logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf. Wij modificeren keukens tot moderne, tijdsbesparende, energiebesparende no-nonsense lekker foodproductieeenheden.

Vaatwas voeden met water van 60°C mengventielMiele 2

Het beste is maar goed genoeg =

Wij zijn geen keukenbouwers. Wij moderniseren enkel uw toestellen. Wij leveren, plaatsen, bouwen in, modificeren uw keuken en parametreren correct uw nieuw toestel.

Miele 1Miele 2Miele 3miele 4

Vaatwasmachine

Op twintig jaar is er enorm veel veranderd op gebied van vaatwasmachines en energiebesparing.

45% van de gezinnen in België heeft een vaatwasmachine. De ontwikkeling van vaatwassers staat niet stil en elk merk heeft eigen specifieke eigenschappen.  Een goede vaatwasser is niet alleen makkelijk in gebruik en onderhoud. Hij bezorgt u ook een onberispelijke vaat  zonder sporen na te laten en zonder uw vaat te breken. En vooral zonder uw water- en elektriciteitsverbruik uit de pan te doen rijzen!  De energieverbeteringen van de laatste 20 jaar zijn opmerkelijk. 

Tijd om de aankoop van een nieuwe vaatwasser te overwegen.

Zuinig

Het is moeilijk om even zuinig te zijn met handafwas als met de moderne vaatwassers. Als je een zuinige afwasstijl hebt, kan je proberen even zuinig de vaat met de hand doen als met een moderne vaatwasmachine. Het is zo dat de vaatwasser in een aantal gevallen zuiniger is dan een handafwas. Dit hangt af van het aantal keren dat per dag een handafwas gedaan wordt, de energie-efficiëntie van het toestel, de mate waarin het toestel volgeladen wordt, het gekozen programma en de temperatuur waarop dit wast, en de manier waarop de warmwaterproductie in huis gebeurt.

Een nieuwe vaatwasser kopen doe je niet elke dag: zo’n toestel gaat immers 15 à 20 jaar mee. Verlies niet uit het oog dat de gebruikskost (het energie- en waterverbruik) een veelvoud van de aankoopprijs bedraagt! Kies dus een zuinig toestel.

Gemiddeld neemt een vaatwasmachine 8% van het elektriciteitsverbruik in een huishouden voor zijn rekening. Een vaatwasmachine verbruikt dus veel dure elektriciteit. Maar door een goed presterend model te kiezen en bepaalde regels voor het gebruik na te leven, is het mogelijk de kosten die een vaatwasmachine met zich meebrengt te minimaliseren.

Energieklasse

Koop een energiezuinige vaatwasmachine. Een model met:

De toestellen uit een lagere klasse (de klasse C tot G) verbruiken tot 25% meer energie dan een gelijkwaardige vaatwasmachine uit klasse A, die niet veel meer kost. Het effectief energieverbruik is belangrijk om de kosten te drukken gedurende de hele levensduur. Een gemiddelde vaatwasser gebruikt bij 4 beurten per week ongeveer 250 kWh per jaar. Dit komt overeen met een energiekost van 38,-€ per jaar. Bij een toestel met A-label is het verbruik ongeveer 1 kWh per beurt, terwijl een toestel met C-label voor dezelfde wasbeurt bijna een derde meer verbruikt.

Bovendien kunt u in bepaalde gemeenten genieten van een premie bij de aankoop van dergelijke energievriendelijke toestellen.

Warmwateraansluiting

Het grootste deel van de energie die een vaatwasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Indien u uw machine aansluit op de toevoer van warm water dat komt van een zonnecollector of een gasboiler, zal u 80% minder elektriciteit verbruiken. Het grootste deel van het energieverbruik van de vaatwasser is immers toe te schrijven aan de verwarming van het water in het toestel door middel van elektriciteit. Elke deftige vaatwasmachine kan en moet tegenwoordig aangesloten worden op de warmwaterleiding, (max. 60°C ). Eventueel moet een driewegmengventiel geïnstalleerd worden om de temperatuur tot 60°C te begrenzen. Wanneer u beschikt over een energetisch gunstige warmwaterbereiding, raden wij u ten zeerste aan om de afwasautomaat op dit goedkoop warm water aan te sluiten. Hierdoor bespaart u energie en tijd. Er wordt tegenwoordig in alle programma's met warm water gespoeld.

Besteklade besteklade

Kies steeds een vaatwas met een bovenliggende besteklade: U wint plaats.

9 couverts

Kleine huishoudens kunnen kiezen voor een A/A/A-toestel met een beperkt volume (capaciteit van 9 couverts).

Hot fill

Een hot fill machine heeft twee aansluitingen, één voor warm water en één voor koud water. Volgens de fase in het programma wordt koud of warm water ingenomen. 

Waterverbruik

Kies voor een model dat weinig water verbruikt. Het waterverbruik is een kost en heeft een milieu-impact. En aangezien het water, met uitzondering voor koud spoelwater ook verwarmd moet worden, is een groter waterverbruik ook synoniem van een hoger energieverbruik. Het is trouwens vooral door het verminderen van het waterverbruik dat de fabrikanten het energieverbruik fors hebben kunnen reduceren. Het waterverbruik schommelt voor de meeste toestellen tussen 10 en 20 liter per beurt (afhankelijk van het toestel). Op jaarbasis maakt dat een verschil van 2000 liter bij 4 wasbeurten per week. Op het energielabel kan je het waterverbruik voor een cyclus (een volle machine met normaal vervuilde vaat) aflezen. 

Om hygiënische redenen is het niet mogelijk om hemelwater te gebruiken voor de vaat.

Ontharder (zout)

De waterhardheid van het water dat toekomt, hangt af van de geologische bodemlagen waar het doorheen stroomt vóór het gewonnen wordt. Als het door een kalkrijke bodem sijpelt, wordt het water hard. Die waterhardheid wordt in België uitgedrukt in Franse graden (°f) of Duitse graden (°d of dH). De waterhardheid in Oudenaarde bedraagt 22 Duitse graden. 1 Duitse graad stemt overeen met 17,8 g kalksteen per m³. 1 Duitse graad (°d) = 1,78 Franse graad hardheid (°f) = 0,18 mmol/l. In tegenstelling tot andere onzuiverheden, is kalksteen niet met het blote oog waarneembaar. De hardheid van water is m.a.w. onzichtbaar. De gevolgen daarentegen zijn maar al te waarneembaar: kalkafzetting in de vaatwas met panne is daarvan het meest opvallende voorbeeld. 

°d mmol/l °f
1-    4 0,2-0,7 2-     7
5-    7 0,9-1,3 9-   13
8-   11 1,4-2,0 14-  20
12- 15 2,2-2,7 22-  27
16- 20 2,9-3,6 29-  36
21- 25 3,8-4,5 38-  45

De waterhardheid wordt eenmalig ingesteld bij de indienststelling. De ontharder (hoeveelheid zout) wordt ingesteld in functie van de hardheid van het water. Bij de meeste modellen is dit geautomatiseerd.  Er is elektronische sturing van de regeneratie. Het spaart zout en water en herkent zelf, of en wanneer een regeneratie van de ontharder nodig is. De handmatige afstelling is niet meer nodig. 

Werk steeds met zout dat langzaam oplost door een grote kristalstructuur. Bespaar niet op zout! 

Geluidsniveau

De stilste apparaten hebben een geluidsniveau lager dan 47dB(A). Aangezien vaatwassers meestal in de keuken geïnstalleerd worden, is het geluidsniveau belangrijk. De meeste toestellen liggen  tussen 42 en 55 dB. Hoe kleiner het getal, hoe stiller de vaatwasmachine.

Opgelet: de meting van het geluidsniveau is niet genormeerd en wordt dus niet steeds op dezelfde manier uitgevoerd; binnen een bepaald merk zijn vergelijkingen van verschillende modellen uiteraard wel betrouwbaar.

Toesteltype

Breedte

Hoogte

Wij zien in de keuken een trend naar een werkhoogte van 85 cm.

Kleur

Service

Tenslotte zijn ook:

Dit zijn belangrijke aankoopcriteria die de prijs van het toestel meebepalen. 

Waarom uw vaatwasmachine laten moderniseren door ons?

Vaatwasmachines met warmwateraansluiting

Zie ook : Energievreters


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Versie laatst bewerkt op 30/09/2018

Terug naar hoofdpagina