logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


Micro-warmtekracht koppeling met OTTO motor: Totem cogeneratie

totem 1totem 2

De TOTEM micro-warmtekrachtkoppeling is de eerste van een nieuwe generatie WKK met hoog rendement en lage uitstoot. De WKK is ontwikkeld en geproduceerd door Totem-Energy en bevat decennia aan automobielervaring in de vorm van een 1,4 liter Fiat Fire-motor van Fiat Chryster Automobiles en een motorregeling die is afgestemd door Magnetti Marelli. Het resultaat is een compacte en betrouwbare WKK-eenheid met het hoogste rendement en de laagste uitstoot op de markt.

totem 3
Warmtekrachtkoppeling. Het proces van warmtekrachtkoppeling binnen de TOTEM begint met een op gas gestookte automotor, die rechtstreeks is aangesloten op een generator om elektriciteit te produceren. De motor wordt bestuurd door een nauwkeurig afgestemde motorregeleenheid (ECU) die via gateway communiceert met het display en een cloud interface op afstand voor geavanceerde bewaking en bediening.
totem 4totem 5
De koelvloeistof van de motor onttrekt warmte aan de elektrische generator, een buizenwarmtewisselaar voor uitlaatgassen die zich vóór de katalysator bevindt en een platenwarmtewisselaar die is gekoppeld aan de motorolie.
totem 6

totem 7

De warmte die bij het opwekken van stroom wordt geproduceerd, wordt opgevangen in een reeks interne warmtewisselaars.  Water komt de eenheid binnen via een buizenwarmtewisselaar om warmte te onttrekken uit de uitlaatgassen na de katalysator. Het water loopt vervolgens door een platenwarmtewisselaar om hoogwaardige warmte uit de koelvloeistof van de motor op te nemen voordat het de eenheid verlaat en wordt opgenomen in het verwarmings- of warmwatersysteem van het gebouw.
totem 8
totem 9

totem 10
Motortotem 11
TOTEM-verbrandingsmotoren zijn speciaal ontwikkeld om op aardgas te draaien.  Ze worden bestuurd door motorregeleenheden met zeer efficiënte katalysatoren met een extreem lage NOX- en CO-uitstoot, onder de 10 mg/Nm3.
De TOTEM heeft de laagste uitstoot van alle WKK's met zuigermotor, en lagere NOX-uitstoot dan een condensatieketel op gas.

Zeer efficiënte warmteoverdrachttotem 12totem 13
Doordat warmte wordt teruggewonnen uit alle beschikbare bronnen is de warmteoverdracht maximaal efficiënt. Het water voor de centrale verwarming in het gebouw wordt rechtstreeks verwarmd in twee roestvaststalen buizenwarmtewisselaars. Een water-water RVS platenwarmtewisselaar zorgt voor de warmteoverdracht vanuit het motorkoelsysteem.
Het motorkoelsysteem wordt gebruikt voor het koelen van de motor, de olie en de koelmantel van de generator. Deze mate van warmtewisseling geeft de TOTEM een thermisch rendement van 65% of hoger, afhankelijk van de retourtemperatuur van het water.
De TOTEM condenseert als de retourtemperatuur van het water lager is dan 50 °C, zonder dat daar een extra rookgaswarmtewisselaar voor nodig is.

Geavanceerde bedieningtotem 14
De TOTEM werkt standaard met een innovatief cloudplatform. Dit is gemaakt voor slimme gebouwen en maakt het mogelijk om via elk online systeem (laptops, tablets of smartphones) de prestaties van de TOTEM te monitoren. Deze TOTEM-functie is via een netwerkkabel of via de wifi-module beschikbaar. Via het monitoringsysteem kan op afstand realtime-informatie worden opgevraagd, of kan elke 24 uur een datapakket worden opgehaald met de resultaten van de afgelopen dag. Bij storingen kunnen automatische e-mailalerts worden verzonden.
De TOTEM heeft de laagste uitstoot van alle WKK's met zuigermotor, en lagere NOX-uitstoot dan een condensatieketel op gas.

 

MWKK met otto motor
Zwembadverwarming + elektriciteit met MWKK
Coiffeusewaswater + elektriciteit met MWKK

De Totem 10 levert:

MWKK spaart milieu en uw geld
Door de opwekking van elektriciteit als bijproduct van verwarming worden aanzienlijke besparingen op energiekosten en reducties in milieubelasting gerealiseerd. De Totem is zeer betrouwbaar en heeft een zeer lange levensduur. Bovendien heeft de Totem door haar gunstige prijsstelling een korte terugverdientijd. Met deTotem 10 wordt elektriciteit geproduceerd voor een lage kostprijs van ongeveer € 0,06 per kWh. In België betaalt men gemiddeld € 0,25 per kWh indien men elektriciteit afneemt van het net. Eventuele subsidies vergroten het voordeel nog meer.

Daarnaast wordt veel brandstof bespaard ten opzichte van grote elektriciteitscentrales. Deze brandstofbesparing en de schone verbranding leidt daarom ook tot een belangrijke reductie van CO2 en NOx uitstoot. Hierdoor zal U jaarlijks 3 à 6 ton aan CO2 emissies vermijden. De Totem spaart dus zowel het milieu en uw geld.

Warmte-krachtkoppeling (WKK)
De essentie van WKK is het opwekken van zowel warmte als elektriciteit op de plek waar beiden nodig zijn. Zo worden aanzienlijke energiebesparingen en emissie reducties bereikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld op grote schaal reeds bij elektriciteitscentrales waarbij restwarmte voor stadsverwarming wordt gebruikt. Op kleinere schaal is WKK een succes in de glastuinbouw.
Micro-WKK
Micro-WKK is warmte-krachtkoppeling op nog kleinere schaal waarbij de warmtevraag bepalend is voor het bedrijf van het WKK-systeem. Het elektrisch vermogen wordt daarmee een bijproduct dat tegen een zeer lage kostprijs geproduceerd wordt. Het belangrijkste voordeel van micro-WKK is dat de beschikbare energie uit de brandstof nagenoeg volledig wordt benut. Dit in tegenstelling tot klassieke centrales die gemiddeld een rendement van 45% hebben, waarbij de warmte veelal verloren gaat. Bovendien worden de transportverliezen van elektriciteit van elektriciteitscentrale naar de gebruikslocatie vermeden.
Het zelf opwekken van elektriciteit levert aanzienlijke kostenbesparingen op door de lagere prijs van aardgas(0,05€/kWh) ten opzichte van elektriciteit (0,25 €/kWh) uit het net.
Teveel geproduceerde elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Voor wie?
U moet ook in de zomer warmte nodig hebben
De Totem is een modern verwarmingstoestel en kan worden gebruikt als zelfstandig systeem, in combinatie met een buffervat (boiler), in een cascade van meerdere Totems, of in combinatie met een of meer conventionele gasverwarmingsketel(s).
De veelvoud van combinatiemogelijkheden maakt de Totem geschikt om te worden toegepast in tal van toepassingen, variërend van grotere woonhuizen tot bedrijven.
Enkele voorbeelden van toepassingsmogelijkheden zijn:

"Nous n’héritons pas la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 17/03/2019

Terug naar hoofdpagina