logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf en en bouwt energiebesparende oplossingen voor particulieren en industrie:

 

Koepelrookluik
Rook- en warmteafvoer (RWA)

conform NBN S 21-208-1 & -3 of EN 12101.2
RWA 1RWA5plat dak rookluik

Tijdens een brand is het niet het vuur, maar de rook die de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Rook- en warmteafvoer (RWA) is belangrijk voor het garanderen van een veilige evacuatie van personen bij brand, voor de veilige interventie van de hulpdiensten en voor het beperken van rookschade. Het effect van natuurlijke RWA is dat de opbouw van een hete rooklaag onder het plafond vertraagd wordt. De thermische belasting van de draagstructuur van het dak wordt beperkt tot temperaturen waarbij de stabiliteit van de structuur behouden blijft.

Rookluiken zijn specifiek ontworpen toestellen om de rook in een ruimte af te voeren. In een aantal gevallen kunnen het ook gecombineerde toestellen zijn, die voor een natuurlijke verluchting in gewone omstandigheden moeten zorgen en voor de rook- en warmteafvoer bij brand. Rookluiken worden in het bovenste deel van een te ontroken ruimte aangebracht. Rookluiken kunnen enkel efficiënt werken als ook in het onderste deel van diezelfde ruimte openingen voorzien zijn om verse lucht toe te voeren (onderverluchting).

Een RWA-systeem bestaat uit een natuurlijk luchtafvoersysteem dat geactiveerd wordt door een brandmeldings installatie. Het is noodzakelijk dat al deze componenten correct gedimensioneerd worden en op elkaar afgestemd zijn. Zowel koepels als lichtstraten kunnen uitgerust worden voor natuurlijke rook- en warmteafvoer.

RWA-installaties zorgen voor een effectieve afvoer van rook en warmte. Zodoende ontstaat er een veilige vluchtweg voor mensen en worden constructies, producten en machines gespaard. Vooral in grote ruimten met 1 bouwlaag is het verstandig RWA toe te passen.

Om een goede werking te blijven garanderen, is de gebouwuitbater verplicht jaarlijks een onderhoud uit te voeren van de RWA verluchters. De periodieke nazichten en de vaststellingen moeten bijgehouden worden in een veiligheidsregister. Om te waarborgen dat de bij u aanwezige rookluiken ook daadwerkelijk naar behoren functioneren is het aan te bevelen deze luiken jaarlijks te laten controleren. Bij het jaarlijks onderhoud worden de rook- hitte- en handmelders getest. De aansturingen en centrale worden getest, het leidingwerk wordt nagekeken, en de luiken worden getest en geopend.

DE ROOK- EN WARMTE AFVOER SYSTEMEN

Normeringen & certificaten

De Belgische normen NBN S21-208-1 en 3 zijn bekrachtigd door een Koninklijk besluit en van toepassing in België. Deze normen verwijzen bovendien naar de Europese norm EN 12101-2, waardoor een CE-certificaat dus verplicht is ook voor elke RWA toestel in België.
De Europese norm EN 12101, met bijhorend CE-certificaat, bepaalt de criteria waaraan een natuurlijke verluchter moet voldoen. Het CE-certificaat is een bijkomende garantie dat het toestel veilig en bedrijfszeker is, en zijn functie van RWA zal vervullen in extreme omstandigheden. Om een dergelijk CE-certificaat te bekomen, worden de toestellen aan zware testen onderworpen.

DE WETGEVING EN NORMEN

Sturingen : RWA11

De sturingen  van de RWA verluchter moeten voldoen aan het fail-safe principe:

De autonome elektrische stroombron als noodvoeding moet voldoende vermogen genereren om een goede werking van de verluchter te garanderen, en de werkingstijd ervan moet minimaal 1 uur bedragen.
De handbediening voor het openen van de verluchter moet gelegen zijn op het normale evacuatieniveau, en moet in elk geval prioritair zijn op alle detectoren (rook- of thermische detectoren). Het sluiten van de RWA verluchter moet kunnen geschieden door handbediening op het normale evacuatieniveau.
Om een goede werking te blijven garanderen, is de gebouwuitbater verplicht jaarlijks een onderhoud uit te voeren van de RWA verluchters. De periodieke nazichten en de vaststellingen moeten bijgehouden worden in een veiligheidsregister.

Kenmerken:

DE ROOKKOEPELS
De koepels bestaan uit acrylaat of doorzichtig polycarbonaat en zijn schokbestendig. Ze kunnen gewelfd, piramidale of langs 4 zijden afgerond zijn.
Ze worden alsmaar meer performant in termen van geluid en warmte-isolatie dankzij een dubbele of driedubbele spouw.
rookkoepels 1

DE ZIJPLATEN OPSTANDEN
De zijplaten vormen de basis voor de rook- en warmteventilatie. Ze zijn vierkantig , rechthoekig of rond. Ze zijn gemaakt van hard materiaal, schokbestendig en anti corrosief, zoals PVC (polyvinylchloride), GRP (polyesterhars) of staal.
zijplaten

DE LAMELLEN ROOK-EN WARMTE AFVOER
De lamellen rook-en warmte afvoeren zijn bruikbaar op alle soorten gebouwen en kunnen gekoppeld worden aan een ventilator om zodoende de evacuatie van rook en warmte te forceren.
Voor meer veiligheid in de natuurlijke ventilatie-modus, kan een regensensor op het stopcontact worden geïnstalleerd om de schilden te sluiten in geval van regen en/of een rookmelder zodat deze automatisch opent. De toepassing hiervan komt vooral voor in industrieel gebied.
lamellen 1lamellen 2lamellen 3

GEMOTORISEERDE ROOK EN- WARMTE AFVOEREN MET EEN OPENINGSHOEK LAGER DAN 140°
De rook en- warmte afvoer met een openingshoek lager dan 140° kan ten alle tijde gebruikt worden, behalve wanneer het om rookafvoering van het trappenhuis gaat of het dak een helling heeft dat hoger is dan 30°.Het kan tevens gebruikt worden als ventilatie of dakraam.
De afvoer kan worden gekoppeld aan een melder van rook en/of regen en/of wind, om het in het geval van brand/regen/wind automatisch te laten openen of sluiten.
Het systeem bestaat uit het volgende:

RWA11schakelaar
- Een motor met tandradaandrijving enkel of dubbel van 0,50 m tot 1m slaglengte of een kettingmotor.
aprimaticrookluikkoepel 4aprimatic
- Alle gebruikte kabels zijn brandwerend gedurende 1u30.

brandvrije kalbe
- Een koepel en een raamkozijn.

rookluikkoepel 5

 

GEMOTORISEERDE ROOK EN- WARMTE AFVOEREN MET EEN OPENINGSHOEK HOGER DAN 140°
De rook en- warmte afvoeren met een openingshoek hoger dan 140 ° worden aan de top van trappenhuizen gemonteerd volgens de EN-12101-2 norm en op de daken met een hoek lager dan 30°.
De afvoer kan worden gekoppeld aan een rook, regen of wind melder, om het in het geval van brand/regen/wind automatisch te laten openen of sluiten.
Het systeem bestaat uit het volgende:

RWA11schakelaar
- Een krachtige en versterkte motor gemonteerd op het frame dat de rook en- warmte afvoer opent.
rookkoepel 12

- Alle gebruikte kabels zijn brandwerend Rf 1u30

brandvrije kalbe
- Een koepel, en een raamkozijn; frame met een aluminium opening.

rookkoepel 13rookkoepel 14

Twee systemen : Skylux en Skymax :sturing 1

sturing 3

Skymax: ideaal voor 1 koepel:
sturing 2skymax
De Skymax® is een volledig Rook- en Warmte Afvoersysteem bestaande uit een openingsmechanisme met ingebouwde positieve veiligheid, een Skylux® lichtkoepel, een PVC opstand 30/20 en een Skycom® sturingscentrale di einstaat voor detectie en sturing van de Skymax®.

skymax

Skylux : meerdere koepels

skylux master-slave

velux overzicht RWAcomponenten RWAcomponenten RWA 2

1) Rookluik RWA

6) Regensensor : De regensensor sluit enkel de in verluchtingsstand openstaande ontrokingsystemen automatisch bij regen. Te verbinden aan een controleunit met een 3 x 0,5 mm² hittebestendige kabel.

4) Optische rookmelder: Opent het ontrokingsysteem automatisch bij rookdetectie.

5) Verluchtingsschakelaar: Inbouw verluchtingsschakelaar laat enkel het openen en sluiten van de ontrokingsystemen toe voor het verluchten van de traphal.

3) Rookventilatieknop: Achter een te breken glas om het raam te openen voor rookevacuatie, voorzien van een resetknop om te hersluiten.

2) Controle unit: Werkt op 230 V. Noodbatterij met autonome werking van 72 uur bij stroomuitval. Mogelijkheid om het platdakvenster opnieuw te sluiten na automatische opening door rookdetectie. Uitgerust met rookventilatieknop en verluchtingsknoppen.

skylux 1


skylux 2

Ronde koepelsskylux 3
skylux 4
skylux 5


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 22/09/2018

Terug naar hoofdpagina