logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf. Wij modificeren en bouwen euro (€) besparende en energie (kWh) besparende zwembaden.

 

Zwembad rolluikafdekking: veilig en warm

Leg een "deken" op uw zwembadaquarol 2aquarol 1zwembadrolluik

10% van de warmte verdwijnt langs de wand en de bodem
80% van de warmte verdwijnt door verdamping

Een zwembad verliest :

- 5°C in 5 uur, ZONDER afdekking
- 0,8°C in 5 uur, MET een zomerafdekking 400μ
• Een zwembad verliest zonder afdekking per m² evenveel warmte als geproduceerd wordt door een verwarming van 300W. Dus 8 x4 = 32 m² *300 = 9600 W
• Een zwembad van 4 x 8 m zonder afdekking verdampt jaarlijks 28.000 liter = 28 m!.
• Een bad van 4 x 8 m zonder afdekking verliest tijdens de opwarmfase ongeveer 10kW aan energie.

Alle voorgaande berekeningen zijn gebaseerd op een watertemperatuur van 27°C ten opzichte van een omgevingstemperatuur van 21°C, 60% R.H. en een zwakke wind met windsterkte van 2,2 m/s = 8 km/h = 4-6 knopen

afdekking 1

Besparingen van een afgedekt zwembad:

Opwarmen

Q = m *Cv*ΔT
cv water = 4186 J/kg K https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte

Volume zwembad : 100 m³ = 1,45 x 15 x 4,5 m

m = 100 m³ = 100.000 kg
Cv water = 4186 J/kgK
ΔT = 10°C
Q = 100000 *4186 *10 = 4186 Mj = 4186000000 J
= 1162,77 kWh
€ = 1162 kWh *0,25€/kWh *1/5 COP = 58,1 €/100 m³ per 10°C (COP 5 = warmtepomp)

Verdampen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte
De verdampingswarmte van water bedraagt 2249 kJ/kg bij standaardomstandigheden. Vergeleken met het verwarmen van water kost het verdampen 500 maal meer energie dan om het 1K te verwarmen (soortelijke warmte is 4,19 kJ/kg.K), dus vijfmaal zoveel om het te verdampen dan om het van 0°C tot 100°C te verwarmen! Een zwembad van 8 x 4 x 1,35 m verliest per jaar zo’n 28000 liter door verdamping.

m = 28 m³/jaar = 28000 kg/jaar
Q = 28000kg *2249kJ/kg = 62972000kJ = 17492kWh/jaar
€ = 17492x 0,25 €/kWh/COP 5 = 874 €/jaar om 28 m³ te verdampen (COP 5 = warmtepomp)

Manuele afdekkingen; 3 minuten "werken in warm water" voor je kan zwemmen

Automatische afdekkingen; voorkomt tot 70% van het totale energieverlies van uw zwembad. Minimale verdamping van het zwembadwater

Afdekkingen zijn veilig, energiebesparend en comfortabel. Rolluiken bieden volgende voordelen:

Twee soorten materiaal

Lamellen in PVC en PC (polycarbonaat) met verhoogde UV-bestendigheid. PC lamellen zijn drie keer slagvaster dan PVC en zijn inzetbaar in een breder temperatuurinterval (-30/+120°C) wat hen ook inzetbaar maakt aan de Middelandse zee.
In vergelijking tot PVC heeft polycarbonaat (PC) vele voordelen die de levensduur van dergelijke zwembadlamellen bevorderen. Een polycarbonaatlamel is een duurzaam product! Hieronder een tabel met de belangrijkste eigenschappen van PC:

 

 Polycarbonnaat

PVC

 Slagvastheid

 442j/m

118j/m

 Minimumtemperatuur

 -30°C

-10°C

 Maximumtemperatuur

 +120°C

+65°C

 

 

 

Wij bieden 2 verschillende lamellen aan, namelijk het standaardprofiel 60x14mm met 3 afgesloten luchtkamers en daarnaast het premiumprofiel 67,5x16,5mm met 4 afgesloten luchtkamers. Het standaardprofiel is beschikbaar in PVC en PC, het bredere profiel bestaat uitsluitend in de polycarbonaatversie.


rolluik
Een goede lamel wordt gekenmerkt door haar levensduur. Hiervoor zijn er een aantal belangrijke eigenschappen van toepassing. De wandsterkte van het profiel is direct verbonden met de duurzaamheid. Daarenboven is ook de kwaliteit van de grondstoffen zéér belangrijk. Tenslotte bepaalt ook het ontwerp van het profiel ion belangrijke mate de vormstijfheid en slagvastheid.

lamellen

ZIJAFDICHTING VAN DE LAMELLEN : Ultrasoon gelast
De kwaliteit van een lamel wordt niet enkel bepaald door het profiel, maar ook door de wijze van afdichten. De isolatiecapaciteit en het drijfvermogen zijn hier namelijk direct mee verbonden. De eindkappen van de PVC lamellen worden ultrasoon (US) gelast. Dat proces is niet enkel stabiel en betrouwbaar, het zorgt ook voor een hoge afwerkingsgraad dankzij een kleine en propere lasnaad in vergelijking met thermisch lassen.
Ondanks de waterdichtheid van de lamel, is condenswater binnen de lamel niet te vermijden en volkomen normaal. Dit effect is bovendien zichtbaar in alle varianten met een transparante bovenzijde.

Twee soorten lamellen

De populairste lamellen zijn solar lamellen die het zwembad verwarmen. Het profiel is bovenaan (gedeeltelijk) transparant en onderaan zwart waardoor de stralingswarmte van de zon optimaal kan worden geabsorbeerd. Deze ecologische en economische manier van verwarmen kan u 4 tot 8°C opleveren.

solar 1solar 2

Solar: De besparing kan oplopen tot maar liefst 70% wanneer u kiest voor een zwembadafdekking met solar lamellen. Solar lamellen laten door de transparante bovenlaag zonnewarmte door. De zwarte onderlaag houdt vervolgens de warmte vast en geeft deze af aan het water. Hierdoor kan je op een milieubewuste manier het water verwarmen en uw zwemseizoen verlengen.

 

Buitenmotor of natte motor

buitenmotornatte motor

Manieren van inbouw

manieren van inbouw

A) Inbouw in onderwaternis

afdekking 2afdekking 3afdekking 4

afdekking 6afdekking 7rolluik inox zwambad

Een eigen zwembad kan echter ook een constante bron van zorgen zijn. In een onbewaakt ogenblik of tijdens uw afwezigheid kunnen uw peuters, kinderen van de buren of huisdieren in het water terechtkomen, met alle gevolgen van dien. U kan voortaan uw zwembad veilig afsluiten. Onze zwembadrolluiken voldoen dan ook aan de strenge Franse NF-norm.
rolluik 1rolluik 3rolluik 1rolluik 2rolluik 3
Naast het veiligheidsaspect bieden zwembad- rolluiken nog tal van andere voordelen. Een zwembadrolluik heeft ook goede isolerende eigenschappen en verhindert dat het water tijdens de nacht sterk afkoelt. Zo is uw zwembadwater ’s anderendaags meteen weer op de ideale temperatuur. Ook de kans op algenvorming vermindert. Bij binnenbaden zorgen ze voor veel minder vochtigheid in de ruimte. U beschermt er dus ook uw muren mee. De solar lamel P75, zorgt er zelfs voor dat uw zwembad opwarmt door de zonnestralen.
Dit systeem is verkrijgbaar in 2 versies: met een buismotor of met een externe motor in een aparte put naast het zwembad. Deze wordt dan afgedekt in tropisch hout of soortgelijk. Indien er geen nis gemaakt wordt, kan u het rolluikgedeelte altijd afschermen door gebruik van een tussenwand.

 

B) Inbouw onder peuterstrand: Plage

plage 1trap 1plage 3
pp zwembad 15pp zewmbad 18plage 4

 

C) Inbouw in de wand

rolluik 11
Het rolluik wordt in de wand ingewerkt en is niet zichtbaar van buitenuit. Door de bevestiging van wielgeleiders op de schuine wand wordt het rolluik naar het oppervlak gebracht. Alles kan mooi weggewerkt worden door een inoxframe met een polyesterwand ervoor. Deze kan afgewerkt worden in de kleur of mozaiek van uw zwembad. Op die manier kan uw waterniveau enorm hoog gelegd worden.

 

D) Opbouw met houten omkasting en PV panelen: geen elektrische kabels

rolluik 5rolluik opbouw1rolluik opbouw 2rolluik opbouw 4

Deze zijn met geen of weinig aanpassing eenvoudig te installeren bij bestaande zwembaden. Bij dit systeem maakt u gebruik van zijplaten waarmee men eenvoudig alles kan afwerken in tropisch hout of soortgelijk. Zo zit het rolluik mooi weggewerkt in een kast. Mede ook door de geleiders wordt het rolluik eenvoudig in het bad geleid waarbij de kist slechts enkele cm boven het zwembadoppervlak hoeft te staan. Alles is hierbij elektrisch.

 

E) Opbouw met paaltjes

rolluik 6
Dit is een heel eenvoudig en betaalbaar systeem om uw zwembad mee af te dekken. Het geheel wordt gedragen door 2 ronde zijpaaltjes uit RVS materiaal. Deze kunnen gelakt worden in de kleur die u wenst zodat alles esthetisch mooi blijft. Dit systeem is zowel verkrijgbaar in een gemotoriseerde alsook in een manuele versie. Dit maakt het mogelijk om een kwalitatieve afdekking te plaatsen met een minimaal aan middelen.

kwaliteit

andere afdekkingen

Automatiseren van uw zwembadrolluik

Sturing rolluik, backwash-sturing, verwarmen en filteren

afdekking 9afdekking 10

Overwinteren: laat uw rolluik niet kapothagelen. Hou de kou buiten

Isolatiepanelen tegen hagel en vorst

styrofoam 1styrofoam 2styrofoam 3
Styrofoam is de blauwe vloerisolatie van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Door de gesloten celstructuur ontstaan buitengewone mechanische eigenschappen die de isolatieplaat uitermate geschikt maakt als winterzwembadafdekking.
De Styrofoam isolatieplaat kenmerkt zich door:

De isolatieplaten kunnen toegepast worden zowel op het water, waarbij de weerstand tegen opname van vocht een belangrijke rol speelt.

Bache tegen hagel en vorst

200 g/m² afdekzeil voor rolluik
Fipa -Plus en Fipa-Evolution zijn gepatenteerde beschermingsbachen voor rolluiken. Het is een eenvoudige, economische en snelle oplossing om het rolluik in een winterafdekking te veranderen.

Technische kenmerken:
° Past voor zowel bovengrondse als voor ingebouwde rolluiken.
° Vormt de lamellen om tot winterzeil.
° Geen bevestiging rondom het zwembad.
° Beschermt de lamellen tegen UV-straling, onzuiverheden en vervuiling.
° Het gaas houdt de bladeren tegen en filtert het regenwater.

Fipa-Plus
fipa 1
Voor standaard lamellen
Beschikbaar in blauw, groen, grijs, zand kleur.
Met ankers en sandowclips.

Fipa-Evolution
fipa 2
Voor solar lamellen.
Beschikbaar in wit.
Met ankers en sandowclips.

Zie ook :

Zwembaden

 

 

champagnemooie madam zwembadzwembad split 3aquarium kinderen 1


diverse logoslogo 1t&a logo

Logo poolsan

 

"Een afgedekt zwembad in de tuin met automatische pH regeling: altijd een beetje veel vakantie zonder files noch parkeerboetes"  

"Na een stresserende werkdag, kunnen thuiskomen en een hydromassage. Deze burn-out therapie werkt.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2021 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 26/04/2021

Terug naar hoofdpagina