logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf. Wij modificeren en bouwen eurobesparende en energiebesparende zwembaden.

Zwembadfilter TRITON II met glaskorrels

zwembadfilter 2EGFM

Werkingsprincipe

Het water stroomt van boven naar onder over het zandbed. Alle onzuiverheden die groter zijn dan de zandkorrel worden tegengehouden. Onzuiverheden die kleiner zijn dan de zandkorrel worden niet tegengehouden door het zandbed. Bij een vers zandbed (voor een zwembad) is de korrelgrootte van het zand 0,4 tot 0,8 mm. Omdat er bovenop de zandfilter onzuiverheden blijven liggen (waaronder ook fijn materiaal), wordt de bovenlaag fijnmaziger dan 0,4 mm. Op die manier kunnen ook onzuiverheden die kleiner zijn dan 0,4 mm, worden afgefilterd. Na verloop van tijd wordt de bovenlaag helemaal ondoordringbaar (inlaatdruk stijgt - filterdebiet verminderd) en moet de filter gereinigd worden door terugspoelen. De opbouw van fijn materiaal bovenop de zandfilter, kan worden versneld door toevoegen van een vlokmiddel. Op die manier kunnen ook algen (fijner dan 0,4 mm) worden afgefilterd.

Onderaan de zandfilter zit een "collector". De collector bestaat uit een aantal buisjes met heel fijne gaatjes. De gaatjes in de collector zijn kleiner dan de zandkorrel, zodat alleen het water door de collector kan.

Op de zandfilter zit een 6-wegkraan. Via deze kraan kan men de stromingsrichting van de waterstroom veranderen. Op die manier kan men het water van onder naar boven doen stromen. In dat geval, worden alle onzuiverheden die bovenop het zandbed liggen, opgetild en afgevoerd en wordt de zandfilter opnieuw schoon. Deze procedure noemt men ´terugspoelen´ of backwashen. Bij terugspoelen van een zandfilter wordt soms ook perslucht gebruikt.

Triton filters
triton 11 1
triton 2

Pentair Triton side mount

Een zandfilter is een van de meest gebruikte manieren om het water te filteren. De Pentair Triton II (en de Triton) is de absolute top onder de zandfilters voor privé zwembaden. De zandfilter is in staat om het zwembadwater te filtreren als nooit eerder. Superieure degelijkheid en een ultrafijne filtratie! De Pentair zandfilters zijn simpelweg de beste keuze.

Kenmerken Pentair Triton II side mount glasparelfilter

De Pentair Triton II zandfilter is een solide glasvezel versterkte polyester zandfilter met een side-mount aansluiting. Dit betekent dat de 6-wegkraan van het zandfiltervat aan de zijkant van de filter is gemonteerd. Een side-mount heeft over het algemeen een betere doorstroming en een efficiëntere filtratie dan een top-mount filter. Bovendien is het onderhoud van een Pentair Triton side mount zandfilter gemakkelijker door de doorzichtige bovenkant.
De Pentair Triton is het resultaat van meer dan 40 jaar produktonwikkeling en verfijning. Pentair heeft met de Triton de standaard gezet voor de industrie voor wat betreft de doeltreffendheid, efficiëntie, lage onderhoudsgevoeligheid en betrouwbaarheid.

triton 3Eigenschappen

Afmetingen
triton 4triton 5triton 6

ClearPro technologie: 15 micron

 clearpro technologieclearpro technologie
ClearPro is een gepatenteerde technologie die een zeer fijn niveau van filtrering bereikt die ongeveer 4 keer beter is dan bij een conventionele zandfilter (ongeveer 10μ vs 40μ).Deze zuiverheid wordt bereikt dankzij poreuze laterals. Deze laterals treden op als bijkomende filters en vormen een extra barrière tegen de fijnste deeltjes Als gevolg daarvan is het water kristalhelder. De ClearPro benadert de helderheid van een DE-filter en heeft de functionaliteit van een zandfilter
De vernieuwing bestaat uit een gepatenteerd onderdeel binnenin de filter: een poreuze buis, voldoende doorlaatbaar opdat het water zonder drukverlies er doorheen kan, maar toch in staat om een doeltreffende barrière te vormen tegen de kleinste deeltjes, zoals stof, algen of stuifmeel. Het resultaat is water dat zo proper is zoals geen enkele zandfilter zonder de ClearPro Technology® kan bieden. Het onderhoud van de Triton II blijft echter zeer simpel. In tegenstelling tot bij de filters met filterkaars of diatomeeënaarde, volstaat een regelmatige backwash om jaar na jaar efficiënt te blijven filteren.

Pentair Triton en triton II

Pentair Triton 8,5m³

Pentair Triton  14m³

Pentair Triton 22m³

Pentair Triton 32m³

Pentair Triton II 8,5m³

Pentair Triton II 14m³

Pentair Triton II  22m³

Pentair Triton II  32m³

Model

F-19S8-TRV

F-24S8-TRV

F-30S8-TRV

F-36S8-TRV

F-19S8-TRCP

F-24S8-TRCP

F-30S8-TRCP

F-36S8-TRCP

Berekend debiet

8,5 m³

14 m³

22 m³

32 m³

8,5 m³

14 m³

22 m³

32 m³

Max. inhoud zwembad

40 m³

60 m³

80 m³

120 m³

40 m³

60 m³

80 m³

120 m³

ClearPro technologie

Nee

Nee

Nee

Nee

Ja

Ja

Ja

Ja

 

Problemen die bij een zandfilter regelmatig voorkomen zijn:
Zand in water.

Fijn stof in water.

Alternatieven
In plaats van of in combinatie met zand kan men gepofte glasparels gebruiken. Gepofte glasparels hebben interne poriën, waarin organische afvalstoffen kunnen worden afgevangen door adsorptie.

Gepofte glasparels EGFM EGFM

EGFM staat voor Eco Glass Filter Media. Een nieuw revolutionair filtermedium. EGFM bestaat uit gerecycleerd glas dat tot 1000º C wordt verhit. Door de hitte springen de glaskorrels open (popcorneffect), hierdoor krijgt elk glasdeeltje een heel groot filteroppervlak. EGFM heeft daarnaast een bijzonder hoog negatief Zeta potentiaal (= verschil in potentiaal tussen de korrels en de omgeving) waardoor het extreem veel positief geladen ionen kan absorberen. Hierdoor vangt het zeer fijne vuil- en vlokdeeltjes op, maar haalt het bijvoorbeeld ook positieve ionen zoals ijzer en mangaan uit het water. EGFM bestaat dus niet uit normale glaskorrels, maar uit glaskorrels welke thermisch gepoft zijn en daardoor een negatieve lading krijgen. Daardoor is het als filtermedium uiterst geschikt. EGFM filtert alle vuildeeltjes tot 5μm (vergelijking: filterzand 45μm). Een ander voordeel van EGFM is dat het zelfreinigend is waardoor het een zeer lange levensduur heeft. De zelfreinigende eigenschap wordt gerealiseerd door de zogeheten “geleidingszone” welke elke EGFM korrel heeft. De kern van de glaskorrel is negatief geladen, maar daarbuiten is een geleidingszone met positief geladen deeltjes. Deze zorgen ervoor dat bacteriën geen grip hebben op de glasdelen waardoor de bacteriën geen biofilm kunnen opbouwen (dit in tegenstelling tot filterzand waar biofilmen altijd aanwezig zijn). Omdat de bacteriën niet beschermd worden door een bio-film zijn ze heel eenvoudig met ontsmettingsmiddelen te vernietigen. Dit resulteert in een bacteriegroei welke 1 miljoen keer minder is dan bij een met zand gevuld filter. Hierdoor is het chloorverbruik dus ook automatisch aanzienlijk minder en ontstaan er dus ook minder ongewenste reacties
Een ander voordeel van EGFM is dat er veel korter teruggespoeld kan worden wat leidt tot een aanzienlijke waterbesparing. Het korter terugspoelen is mogelijk omdat de EGFM korrels weliswaar de vuildeeltjes aantrekken en vasthouden, maar niet absorberen. Tijdens het terugspoelen laten de vuildeeltjes hierdoor weer snel los om te worden afgevoerd naar het riool. Bij filterzand is het veel lastiger om de vuildeeltjes los te krijgen van de zandkorrels. Ondanks dit voordeel, geldt het advies om tóch minimaal 1 maal per week terug te spoelen. Bij openbare filters dienen de geldende VLAREM regels gerespecteerd te worden.
Door het gebruik van EGFM zal de zwembadbezitter worden beloond met sensationeel helder en schoon zwemwater waarbij het gebruik van chemicaliën zal worden verminderd. Vervang het filterzand door EGFM en het effect zal eenieder versteld doen staan. Het vervangen van filterzand door EGFM is eenvoudig.
Door de grote oppervlakte van de glaskorrels is ongeveer 10 á 15% minder EGFM nodig in vergelijking tot filterzand.

EGFM Glass Filter Medium
is een milieuvriendelijke filtervulling en hét alternatief voor het traditionele zandpakket. Het bestaat uit gerecycled glas dat verwerkt is volgens zeer hoge eisen voor wat betreft materiaaleigenschappen en hygiëne.

Kenmerken en grote voordelen van filterglas:
• heeft een goedkeuring van de Britse Drinkwater Autoriteit.
• is gemaakt overeenkomstig de BE EN 12904:2005 richtlijn.
• is getest en goedgekeurd door PWTAG (Pool Water Advisery Group / UK) en WRAP (Waste & Resources Action Programme / UK).
• wordt middels een uniek gepatenteerd
Crysteline proces geproduceerd waardoor het oppervlak weliswaar hoekig maar ook glad en glanzend is, dit voorkomt de aangroei van de bio
-film.
• is in staat om ca 30% meer verontreiniging uit het water op te nemen dan zand, zonder het zelf op te nemen
• maakt het zwembadwater helderder.
• zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het waterverb
ruik, doordat er minder teruggespoeld hoeft te worden.
• slijt niet, daardoor heeft het een langere levensduur.
• is inzetbaar bij filters met filterkaarsen alsook met een doppenbodem.
• is verkrijgbaar in 3 verschillende gradaties in zakken van 25 kg.
• heeft een hoger soortelijk gewicht dan zand, hierdoor heeft u circa 15 % minder nodig dan bij gewoon zand.

Voordelen:
werkt efficiënter.

Vereist een kortere tegenstroomspoeling, waardoor u kunt besparen op water, energie en chemicaliën.
- Dankzij de hoekige tot sub-hoekige vorm van de deeltjes en het gehalte aan gebonden silica, is het water 30% helderder in vergelijking met kiezelzand.
- Over het algemeen haalt EGFM aanzienlijk meer fijne deeltjes uit het water dan een vergelijkbaar type kiezelzand.
- Door zijn niet-poreuze samenstelling, klit dit filtermedium minder snel samen dan het traditionele kiezelzand.
- De verhoogde doorlaatbaarheid zorgt ervoor dat de tegenstroomspoeling minder lang duurt, waardoor u kunt besparen op water- of rioolkosten en minder energie en chemicaliën verbruikt.
is properder
Dit filtermedium is minder vatbaar voor “biofouling” aangezien het gladde oppervlak van de EGFM korrels, in tegenstelling tot kiezelzand, vermijdt dat de bacteriën vast komen te zitten in kleine barstjes of scheurtjes. Hierdoor moet minder ingegrepen worden, en zijn er dus ook minder chemicaliën nodig om de verontreinigende stoffen te vernietigen.
vereist minder materiaal
heeft een kleinere dichtheid dan zand, waardoor u 15% minder media nodig heeft om dezelfde filter te vullen.
behoudt zijn kwaliteit
Dit filtermedium heeft een langere levensduur en moet dus niet vervangen worden ook als de filters reeds toe zijn aan vernieuwing.

grades EGFM

http://www.egfm.co.uk/index.php/en/

 

 "Nous n’héritons pas de la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 16/02/2019

Terug naar hoofdpagina