

Elektriciteit

Een zekering van 10A en een differentieelschakelaar van 30 mA zijn verplicht. 

Er bestaan ook toestellen die zelf hun elektriciteit maken door een ingebouwde waterturbine. Hier is geen elektrische aansluiting vereist.  Als u de warmwaterkraan opendraait, stroomt het water doorheen een turbine die een elektrische generator aandrijft. Die produceert op haar beurt de nodige elektriciteit voor de vonk die het gas zal ontsteken en zodoende de waterverwarmer in werking stelt.

Afregeling

Laat eerst de lucht uit de leidingen ontsnappen en laat vervolgens het circuit vollopen alvorens de thermostaat in te stellen. Voor bad en douche is een temperatuur van 50 tot 55įC doorgaans voldoende.

Dimensionering

Om comfortabel te werken voor douche of bad, opteer voor een toestel met een debiet van minstens 13 l/min

Modellen :

Rendement

Maar liefst 87,6% van de toegevoerde energie wordt omgezet in warm water.

Onderhoud

KALKAANSLAG: Een tweejaarlijks onderhoud van de warmtewisselaar is aanbevolen.  

Ideaal is het toestel te voeden met zacht water.

Legionella

Om de vorming van legionella bacteriŽn te voorkomen wordt de thermostaat minimaal afgesteld op 65įC.

Verbruikskostprijs

1 kWh aardgas  kost (all in) = 0,0557 €/kWh

1 kWh elektriciteit aan dagtarief ( all in) = 0,35 €/kWh (2016)

1 kWh elektriciteit aan nachttarief (all in) = 0,1002 €/kWh

Warmwaterproductie met aardgas is twee keer goedkoper dan elektrisch op nachttarief.

Condensatiebadgeiser

De condensatiebadverwarmer CelsiusPur is de eerste condensatie-badgeiser die een verhoogde energie-efficiŽntie combineert met energiebesparing. De CelsiusPur voorziet in grote hoeveelheden warm water, aan een maximaal rendement. Het grote debiet van 27 liter per minuut maakt van de CelsiusPur de oplossing voor huishoudelijke en industriŽle toepassingen. Deze badgeiser heeft naast een uitzonderlijke warmwatercapaciteit ook een lage CO2-uitstoot door de zogenaamde premix technologie. Dit is een gecontroleerde menging van gas en lucht voor optimale verbranding. Om te voldoen aan zeer hoge warmwaterbehoeftes, tot meer dan 5000 liter per uur, kan je tot vier CelsiusPur toestellen in cascade aan mekaar koppelen. De CelsiusPur is ook geschikt als bijverwarming voor zonne-energiesystemen.  Hij levert meer dan 1.400 liter warm water per uur, aan een constante temperatuur, zonder de warmteverliezen van een traditionele boiler. 

Warmwatergeisers voor buitenopstelling
modulerendspecificaties

Modulerende warmwatergeiser (badverwarmer) met gesloten verbrandingskamer voor buitenopstelling. (Geen schouw meer nodig)
Geleverd met afstandbedieningcascade1
waarop men de gewenste warmwatertemperatuur op digitaal display kan aflezen.
Met ingebouwde antivriesbeveiliging: beveiligd tot – 20°C buitentemperatuur.
Modulerende inox brander zonder waakvlam noch pilootvlam

 

 

Gewicht
Gasaansluiting – wateraansluiting
Aardgasdebiet G20
Rookgasafvoer
Thermostatische functie
Warmtewisselaar
Brander
Spanning
Nominale belasting
Minimaal vermogen
Maximaal opgenomen elektrisch vermogen
Debiet in l/h bij 37°C – koudwatertemperatuur 5°C
Debiet in l/h bij 37°C – koudwatertemperatuur 15°C
Instelbare warmwatertemperaturen op de afstandsbedieningen
Storingsindicatie
Overdrukklep 10 bar
Waterfilter
Gasfilter

21 kg
3/4-3/4
6,5 m³/h
in de vrije lucht
geïntegreerd in de elektronische sturing
koper
integraal roestvrij staal – ge-integreerde gasverdeler
230V mono
48 kW
5,8 kW
165W ( met antivriesbeveiliging )
21 lit/h.
29 lit/h.
37 ~ 50°C ( standaard instelling )

verschijnt op digitaal display van de afstandsbedieningen
gemonteerd
Zeeffilter
Inox zeeffilter

http://www.rinnaiuk.com/rinn/index.php?id=31

Cascadeinstallatie tot 11 m³/h aan ∆t = 21°
cascade 2cascade3

Accessoires

Opgewarmd water zet uit en zal in een vat voor een verhoogde druk zorgen. Om eventuele overdruk af te laten, wordt een veiligheidsgroep (met stopkraan) geplaatst op de koudwateringang van de boiler. Bij keukenboilers in onderbouw wordt de veiligheidsgroep meestal in de toevoerleiding verwerkt. Onderaan op de veiligheidsgroep wordt een sifon en een stuk afvoerbuis geplaatst, om het overtollige water naar het afvoergoot  te lozen. Bij sommige boilers worden de overdruk en het overtollige water via een derde buisje langs de kraan afgeleid.

De veiligheidsgroep heeft 4 functies:

De drukbegrenzer verlaagt de druk van het water dat erdoor stroomt en garandeert aan de uitgang, een vooraf ingestelde en constante waarde. Hij beschermt in het bijzonder het drukvat, ook s' nachts wanneer de druk stijgt. De drukbegrenzer beschermt het drukvat tegen overdruk en verhindert ook dat de klep van de veiligheidsgroep opengaat.

In een installatie kan het contact tussen twee verschillende metalen, bijvoorbeeld koper en staal, leiden tot corrosie. Het koper en zijn legeringen (zoals messing) zijn kathodisch; in verbinding met andere metalen, bevorderen ze "batterijfenomenen", dus de versnelling van corrosie en de circulatie van zwerfstromen. De diŽlektrische isolerende koppeling laat toe, de vulbuis van het koude water (staal) van het drukvat aan te sluiten op de veiligheidsgroep (messing), zonder een batterijfenomeen te creŽren. Deze verbindingsaansluitingen kunnen gedemonteerd worden, wat de plaatsing vergemakkelijkt. 

Het schroefgedeelte moet rechtstreeks op de veiligheidsgroep geplaatst worden, op de mannelijke uitgang met draad van 1" (26x34). Het gladde gedeelte, dat vastgekleefd moet worden, sluit aan op de afvoer. De sifon heeft zowel een luchtslot als een voldoende groot waterslot.

Dit toestel mengt automatisch het warme water uit het vat met het koude water dat toegevoerd wordt. Het heeft twee functies:

Opgewarmd water zet uit en zal in de boiler voor een verhoogde druk zorgen. Om de overdruk op te vangen en te voorkomen dat dit warme water weggeloosd wordt via de veiligheidsgroep wordt een sanitair expansievat voorzien op de koudwateringang van de boiler. Dit vat is in die zin speciaal dat het water er niet in stilstaat (legionella) maar doorstroomt. Het is een doorstroomexpansievat.

Vergelijking van de verschillende systemen voor warmwaterproductie SWW (sanitair warm water)

De meest voordelige

De doorstroomwaterverwarmer los van de verwarmingsketel, zonder waakvlam en op minder dan 8 meter van de warmwaterpunten. Systeem dat werkt op aardgas. Indien u dit wil gebruiken voor douche of bad, opteer dan voor een toestel met een debiet van minstens 13 l/min. De modellen zonder waakvlam zijn het meest praktisch en verbruiken minder gas dan deze met waakvlam.

Bij deze toestellen moet het verbrande gas naar buiten worden afgevoerd via een rookgasafvoerkanaal . Deze afgedichte, veiligste  modellen hebben ťťn leiding voor de aanvoer van de verse lucht en daarbinnenin een leiding voor de afvoer van de verbrandingsgassen. Deze gaan rechtstreeks doorheen de buitenmuur. Om het comfort te verbeteren en het verlies in de leidingen te beperken, kan het interessant zijn verschillende waterverwarmers in huis te hebben. Dit is rendabel indien de behoeften aan warm water zich op meer dan 8 m leiding van het toestel bevinden.

Positief : weinig energieverlies, vooral met de toestellen zonder waakvlam. Lage aankoopprijs. Neemt weinig plaats in.

Negatief : weinig comfortabel wanneer verschillende personen tegelijk warm water gebruiken. Vereist een doorvoer van het rookgasafvoerkanaal doorheen de muur, condensaatafvoer, elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting. 

De minst aanbevolen

De elektrische boiler. De gebruikskost ervan ligt het hoogst (elektriciteit is twee- tot driemaal duurder dan gas of stookolie). Vanuit ecologisch standpunt is elektriciteit een nobele energie, maar die is te duur om te worden gebruikt om warm water via joule-effect te produceren.  

De meest comfortabele

De gasboiler of de boiler die is aangesloten op een centrale verwarmingsketel met circulatielus. Indien de boiler ver van de warmwaterpunten verwijderd is, heeft de installatie over het algemeen een “circulatielus” om het wachten op warm water aan de kraan te beperken, maar deze optie verhoogt het energieverlies alsook het verbruik. Dit comfort heeft zijn prijs, vergeleken met een badgeiser verbruikt de boiler 50% meer energie indien u opteert voor een circulatielus. Onmiddellijk beschikbaar en ogenblikkelijk warm water.  

De tweede meest comfortabele

De gasboiler of de boiler die is aangesloten op een centrale verwarmingsketel. Vergeleken met een badgeiser verbruikt de boiler 30% meer.  

De meest ecologische

De waterverwarmer of zonnecollector op zonne-energie gekoppeld aan een doorstroomwaterverwarmer met temperatuurregelaar (afstelling van het vermogen van de vlam op basis van de temperatuur van het binnenkomende water en niet uitsluitend op basis van het debiet van het water).   

De tweede meest ecologische

De waterverwarmer of zonnecollector op zonne-energie gekoppeld aan een opslagboiler met bijverwarming via een CV installatie. De meest toegepaste oplossing. Boiler in combinatie met een verwarmingsketel. De warmwatervoorraad wordt op temperatuur gehouden in een boiler die is aangesloten op de centrale verwarmingsketel die draait op aardgas of stookolie. Bij oude installaties wordt de verwarmingsketel het hele jaar door op temperatuur gehouden en in de zomer dus uitsluitend om een relatief lage hoeveelheid water te verwarmen, wat kan leiden tot zwakke rendementen van amper 40% in de zomer. De moderne installaties hebben een goed geÔsoleerde boiler met aparte aquastaat (“enkel warm water”). Dit is een thermostaat die de brander aan- en uitschakelt op basis van de temperatuur van het sanitair warm water. Zo moet de verwarmingsketel niet op temperatuur worden gehouden wanneer de boiler niet moet opgeladen worden zodat verliezen worden beperkt. Dergelijke aquastaat “enkel warm water” kan op een oude verwarmingsketel worden geÔnstalleerd. Men noemt dit een module voor productie van warm water.

Positief: deze formule is interessant voor de grote consumenten van warm water; staat garant voor een groot gebruikscomfort.

Negatief: slecht algemeen rendement in de zomer (energieverlies); grote basisinvestering.  

De meest rendabele aankoop

De economische doucheknop. Deze vermindert uw verbruik voor de douche met 30% (winst op het gebied van energie en water).

Zie ook:

Bulex

Vaillant

Junkers

Rinnai


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 9/11/2018

Terug naar hoofdpagina