logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


windscherm zonnecollectorZwembadverwarming PE zonpanelenzonnecollector als windscherm

 

Verwarming: acht oplossingen:

a) Zonnecollector uit PE als windscherm of bodembedekker

pe oku collectorzonnecollector als windschermoku 1oku 3windscherm zonnecollector

De OKU zonnepanelen zijn vervaardigd uit hoogwaardige kwaliteit PE en hierdoor geschikt voor permanente installatie. Een buitenbad dat niet verwarmd wordt, is in de zomer slechts 3-4 weken per jaar comfortabel warm. Een binnenbad moet het hele jaar door verwarmd worden, ook in de zomer.
Een zwembad verwarmen met conventionele energiebronnen is duur, en tevens een belasting op het milieu. Het verwarmen van een zwembad is een perfecte toepassing van zonne-energie. Hoge temperaturen zijn niet nodig, maar er moet wel een grote hoeveelheid water verwarmd worden.
- Laag drukverlies - +/-0.003 bar bij 200 l/h/m²
- Debiet 150 tot 250 l/h/m²
- Vervaardigd uit 1 deel - homogeen zwart
- Gewicht +/- 6kg/m² - waterinhoud 6 l/m²
- Werkdruk 1.2 bar - 40°C
- Efficiency +/- 80% - tot 0,8kWh/m²
- Gemiddeld 0,5 tot 0,6 kWh/m²
- Over het algemeen te gebruiken met bestaande filterpomp
- Geen corrosie - bestand tegen zwembadwater
- Zwembadwater wordt rechtstreeks door paneel gepompt
- Geschikt voor permanent gebruik
- Temperatuurbestendig van -50°C tot 115°C
- Volledige oppervlakte benutting - vorst bestendig - beloopbaar

Prijs per paneel van 1,32 x 0,82 m= 1,08 m² : 106,-€/stuk (2018)

oku12

oku6oku11

zonnecollector op dak voor zwembadoku 2oku4

Brochure

Manual

b) Buissysteem SOLARPIPEsolarpipe 1solarpipe 2solarpipe3

SOLARPIPE:

Deze zonnecollector is gemaakt van plastic materialen en wordt gebouwd als een zonnepaneel, maar zonder de behuizing of de glazen cover. Het werkt als het ware als een autoradiator, maar dan tegenovergesteld: er wordt zoveel mogelijk warmte van de zon verzameld door de buizen, en wordt overgedragen aan het circulerende water dat door de buizen stroomt
In het geval van zwembadverwarming wordt het zwembadwater door de absorber gepompt. De absorber is aangesloten op het filtratiecircuit met aan- en afvoer. De zonnecontroller, uitgerust met twee sensoren, vergelijkt continu de temperatuur van het water met de temperatuur van de absorber en verwarmt automatisch het water als het temperatuurverschil groot genoeg is. Als de zon niet meer schijnt, of het water dezelfde temperatuur heeft als de absorber, stopt de zonnecontroller automatisch met het verwarmingsproces.
De SolarPipe is de makkelijkste en meest kosteneffectieve manier om zwembadwater te verwarmen vanwege de optimale verhouding tussen verpompt watervolume en eventuele temperatuurstijging!
Materialen
De SolarPipe combineert uitstekende materiële kwaliteiten met professionele hydraulische kenmerken en veelzijdigheid wat betreft vormen en installatiemogelijkheden. Er kan tot maar liefst 2.000 m² in één stuk worden gemonteerd! De SolarPipe is dus het ideale product voor complexe en grote installaties!
Vormen
U kunt buiten het klassieke rechthoekige design ook kiezen voor vormen zoals L-vormen, bogen of asymmetrische vormen. Zo kunt u openingen voor dakramen, of machines behouden zodat deze objecten geen obstakels vormen.
Buizen
Het systeem bestaat uit 8 buizen die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden gemonteerd, en creëert dus heel wat mogelijkheden wat betreft montage! Reeds bestaande oppervlakten kunnen zo optimaal gebruikt worden. De SolarPipe kan tevens functioneren als zonwering op transparante oppervlakten zoals ramen of op een pergola.
Makkelijk
Het plug-and-play systeem zorgt voor een zeer makkelijke montage en biedt uitstekende mogelijkheden om op een later tijdstip aanpassingen te maken wat betreft de grote of vorm van de SolarPipe.
Duurzaamheid
De SolarPipe is uitermate duurzaam en is beschermd tegen zowel schadelijke UV-straling als chloor en zout water. Afhankelijk van montage is de SolarPipe ook uitermate bestand tegen windschade.

 

c) Klassieke zonnecollector:9 m² vacuumbuiszonnecollector

In de zomer heeft u toch teveel warm water. De warmtewisselaar staat na de zonneboiler. Dus retourtemperatuur = 26C

d) Warmtepomp pompt 80% gratis warmte uit de lucht in uw zwembadheat perfector 2

Warmtepompen voor zwembaden zijn duurzame energiesystemen die energie uit de lucht omzetten in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan die energie van een relatief lage temperatuur oppompen tot een voldoende hoge temperatuur om het zwembad te verwarmen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan in de omgekeerde richting: een medium heeft energie nodig om te verdampen en geeft energie af bij condensatie. Het oppompen tot een hogere temperatuur vraagt energie. Terwijl de meeste gangbare verwarmingssystemen hun energie volledig uit brandstof of een andere energiedrager halen, onttrekt de warmtepomp haar energie grotendeels (tussen 70 en 80 %) aan de lucht. De warmtepompinstallatie verbruikt dus viermaal minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem.

De energiebesparing die bereikt kan worden met een warmtepomp wordt in grote mate bepaald door het temperatuurverschil tussen warmtebron en afgiftesysteem. Hoe kleiner dit temperatuurverschil, hoe hoger het rendement. Vanwege de relatief lage temperatuur die de warmtepomp levert, wordt ze idealiter toegepast voor zwembaden.

Lucht / water warmtepomp
Dit type warmtepomp wordt gebruikt in de zwembadtechniek. Bij dit type van warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht gehaald, om vervolgens op te pompen en aan het verwarmingssysteem toe te voegen. Erg hoge rendementen worden behaald tot buitentemperaturen van +7°C. Vooral toepassingen voor zwembadverwarming zijn voor de hand liggend voor deze toepassing. Openluchtbaden hoeven geen extra opwarming bij buitentemperaturen boven de 25°C, en indien de buitentemperaturen het vriespunt naderen wordt er meestal niet veel meer gezwommen. En juist binnen deze grenzen haalt de lucht/water warmtepomp haar hoogste rendementen. Zeker indien de warmte rechtstreeks aan het zwemwater kan afgegeven worden mits een roestvrijstalen warmtewisselaar en geen extra overgangsmedium meer dient gebruikt te worden ( CV water). Ook dient het water meestal slechts tot 30° à 31°C opgewarmd te worden, waardoor een erg hoge COP waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Indien bovendien deze opwarming ‘s nachts kan geschieden, kan bijkomend geprofiteerd worden van een lage kostprijs van het nachttarief. Natuurlijk is het beter voor het milieu om het zwembad uitsluitend op natuurlijke wijze te verwarmen, of door gebruik van zonnepanelen. Maar indien toch bijkomende verwarming noodzakelijk wordt om de actieve zwemperiode te verlengen, is deze warmtepomp wel de milieuvriendelijkste manier.  

De goedkoopste zwembadverwarming?
Neen, na de zonnecollectoren. Deze vragen een even grote investering, maar de energieopbrengst is gratis. Opgelet echter met zonnecollectoren: Geen zon, geen warmte! Warmtepompen nemen één deel energie op van het elektriciteitsnet om er vijf af te geven aan het zwembadwater. Die vijf zijn afkomstig uit de lucht en de warmte van de lucht is voorlopig nog gratis. Omdat de lucht meestal tussen de 15 en 25°C is in de zomer tijdens de werking van de warmtepomp en het uitwisselingsproces langzaam verloopt, werkt een warmtepomp zeer zuinig.

Een horizontale of verticale ventilator?
De ventilator van een goede warmtepomp zorgt dat verse lucht op de verdamper slaat en dat de koude gebruikte lucht efficiënt horizontaal of verticaal wordt verwijderd. De keuze tussen een horizontale of een verticale ventilator wordt bepaald door de plaats van de warmtepomp. Heb je een vrije ruimte van 5 meter, dan kan een warmtepomp met horizontale ventilator. Denk niet enkel aan de beplanting, maar ook aan het feit of je in zwempak de kille luchtstroom moet passeren. Een verticale ventilator kent dat probleem niet, maar vraagt meer onderhoud, omdat de ventilatoropening meer vuil opneemt.

COP?
Coëfficient Of Performance. Het rendement van de warmtepomp. Het afgegeven vermogen bv. 11 kW gedeeld door het opgenomen vermogen bv. 2,2 kW. De COP is 5.

COP = 5 : 1 kWh elektriciteit van het lichtnet levert u 5 kWh warmte in uw zwembad op. (4 kWh gratis!)

 

e) Warmtewisselaar met CV water (gas is 5x goedkoper dan elektriciteit)

warmtewisselaar

f) Micro warmte kracht koppeling

 

 

"We don't have much money to do this, so we are going to have to think "                              Lord Ernest Rutherford


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 28/02/2018

Terug naar hoofdpagina