logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Geluidsisolatie warmtepompen: Warmtepompomkasting

warmtepomp omkasting 1geluidsisolatie 1geluidsgrenzen warmtepompen

Geluidsgrenzen warmtepompen
Een warmtepomp in de tuin kan geluidsoverlast geven. Dat geldt zowel voor de bewoners als voor de omwonenden. De Belgische wetgeving geeft nog geen geluidsgrenzen aan installaties buiten de woning. Maar Oostenrijk en Duitsland hanteren al een geluidsnorm van 30 dB(A) op de grens met de buren. Europese richtlijnen voor geluidsproductie voor warmtepompen zullen geleidelijk ingevoerd worden.

Geluidsniveau en wetgeving warmtepompen
Uit metingen is gebleken dat een warmtepomp op één meter afstand 54 tot 62 dB(A) produceert. Bij rijwoningen is de afstand tussen de pomp en de buren vaak minder dan 3 meter. Per afstandsverdubbeling is er maar 6 dB(A) geluidsreductie. Bedraagt het geluid op 1 meter 60 dB(A), dan is dat op 2 meter 54 dB(A) en op 4 meter 48 dB(A). Je moet dus ver weg wonen om niks te horen.
In nieuwbouwwijken hebben de buren vaak hun eigen warmtepomp, die weer zijn eigen geluid verspreidt. Hoewel er nog geen landelijke regelgeving voor geluid van warmtepompen bij woningen is, is overlast onvermijdelijk. In België geldt voor installaties in de nacht een limietwaarde van 35 dB(A) op de gevel van de buren.
Een warmtepomp tot 6 kW geeft op 5 meter afstand ongeveer 41 – 44 dB(A) geluidsdruk. Een warmtepomp van 6 tot 12 kW geeft op 5 meter afstand ongeveer 46 – 49 dB(A) geluidsdruk. Gekeken naar de bovengenoemde grenswaarde van 35 dB(A) is het dus nodig om maatregelen te nemen om het geluidsniveau met 9 tot 14 dB(A) omlaag te brengen.

warmtepompomkasting 2warmtepompomkasting 3

Geluiddempende warmtepompomkastingen
In het bestrijden van geluid hebben wij een aantal warmtepompomkastingen ontwikkeld om deze groeiende problematiek het hoofd te bieden. De omkastingen hebben een vaste afmeting en zijn geschikt voor diverse merken en typen warmtepompen. De kasten zijn voorzien van onderhoudsluiken en lamellen voor ventilatie. Deze zijn zodanig ontworpen dat er geen afbreuk wordt gedaan aan het functioneren van de warmtepomp. De kasten zijn eenvoudig te monteren.
Onze omkastingen leveren een zeer hoge geluidsreductie, tot 15 dB(A). Op een afstand van 5 meter levert dat voldoende reductie om te voldoen aan de geluidsgrensnormen.

WARMTEPOMPOMKASTING
De lucht-water warmtepomp levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de energierekening, op een duurzame manier. De warmtepomp heeft één nadeel: de geluidsproductie. Wij bieden hiervoor een geluidsreducerende oplossing die eenvoudig en snel kan worden gemonteerd. Deze omkasting bestaat uit onderhoudsvrij materiaal en heeft een lange levensduur, waardoor het de investering meer dan waard is.

TOEPASSINGEN
De warmtepompomkasting type WPO is beschikbaar in twee uitvoeringen:
▪ WPO: Voor opstelling in de tuin of op een plat dak.
▪ WPO-W: Voor opstelling direct tegen de gevel.

GELUIDSISOLATIE
De warmtepompomkasting heeft een geluiddemping van 9 - 15 dB(A), afhankelijk van het type warmtepomp.
geluidsisolatie 3
SAMENSTELLING
De omkasting is opgebouwd uit verzinkte plaat. De panelen en de akoestische lamellen zijn gevuld met het hoogwaardige, geluidsabsorberende materiaal Akotherm in de kleur zwart.
Dit materiaal is goedgekeurd door het Deutsches Institut fur Bautechnik onder nr. Z-23.1.3-278.

AFWERKING
Indien gewenst kan de warmtepompomkasting aan de buitenzijde worden voorzien van een RAL-kleur naar keuze.

EIGENSCHAPPEN
▪ Eenvoudige montage
▪ Hoge geluidsdemping: 9-15 dB(A)
▪ Stabiele en vandalismebestendige constructie
▪ Onderhoudsvrij materiaal
▪ Lange levensduur
▪ Inspectie door middel van demontabele zijpanelen
▪ Afsluitbaar (optioneel)
▪ Trillingsvrije opstelling
▪ Minimale luchtweerstand over het aan- en afzuigrooster
▪ Onderhoudsvrij materiaal

warmtepompomkasting 1
geluidsisolatie 4geluidsisolatie 5

 

"Nous n’héritons pas la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 8/03/2018

Terug naar hoofdpagina