logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Natuursteenrenovatienatuursteen kruisbeeldbeeld

Reinigen van natuursteen

Fase 1: reinigen
Hiervoor gebruiken wij een hogedrukreiniger, steamer ofwel een stijve borstel en een tuinslang. Met de hogedrukreiniger, wordt de druk van de straal aangepast.
Er zijn 9 manieren:

Fase 2: een vochtwerend product aanbrengen: Hydrofuge
De tweede fase, bestaat in het aanbrengen van een vochtwerend product. Dat heeft uiteraard tot doel te vermijden dat al te snel weer mos gaat opduiken. Nu blijft alles zeker tien jaar schoon. In het ander geval, mag u na 5 jaar misschien al opnieuw beginnen. Deze producten zijn niet goedkoop
De waarborgtermijnen verschillen van geval tot geval. Over het algemeen schommelen ze tussen 5 à 10 jaar. Het effect van een schimmelwerend product is wel zeer snel zichtbaar: als de mossen verdwijnen, betekent het dat wij dat deel van het werk in elk geval goed hebben uitgevoerd. Of het vochtwerend product goed is en correct is aangebracht, zal u pas jaren later kunnen constateren.

 

 

LuchtgommenLuchtgommen
Luchtgommen is een recent ontwikkelde techniek die op een zachte, efficiënte en doeltreffende manier aangetaste materialen reinigt.
Luchtgommen = minder granulaat. Juiste persluchtdruk.
Luchtgommen (= niet destructief stralen) kan men op zowel hout, metaal of steen toepassen, zonder ook maar enige schade aan te richten aan de te behandelen oppervlakte. Hierdoor kan er “fijner” en uiterst gecontroleerd gewerkt worden waardoor ook fragielere materialen kunnen worden behandeld
Een nauwkeurige bepaling van de werkdruk (tussen 1 en 10 bar) is hierbij van het grootste belang. Een lage werkdruk is vaak vereist bij de behandeling van zachte substraten zoals bij hout, broze stenen zoals kalksteen, …
Ons systeem is inzetbaar met een brede waaier aan straalmiddelen, van grove korrels tot fijne poeders die gebruikt worden bij het gommen en strippen van hout, het selectief verwijderen van verflagen op allerlei substraten, …

 

Zandstralen met droog ijsdroogijsstralen 3

= ideaal als er geen water mag aankomen (Elektriciteit) , Automotoren

droogijsstralendroogijsstralen 2

Het basisprincipe van droogijsstralen is dat er in een luchtstroom droogijs wordt vermengd en dit onder kracht op het te reinigen materiaal wordt gespoten. Droogijs is de vaste vorm van kooldioxide (CO2), ook wel koolzuurgas genoemd. Kooldioxide is een reukloos en kleurloos gas. Droogijs heeft een temperatuur van -78,5°C en wordt geleverd in pallets van 3 mm voor droogijs stralen.
Droogijsstralen of ijsstralen is een ecologische en uiterst efficiënte reinigingstechniek. De techniek droogijsstralen werkt op basis van perslucht en koolzuurgas. Het straalpistool projecteert de droogijskorrels (pellets) bij een temperatuur van -78.5 °C met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak. De korrels komen in botsing met het oppervlak en sublimeren meteen zonder vloeistof te vormen. Ze gaan dus direct over naar gasvormige toestand. Dit wordt droogijsstralen of ijsstralen genoemd.
Koolstofdioxide (CO2) is een natuurlijk element dat 0,3% uitmaakt van de atmosfeer. Het is onschadelijk. Het zit in uw bier en spuitwater. Bij deze CO2-pellets gaat het dus om zuivere droogijskorrels die volledig vergassen.


100% droog

Bij droogijsstralen zijn geen chemische middelen, geen water of andere vloeistoffen vereist. Enkel de verwijderde vervuiling blijft over, in tegenstelling tot veel andere methodes waarbij straalmiddel en vuil zich vermengen. Droogijsstralen is dus ideaal voor een grondige reiniging van o.a. oppervlakken die niet in contact mogen komen met water.
Door de lage temperatuur wordt droogijs vervoerd en bewaard in speciale isoleerboxen. In tegenstelling tot andere vaste stoffen, gaat droogijs rechtstreeks over van de vaste vorm (ijs) over naar de gasvormige toestand, zonder vloeibaar te worden. Droogijs stralen is dus een droge straaltechniek waarbij ook geen residu achter blijft. De zeer sterke reiniging wordt gerealiseerd door een combinatie van 3 effecten, sublimatie, thermisch en mechanisch.

Droogijsstralen is milieuvriendelijk:

Voordelen:

 

Zandstralen met zand en persluchtzandstralen

zandstralen 1zandstralen 2zandstralen 3zandstralen 4
Zandstralen is feitelijk hetzelfde als luchtgommen, maar enkel het straalmiddel waarmee wordt gewerkt is anders. Grotere en iets “ruwere” werken zullen wij zandstralen.
Daarnaast hebben we ook een systeem om stofvrij en uiterst geconcentreerd te kunnen werken. Ideaal voor toepassingen in labo’s, voeding verwerkende bedrijven, …

zandstralen 5zandstralen 6zandstralen 7

Zandstralen met zand en water

Milieuvriendelijke manier. Het nadeel aan deze methode is dat hij niet geschikt is voor kwetsbare materialen zoals zandsteen. In dat geval ben je beter af met stoomreinigingen van de gevel. Historische gevels kunnen namelijk beschadigd worden het ruwe zand.
Zandstralen is een techniek waarbij een straalmiddel gemengd met water onder druk op een ondergrond wordt gespoten om deze te reinigen. Grit of olivinezand zijn twee voorbeelden van mogelijke straalmiddelen. Kwartszand mag om gezondheidsredenen niet meer gebruikt worden voor gevelreinigingen.
Bij het reinigen van de gevel volgens de zandstraaltechniek moet men zeker letten op de grootte, de vorm en de hardheid van de korrels. Ook de gebruikte druk en de afstand tussen het reinigingstoestel en de gevel zijn belangrijk voor het eindresultaat.

Wanneer kiezen voor deze vorm van gevelreiniging?

1) Hardnekkigheid van de vervuiling
De gevel zandstralen is een redelijk agressieve reinigingstechniek. Daarom is het alleen maar aangeraden om deze methode toe te passen voor de meest hardnekkige vormen van vervuiling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graffiti. Voor mildere vervuilingen zijn andere reinigingstechnieken mogelijk.
2) Materiaal
Aangezien het om een vrij agressieve reinigingsmethode gaat, moet je gevel uit een hard materiaal bestaan dat bestand is tegen een schoonmaakbeurt met een zandstraler. Bij zwakke of poreuze materialen zal er namelijk al snel schade aan de muur ontstaan. De buitenmuur moet voor de reiniging overigens ook in goede staat zijn. Als het voegwerk bijvoorbeeld beschadigd is, zal er door het zandstralen alleen maar meer schade aangericht worden. Daarom moeten eventuele beschadigingen aan de muur eerst hersteld worden alvorens men aan de reiniging kan beginnen.

 

NevelstralenNevelstralen
Als je gevel niet geschikt is om gezandstraald te worden, dan is nevelstralen wellicht een betere oplossing. Hierbij kan met een lagere druk milde tot middelzware vervuiling verwijderd worden, ook bij minder harde gevelmaterialen.
Nevelstralen als alternatief voor zandstralen
Nevelstralen is eigenlijk een mildere versie van zandstralen: men maakt gebruik van een lagere straaldruk, waardoor er minder kans is op beschadiging van de buitenmuur. Het straalmiddel kan ook specifiek afgestemd worden op de ondergrond. Zo kan er erg nauwkeurig gewerkt worden. Bovendien is er ook weinig of geen waterbelasting voor de buitenmuur.
Bijna alle gevelmaterialen kunnen genevelstraald worden: denk hierbij bijvoorbeeld aan bakstenen, hout, kunststof, pleisterwerk, beton en natuursteen. Alleen gladde oppervlakken zijn wat moeilijker te reinigen.
Omwille van de lagere druk, de mogelijkheid tot nauwkeurig werken en de beperkte waterbelasting is nevelstralen een reinigingstechniek die erg geschikt is voor delicate steensoorten zoals je die ziet bij historische gebouwen en monumenten.
Gevel nevelstralen
Een gevel nevelstralen is een geschikte techniek voor het verwijderen van mossen, verf en andere matige tot middelzware vervuilingen op buitenmuren. Het is een gevelreinigingstechniek onder lage druk, waardoor er weinig kans is op beschadiging van de ondergrond. Hier vind je meer info en prijzen voor het nevelstralen van gevels.

Voordelen van deze gevelreinigingstechniek?

 

Stoomreinigenstoomreinigen
Stoomreiniging is vooral geschikt voor natuursteen die regelmatig gereinigd wordt en waarbij het vuil niet te diep ingedrongen is. Het is een goedkope en milieuvriendelijke manier van reinigen maar desondanks niet voor alle gevelmaterialen geschikt.
Voordat men overgaat tot het reinigen met stoom, wordt de steen eerst van onder naar boven bevochtigd. Daarna gaat men met een zogenaamde stoomgenerator aan de slag. Met dit apparaat spuit men verzadigde stoom onder een temperatuur van 120 tot 160 °C op de gevel. Afhankelijk van de ondergrond en het gewenste resultaat wordt de waterdruk ingesteld op 2 tot 6 bar. Er worden aan het water geen chemicaliën of andere schoonmaakmiddelen toegevoegd. De stoom die gebruikt wordt bij het reinigen is verzadigd. Wanneer deze contact maakt met de gevel condenseert de stoom en lost het vuil tijdens dit proces ook op. Na de behandeling wordt de muur nog een keer grondig afgespoeld met water.

 

Met natuurlijke enzymen (3 weken inwerktijd)enzymen 1
enzymen 2
Het was de belangrijke ontdekking van de zowel reinigende als zuiverende eigenschappen van natuurlijke enzymen  die ons ertoe bracht innovatieve ENZYMATISCHE producten te produceren en op de markt te brengen. Deze producten worden zowel voor reiniging als voor waterzuivering ingezet.
Enzymen zijn eiwitten.
Deze natuurlijke stoffen zijn niet-levende stoffen, maar worden geproduceerd door gisting (bacterie, gist of schimmel). De stof is noodzakelijk voor elke levensvorm. Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar.
ENZYMEN REINIGEN, ENZYMEN ZUIVEREN

Enzymen hebben een krachtige reinigende werking
Enzymen zetten de organische stoffen op onomkeerbare wijze om in in water oplosbare resten. Hierdoor hebben enzymen een krachtige reinigende werking.
enzymen 3

Enzymen hebben een krachtige zuiverende werking
Enzymen zetten de organische stoffen om in de kleinst mogelijke in water oplosbare resten. Deze afgebroken resten zijn gemakkelijker opneembaar voor de bacteriën die deze vervolgens omzetten in natuurlijke bestanddelen tijdens het zuiveringsproces.
Op basis van deze ontdekking hebben wij het concept ‘Enzymen reinigen, enzymen zuiveren’ ontwikkeld waarbij de zuivering vanaf de reiniging wordt geïntegreerd. De enzymatische reiniging is dus beter voor het milieu.
Enzymen 4

DE VOORDELEN VAN ENZYMATISCHE PRODUCTEN
•    Diepgaande reinigingsresultaten;
•    Veilig voor het personeel (pH-neutraal);
•    Behoud van een krachtig hulpmiddel (neutrale pH);
•    Eenvoudige werkprocedures;
•    Besparing van water, tijd en energie;
•    Milieuvriendelijk.

 

Actieve zuurstofoxy clenza 1oxyper

Eigenschappen:

Natriumpercarbonaat

Natriumpercarbonaat is een bleekmiddel, om preciezer te zijn een zuurstofbleekmiddel. Natriumpercarbonaat is veel minder stabiel dan natriumperboraat en kan daardoor al snel zijn werkzaamheid verliezen. Om deze reden is dit ingrediënt lange tijd niet gebruikt in textielwasmiddelen. Tegenwoordig zijn er allerlei stabilisatiesystemen (bijv. op basis van zeoliet of magnesiumsilicaat) ontwikkeld die het mogelijk maken om natriumpercarbonaat wel succesvol in textielwasmiddelen te gebruiken. Natriumperboraat wordt dan ook steeds meer vervangen door natriumpercarbonaat. Natriumpercarbonaat vervalt bij het wasproces in natriumcarbonaat (soda) en waterstofperoxide waarop de blekende werking berust.
Natriumpercarbonaat is een witte, kristallijne wateroplosbare anorganische verbinding van natriumcarbonaat en waterstofperoxide.
Natriumpercarbonaat is een oxidator en komt als ingrediënt voor in een aantal huishoudchemicaliën en schoonmaakmiddelen Ondanks de naam die een echte stof suggereert is natriumpercarbonaat eigenlijk een perhydraat van natriumcarbonaat. Bij oplossen in water worden waterstofperoxide, natrium- en carbonaat-ionen gevormd:

  2 Na2CO3 · 3 H2O2 →  4 Na+ + 2 CO32− + 3 H2O2

Natrium-percarbonaat, ook wel vast waterstofperoxide genoemd, wordt van oudsher toegepast als bleekmiddel, vlekken- en geurverwijderaar voor de was en het schoonmaken van witte voegen in de badkamer .
Natrium-percarbonaat is een verbinding van de stoffen waterstofperoxide en natriumcarbonaat, die vrijkomen in water boven 40°C.
Dankzij de vele andere, minder bekende eigenschappen van dit product, kunt u het niet alleen als huishoudproduct, maar ook als onderhoudsproduct gebruiken.
Natriumpercarbonaat met warm water is zeer geschikt voor toepassingen voor het schoonmaken, het verwijderen van vlekken, en in de was, om een tapijt te reinigen machine, of om de vloer dweilen.
    Mengen tot een dikke pasta en gebruiken op tegelvoegen.
    Behandeling van schimmels
    Tegen de verkleuring van hout van platen, meubels en tuinterrassen.

 

Let op :

Arduin:arduin

Zandsteen:zandsteen

Balegemse steen:Balegemse steen

Te herkennen : Hoogte van de stenen max 30 cm : altijd met schelpen

Balegemse steen is een sterk kalkhoudende zandsteen die in Balegem wordt gedolven. Men kan hem ook categoriseren als zandige kalksteen. Hij is zeer gevoelig voor zure regen.

Een zee bedekte dit gebied, miljoenen jaren geleden (In het Midden-Eoceen, Lutetiaan (plaatselijk Lediaan)). Er ontstond een opeenhoping van (kalkhoudende) overblijfselen van in deze zee levende organismen. Daarmee bestaat kalksteen voornamelijk uit calciumcarbonaat (CaCO3) en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpen, nautilussen, haaien- en roggentanden e.d.).

De steen wordt gevonden in schollen, met een harde kern, tussen zandlagen. De laag waarin de steen wordt gevonden ligt anno 2009 een viertal meter onder de bodem. De ontginning en bewerking van Balegemse steen is sedert 1976 heropgestart na een eeuw inactiviteit. De Romeinen gebruikten al Balegemse steen voor hun constructies.

Enkele gebouwen aan de Graslei te Gent zoals het Gildehuis der Vrije Schippers zijn opgetrokken in Balegemse steen. Verder is hij onder meer gebruikt in de Brusselpoort te Mechelen, de Sint-Martinuskerk te Gent, de Sint-Annakerk te Bottelare en de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde.

 

Hoogtewerker en/of veiligheidsstellingendak 12veiligheidsstelling

Per project voorzien wij een aangepaste hoogtewerker.
Deze moet opstelbaar zijn rondom de werf.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 3/08/2018

Terug naar hoofdpagina