logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Reinigen PV panelen met osmosewater

Omgekeerde osmose voor ruitenwas

Pv panelen kuisen 1Pv panelen kuisen 2Pv panelen kuisen 3

De max in het deskundig schoonmaken van uw PV-panelen en glaspartijen

Innovatieve en ecologisch verantwoorde manier om uw PV-panelen te reinigen. Wij reinigen daarnaast ook uw ruiten en grotere onbereikbare glaspartijen.
PV-panelen renderen enkel optimaal als ze worden schoongemaakt op een manier die de specifieke kenmerken van het materiaal en de installatie respecteert.
Osmosewater?Omgekeerde osmose

Leidingwater bevat nog een hoeveelheid minuscule onzuiverheden zoals zouten, kalk, zink, nikkel, mangaan, ammonium enz. Wanneer je dat water gaat filteren en finaal onder hoge druk door een membraan met micro fijne gaatjes duwt worden deze onzuiverheden er allemaal uitgehaald. Het resultaat is een vloeistof die uitsluitend bestaat uit water, wat men het permeaat noemt in het omgekeerde osmose proces. Dit permeaat vangen wij op in een tank die onze wasinstallatie voedt. Het zijn de vrije waterstof ionen in het osmosewater die in staat zijn om atmosferische vervuiling op glas zeer goed op te lossen. Doordat het membraan van het osmosetoestel onzuiverheden tegenhoudt maar wel gassen doorlaat, bevat het osmosewater meer zuurstof dan gewoon water. De zuurstof verlaagt de zuurtegraad van het water, wat dan weer resulteert in een nog hoger oplossend vermogen. Omdat het ook ontdaan is van alle zouten, droogt na zorgvuldige spoeling, de vloeistof volledig streeploos op met als resultaat een onberispelijk proper, streeploos glas zonder dat er chemicaliën verbruikt werden.
Het water met de ingedikte onzuiverheden noemen we het concentraat. Dit is geen afvalproduct. Het is opgeconcentreerd water, niet schadelijk en wordt naar de riolering gevoerd.
Onze installatie is zodanig afgesteld dat wij bij elke 1000 liter die wij filteren slechts 200 liter concentraat hebben en dus 800 liter osmosewater overhouden voor onze wasinstallatie.


Voordelen van osmosewater

Techniek van telescopisch wassentelescopisch reinigenTelescopisch wassen 2
Voor het reinigen van uw zonnepanelen en glaspartijen maken wij gebruik van een telescopisch wassysteem dat gevoed wordt met osmosewater dat wij zelf ter plaatse aanmaken met een eigen mobiele installatie. Doordat wij gebruik maken van osmosewater met haar uniek spoelend vermogen en dit zonder toevoeging van enig reinigingsproduct, heeft het spoelwater geen enkele invloed op de werking van uw regenput of enige andere vorm van waterrecuperatie. De telescoop maakt het mogelijk om veilig en uiterst efficiënt van op de grond de meeste installaties te wassen. Dit wil niet zeggen dat wij nooit gebruik maken van een ladder, maar het gebruik ervan wordt tot een minimum beperkt, wat ons toelaat om snel en efficiënt te werken. Dat laat ons toe om een scherpe prijs te hanteren.

 

PV-panelenPv panelen op tegelpannen dak

Heeft u ooit al eens een jaar met uw wagen gereden zonder de voorruit te wassen? Of een jaar lang uw ramen thuis niet gekuist?  Uitwerpselen van vogels en insecten, nabije bomen en scheikundige resten van industrie en verkeer verminderen gevoelig de lichtdoorlaatbaarheid van het glas. Regen -gecontamineerd met omgevingsvervuiling- spoelt uw glas niet schoon.
Gespecialiseerde periodieke reiniging van uw PV-panelen is verstandig.
Een zonnecel zet slechts 15% van het zonlicht dat ze opvangt in elektriciteit om! Verminderde lichtdoorlaatbaarheid heeft een sterk nadelig effect op de rendabiliteit van uw panelen.
Producenten van PV-installaties met een groot vermogen (> 10kWp) zijn zich uitermate bewust van de noodzaak om zonnepanelen periodiek te reinigen. Studies bewezen immers een rendementsverlies door vervuiling tot 25 %. Het Innovatiecentrum Vlaams Brabant voert momenteel systematisch nauwkeurige metingen uit. Het project registreert de impact van vervuiling op zonnepanelen en brengt de winst na reiniging in kaart.


Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend
In tegenstelling tot wat vele fabrikanten en installateurs u laten geloven, leert onze ervaring ons dat zonnepanelen niet zelfreinigend zijn. Fijn stof, vogelstront, mos en bladeren, worden niet zomaar weggespoeld als het regent. Zelfs bij een hellingsgraad van 65° treedt er nog een duidelijk blijvende vervuiling op.


Vervuiling leidt tot ernstige schade

Pv panelen 1PV panelen 2
Vervuiling van uw zonnepanelen kan leiden tot zogenaamde hotspots, die in plaats van stroom te produceren (schaduwprobleem) een weerstand creëren. Deze weerstand kan leiden tot plaatselijke oververhitting en blijvende schade aan uw zonnepanelen. Eenmaal 1 paneel defect moet u zoeken welk paneel dat is en alle panelen erafhalen, uitzoeken en opnieuw plaatsen!

Vervuiling leidt tot rendementsverlies van de ganse string

Pv panelen 3pv panelen 4
Het rendement ervan zal dalen indien ze vervuild zijn. Enkele praktijkproeven gingen het effect van vervuiling op het rendement van zonnepanelen na. Over een periode van enkele weken werd op verschillende plaatsen in België het rendement van gereinigde panelen vergeleken met vervuilde panelen.

Grootte van
installatie

Aantal panelen
gereinigd

Verschil in
rendement

4,4kWp

24 panelen

17,3%

9,3kWp

25 panelen

9,8%

12kWp

20 panelen

12,1%

19,2kWp

40 panelen

5,7%

48kWp

110 panelen

7,4%

72kWp

120 panelen

5,6%

108kWp

100 panelen

3,9%


Vuile PV-panelen kosten u geld!

 

Mos: een risicoMos op PV panelenMos 2

Mos is taai en hardnekkig en kan doordringen tot onder de glasplaat. Resultaat: mogelijke beschadiging van de onderliggende zonnecel van het PV paneel. Gevolg: minder tot geen energie meer voor de rest van de levensduur van uw ganse installatie! De cellen zijn immers in serie geschakeld. Laat daarom uw zonnepanelen regelmatig reinigen door een specialist.
Onze techniek
Voor het reinigen van uw zonnepanelen en glaspartijen maken wij gebruik van een telescopisch systeem met 100% osmosewater. Er wordt geen reinigingsproduct toegevoegd. De telescoop maakt het mogelijk om veilig en uiterst efficiënt vanop de grond uw installatie te wassen. Het gebruik van een ladder wordt tot een absoluut minimum beperkt. Het laat ons toe om snel, efficiënt én aan een superscherpe prijs te werken
Voorjaar of najaar?
Grote installaties (>10 kWp) worden best jaarlijks en in de lente gereinigd. De maximale zonnestraling tijdens de zomermaanden levert namelijk optimaal rendement op vlak van geproduceerde stroom. Door de kleinschaligheid van de installatie in een particuliere woning, is het verschil in productie te verwaarlozen. Bij een najaarsreiniging is het weliswaar zo dat u de maximale zonnestraling van de zomer iets minder zal benutten. Houd er echter ook rekening mee dat bij een najaarsreiniging uw panelen klaar zijn om optimaal te renderen in de winterperiode wanneer de stralingsintensiteit van de zon minder is. Het is wel kouder, dus beter rendement van de PV-panelen als de zon schijnt.

 

Reinigen van daken en muren

Reinigen van natuursteen met actieve zuurstof

Hydrofuge


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 18/07/2018

Terug naar hoofdpagina