logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

30 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Wij zijn geen keuken- of badkamerbouwers. Wij moderniseren enkel uw toestellen. Wij leveren, plaatsen, bouwen in, modificeren uw keuken of badkamer. Hoewel we het warm water niet hebben uitgevonden, hebben we de installatie ervan wél geperfectioneerd.

TWIDO: plaatsbesparing en elektriciteitsbesparing door app

Die de altijd te groot gedimensioneerde boiler in een woning vervangt.

Die de het elektriciteitsverbruik vermindert.

Die de gebruiker in staat stelt zijn warmwater- en energieverbruik via een app te optimaliseren.

Twido® de eerste intelligente, elektrische waterverwarmer

twido 1twido2twido 8energiebesparing twido
twido3twido 4

 twido 5
twido 6
twido7

 

Klassieke elektrische boiler 

Elektrische boilers kan je niet zuinig noemen. Ze verbruiken veel dure elektriciteit aan dagtarief en zijn maar 30% goedkoper op nachttarief . Plaats het toestel daarom zo dicht mogelijk bij de badkamer en keuken, bijvoorbeeld onder het aanrecht of op zolder. Er komt dan sneller warm water uit de kraan en het warmteverlies in de leidingen blijft beperkt. Elektrische boilers zijn interessant in huizen zonder gasaansluiting. Bovendien is de installatie eenvoudig: je hebt geen gasaanvoer, luchtaanvoer en rookgasafvoer nodig.

Een elektrische boiler bestaat voornamelijk uit een geïsoleerd waterreservoir, een elektrische weerstand, een thermostaat om de temperatuur te regelen en een veiligheidsaggregaat om ontploffing van de boiler bij oververhitting te vermijden. De capaciteit van de boilers voor een badkamer varieert van 50 tot 300 liter . De keuze hangt af van het dagelijkse verbruik van warm water en van het aantal gebruikers. Modellen van 5 tot 10l zijn enkel geschikt voor de spoeltafel in de keuken. De elektrische boiler is energetisch de minst aanbevolen boiler. De gebruikskost ervan ligt het hoogst. Elektriciteit is twee- tot driemaal duurder dan gas of stookolie. Vanuit ecologisch standpunt is elektriciteit een “nobele” energie, maar die moet niet worden gebruikt om warmte via joule-effect te produceren.

De voordelen

Lage aankoopprijs, gemakkelijk te installeren, enkel elektriciteitsaansluiting en waterafvoer; geen verbrandingsgas, geen verluchting, geen CO problematiek.

De nadelen

Neemt veel plaats in en een hoge verbruikskost. De plaatsing van een teller op nachttarief om het water uitsluitend ’s nachts te verwarmen, is onontbeerlijk voor een betaalbare elektriciteitsfactuur. Wanneer er s'avonds geen warm water meer in de boiler is, moet men wachten tot de volgende ochtend om terug over warm water dat gemaakt is met het voordelig nachttarief, te kunnen beschikken.

1 kWh aardgas= 0,0557 €/kWh

1 kWh elektriciteit aan dagtarief ( all in)= 0,25 €/kWh (2016)

1 kWh elektriciteit aan nachttarief (all in)= 0,1002 €/kWh

1 kWh stookolie zonder condensatie = 0,04342 €/kWh

Onderdelen

Er worden boilers in verschillende materialen gebouwd. Koper en inox  zijn beter maar ook duurder dan geëmailleerd staal.

Download brochure Daalderop

Ariston: Het inox-materiaal is van hoge kwaliteit en garandeert een perfecte bescherming tegen corrosie of roest. De inox-boilers worden gekenmerkt door een externe temperatuurregeling, een dubbelpolige veiligheidsthermostaat en een koperen weerstand.
De grote boilers hebben een controlelamp voor de werking van de weerstand en een thermometer op het toestel die de hoeveelheid warm water aanduidt. Vermogen van 2500W. Met een garantie van 5 jaar op de kuip en 3 jaar omnium.

ACV: In alle ACV warmwaterboilers wordt de unieke Tank-in-Tank-technologie toegepast, waarbij een binnenreservoir van roestvast staal als warmtewisselaar fungeert. Dankzij het grote oppervlak van de warmtewisselaar kunnen deze boilers in zeer korte tijd een grote hoeveelheid water verwarmen tot een hoge temperatuur. Daarbij zorgt de hoogwaardige isolatie voor minimale statische verliezen. 10 jaar garantie. Een Tank-in-Tank-boiler bestaat uit een warmwateraccumulator die volledig is ondergedompeld in een extern stalen reservoir dat het primaire water bevat. ACV vervaardigt de inwendige tank altijd uit roestvast staal. De behuizing van de inwendige tank werkt als indirecte warmtewisselaar tussen de primaire kring, die aangesloten is op de ketel, en de boiler met het warme water.

Galvanische elementen

Elk metaal heeft een normaalpotentiaal (spanning) ten opzichte van waterstof. Plaatsen we de metalen in volgorde van oplopende potentiaalgrootte dan ontstaat de elektrochemische spanningsreeks van de elementen.

Na

Mg

Al

Zn

Cr

Fe

Sn

Pb

H

Cu

Ag

Au

-2,7V

-2,4V

-1,7V

-0,76V

-0,56V

-0,44V

-0,14V

-0,12V

0

+0,34V

+0,8V

+1,36V

onedele metalen

 

edele metalen

  • Droge weerstand of steatietweerstand; de beste oplossing
  • Weerstand eventueel in het secundair water, nog beter.
  • Natte weerstand; backerbuisweerstand of gewapende weerstand (resistance blindéé) in koper of vertind koper

Monofasig, driefasig

  • Driefasig geeft een betere spreiding van het verbruik over de drie fasen.

Opgewarmd water zet uit en zal in een vat voor een verhoogde druk zorgen. Om eventuele overdruk af te laten, wordt een veiligheidsgroep (met stopkraan) geplaatst op de koudwateringang van de boiler. Bij keukenboilers in onderbouw wordt de veiligheidsgroep meestal in de toevoerleiding verwerkt.
Onderaan op de veiligheidsgroep wordt een sifon en een stuk afvoerbuis geplaatst, om het overtollige water naar het afvoergoot  te lozen. Bij sommige boilers worden de overdruk en het overtollige water via een derde buisje langs de kraan afgeleid.

Elektriciteit

Een zekering van 20A en een differentieelschakelaar van 30 mA zijn verplicht. De plaatsing van een teller op nachttarief en een programmatieklok met weektarief (nachttarief geldt ook voor zaterdag en zondag) om het water uitsluitend ’s nachts en in het weekend te verwarmen, is onontbeerlijk voor een betaalbare elektriciteitsfactuur. De gewenste capaciteit van een elektrische boiler hangt af van de gezinsbehoeftes die op hun beurt worden bepaald door het aantal personen en hun bad- en wasgewoontes. Let wel. Als u de boiler uitsluitend op nachttarief wilt laten draaien, moet u de ganse dag met één reservoir toekomen. 

Zie ook : http://www.vincotte.be/data/PDF/nl/2007-04-16-Huishoudelijke-installaties-Nederlandstalige-uitgave.pdf

Afregeling

Laat eerst de lucht uit de leidingen ontsnappen en laat vervolgens het reservoir vollopen alvorens de thermostaat in te stellen. Voor bad en douche is een temperatuur van 50 tot 55°C doorgaans voldoende.

Dimensionering

Om de beschikbare hoeveelheid bad- of douchewater op gebruikstemperatuur te berekenen, moet de inhoud van de boiler met een factor 2 à 2,5 worden vermenigvuldigd. Een boilerinhoud van 80 liter levert dus 200 liter warm water aan 37°C om te douchen. Daarmee kan tot 30 min gedoucht worden mits gebruik van een spaardouchekop.  

Inhoud

(liter)

Beschikbare hoeveelheid

SWW   aan 37°C

Vermogen

Nullastverlies

   30 liter

   75 liter

2500 W

27 W

   50 liter

125 liter

2500 W

33 W

   80 liter

200 liter

2500 W

5250 W

36 W

36 W

120 liter

300 liter

2500 W

5250 W

7500 W

50 W

50W

50W

150 liter

375 liter

2500 W

7500 W

57 W

57 W

Welke boiler voor u het meest geschikt is, hangt af van het gewenste warmwatercomfort, de samenstelling van uw huishouden en het aantal aftappunten. Hieronder vindt u de nodige gegevens die u helpen bij uw keuze.

  Comfortabel Supercomfortabel
Badkuip 120 liter 170 liter
Douche   40 liter   70 liter
Lavabo     8 liter   10 liter

Rendement

96% van de toegevoerde energie wordt omgezet in warmte. Uit oogpunt van energiebesparing wordt stilstandsverlies, ofwel daling van de temperatuur van het boilerwater zoveel mogelijk beperkt.

Onderhoud

KALKAANSLAG: Een tweejaarlijks onderhoud van de elektrische weerstand is aanbevolen.

In geval van geëmailleerd staal is er een systeem voorzien tegen spanningscorrosie. Dit kan zijn met opofferingsanode of met opgedrukte stroom. De opofferingsanode of magnesiumanode offert zichzelf op en moet regelmatig vervangen worden, anders valt de bescherming weg, met corrosie tot gevolg. De opgedrukte stroom of ACI Systeem  (Anti-Corrosie Integraal) werkt met een titaananode met geforceerde stroom. Periodieke controle op de goede werking is nodig.

Legionella

Om de vorming van legionella bacteriën te voorkomen wordt de thermostaat minimaal afgesteld op 65°C.

Corrosie

Om corrosieproblemen te voorkomen zijn er drie oplossingen :

Verbruikskostprijs

1 kWh aardgas: = 0,0557 €/KWh

1 kWh elektriciteit gemiddeld dag en nacht = 0,25 €/kWh (21% BTW in)

1 kWh elektriciteit aan dagtarief ( all in)= 0,2553 €/kWh

1 kWh elektriciteit aan nachttarief (all in)= 0,1002 €/kWh

1 kWh stookolie zonder condensatie = 0,04342 €/kWh

Besluit : 

Accessoires

Twee mogelijkheden:

Compact :

Zo was het vroeger: Veiligheidsgroep 1

Zo wordt het nu gedaan:Veiligheidsgroep 2Veiligheidsgroep 3

 

Gescheiden : Veiligheidsgroep 1

Opgewarmd water zet uit en zal in een vat voor een verhoogde druk zorgen. Om eventuele overdruk af te laten, wordt een veiligheidsgroep (met stopkraan) geplaatst op de koudwateringang van de boiler. Bij keukenboilers in onderbouw wordt de veiligheidsgroep meestal in de toevoerleiding verwerkt. Onderaan op de veiligheidsgroep wordt een sifon en een stuk afvoerbuis geplaatst, om het overtollige water naar het afvoergoot  te lozen. Bij sommige boilers worden de overdruk en het overtollige water via een derde buisje langs de kraan afgeleid.

De veiligheidsgroep heeft 4 functies:

De drukbegrenzer verlaagt de druk van het water dat erdoor stroomt en garandeert aan de uitgang, een vooraf ingestelde en constante waarde. Hij beschermt in het bijzonder het drukvat, ook s' nachts wanneer de druk stijgt. De drukbegrenzer beschermt het drukvat tegen overdruk en verhindert ook dat de klep van de veiligheidsgroep opengaat.

In een installatie kan het contact tussen twee verschillende metalen, bijvoorbeeld koper en staal, leiden tot corrosie. Het koper en zijn legeringen (zoals messing) zijn kathodisch; in verbinding met andere metalen, bevorderen ze "batterijfenomenen", dus de versnelling van corrosie en de circulatie van zwerfstromen. De diëlektrische isolerende koppeling laat toe, de vulbuis van het koude water (staal) van het drukvat aan te sluiten op de veiligheidsgroep (messing), zonder een batterijfenomeen te creëren. Deze verbindingsaansluitingen kunnen gedemonteerd worden, wat de plaatsing vergemakkelijkt. 

Het schroefgedeelte moet rechtstreeks op de veiligheidsgroep geplaatst worden, op de mannelijke uitgang met draad van 1" (26x34). Het gladde gedeelte, dat vastgekleefd moet worden, sluit aan op de afvoer. De sifon heeft zowel een luchtslot als een voldoende groot waterslot.

Opgewarmd water zet uit en zal in de boiler voor een verhoogde druk zorgen. Om de overdruk op te vangen en te voorkomen dat dit warme water weggeloosd wordt via de veiligheidsgroep wordt een sanitair expansievat voorzien op de koudwateringang van de boiler. Dit vat is in die zin speciaal dat het water er niet in stilstaat (legionella) maar doorstroomt. Het is een doorstroomexpansievat.

Dit toestel mengt automatisch het warme water uit het vat met het koude water dat toegevoerd wordt. Het heeft twee functies:

 

Vergelijking van de verschillende systemen voor warmwaterproductie SWW (Sanitair warm water)

De meest voordelige

De doorstroomwaterverwarmer los van de verwarmingsketel, zonder waakvlam en op minder dan 8 meter van de warmwaterpunten. Systeem dat werkt op aardgas. Indien u dit wil gebruiken voor douche of bad, opteer dan voor een toestel met een debiet van minstens 13 l/min. De modellen zonder waakvlam zijn het meest praktisch en verbruiken minder gas dan deze met waakvlam.

Bij deze toestellen moet het verbrande gas naar buiten worden afgevoerd via een rookgasafvoerkanaal . Deze afgedichte, veiligste  modellen hebben één leiding voor de aanvoer van de verse lucht en binnenin een leiding voor de afvoer van de verbrandingsgassen. Deze gaan rechtstreeks doorheen de buitenmuur. Om het comfort te verbeteren en het verlies in de leidingen te beperken, kan het interessant zijn verschillende waterverwarmers in huis te hebben. Dit is rendabel indien de behoeften aan warm water zich op meer dan 8 m leiding van het toestel bevinden.

Positief : weinig energieverlies, vooral met de toestellen zonder waakvlam. Lage aankoopprijs. Neemt weinig plaats in.

Negatief : weinig comfortabel wanneer verschillende personen tegelijk warm water gebruiken. Vereist een doorvoer van het rookgasafvoerkanaal doorheen de muur, condensaatafvoer, elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting. 

De minst aanbevolen

De elektrische boiler. De gebruikskost ervan ligt het hoogst (elektriciteit is twee- tot driemaal duurder dan gas of stookolie). Vanuit ecologisch standpunt is elektriciteit een nobele energie, maar die is te duur om te worden gebruikt om warm water via joule-effect te produceren.  

De meest comfortabele

De gasboiler of de boiler die is aangesloten op een centrale verwarmingsketel met circulatielus. Indien de boiler ver van de warmwaterpunten verwijderd is, heeft de installatie over het algemeen een “circulatielus” om het wachten op warm water aan de kraan te beperken, maar deze optie verhoogt het energieverlies alsook het verbruik. Dit comfort heeft zijn prijs, vergeleken met een badgeiser verbruikt de boiler 50% meer energie indien u opteert voor een circulatielus. Onmiddellijk beschikbaar en ogenblikkelijk warm water.  

De tweede meest comfortabele

De gasboiler of de boiler die is aangesloten op een centrale verwarmingsketel. Vergeleken met een badgeiser verbruikt de boiler 30% meer.  

De meest ecologische

De waterverwarmer of zonnecollector op zonne-energie gekoppeld aan een doorstroomwaterverwarmer met temperatuurregelaar (afstelling van het vermogen van de vlam op basis van de temperatuur van het binnenkomende water en niet uitsluitend op basis van het debiet van het water).   

De tweede meest ecologische

De waterverwarmer of zonnecollector op zonne-energie gekoppeld aan een opslagboiler met bijverwarming via een CV installatie. De meest toegepaste oplossing. Boiler in combinatie met een verwarmingsketel. De warmwatervoorraad wordt op temperatuur gehouden in een boiler die is aangesloten op de centrale verwarmingsketel die draait op aardgas of stookolie. Bij oude installaties wordt de verwarmingsketel het hele jaar door op temperatuur gehouden en in de zomer dus uitsluitend om een relatief lage hoeveelheid water te verwarmen, wat kan leiden tot zwakke rendementen van amper 40% in de zomer. De moderne installaties hebben een goed geïsoleerde boiler met aparte aquastaat (“enkel warm water”). Dit is een thermostaat die de brander aan- en uitschakelt op basis van de temperatuur van het sanitair warm water. Zo moet de verwarmingsketel niet op temperatuur worden gehouden wanneer de boiler niet moet opgeladen worden zodat verliezen worden beperkt. Dergelijke aquastaat “enkel warm water” kan op een oude verwarmingsketel worden geïnstalleerd. Men noemt dit een module voor productie van warm water.

Positief: deze formule is interessant voor de grote consumenten van warm water; staat garant voor een groot gebruikscomfort.

Negatief: slecht algemeen rendement in de zomer (energieverlies); grote basisinvestering.  

Uw meest rendabele aankoop

De economische doucheknop. Deze vermindert uw verbruik voor de douche met 30% (winst op het gebied van energie en water).

Lees ook:

Zie ook:

www.daalderop.be

Chaffoteaux en Maury

Lifetime Heaters

Bulex

Stiebel eltron

AEG homecomfort

www.pacific.tm.fr

www.ariston.be

www.siemens.be

Brochure siemens warmwatertoestellen

www.acv.be

 


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan

© 2016 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 3/10/2016

Terug naar hoofdpagina