logo

Home HVAC Zwembaden Reiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>33 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd HVAC installatiebedrijf en en bouwt energiebesparende HVAC installaties voor particulieren en industrie:
 

Lekdichting in aardgasleidinggaskeuring >6 l/h

Hoe controleer je of je een gaslek hebt?
Aardgas is van nature geurloos, maar omdat het een gevaarlijk goedje is, wordt er een geurstof aan toegevoegd. Een gaslek kun je dus ruiken – maar als het slechts een klein lek is en de ruimte is goed geventileerd is het niet te ruiken. Volgende oplossingen zijn mogelijk

a) Zeepsop

zeepsopzeepsop2

Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit. Gebruik nooit een vlammetje om naar het lek te zoeken! En mocht je duidelijk gas ruiken of zelfs een sissend geluid horen. Sluit direct de gastoevoer af.

b) Gasdetector

Wohler gasdetector

De gaslekzoeker Wöhler GS 220 geschikt voor brandbare gassen is een compacte ergonomisch vormgegeven gaslek-zoeker voorzien van een 440 mm lange flexibele zwanenhals. Na een korte opwarmperiode is dit instrument zeer gevoelig en daarmee razendsnel bij het detecteren van gaslekken. Zowel visueel middels LED´s als akoestisch wordt de gebruiker gewaarschuwd. Optioneel kan een koptelefoon worden aangesloten.

c) Ultrasone detector

ultrasone detector
Detecteert ultrasoon geluid (zoals de honden)

d) Lekdebiet noteren gedurende 15 minuten

gasteller

Met de aardgasteller. Zet de kraan dicht en noteer de aardgasteller stand. Zet 15 min open en noteer opnieuw de tellerstand. Indien het aardgaslek groter is dan 6l/h = 1,5 liter per 15 min dan is de installatie onveilig en afgekeurd en moet er een lekdichting gebeuren.


Wat te doen als je een gaslek ontdekt?

Waarom breken en kappen?

Duurzame afdichting door chemicaliŽntoevoeging bij lekken aan de schroefdraadaansluitingen van aardgasleidingen.

 

aardgaslekdichting 1aardgaslekdichting 2aardgaslekdichting 3aardgaslekdichting4

 

lekdichting op aardgas

Duurzame afdichting bij lekken aan aardgasleidingen (ook onder bepleistering)

Werkwijze:

Alvorens het proces van lekdichting te starten, moet de gasleiding onderbroken worden. Vervolgens worden de geschikte chemische producten gemengd, waarna de leiding met lekdichtingsmiddel en water gevuld wordt. De gasringang en de gasuitgang van het te dichten circuit worden losgekoppeld, om dan een slanguiteinde te verbinden met de gasingang en een ander slanguiteinde te verbinden met de gasuitgang. De eindstukken van de slang worden aan het te dichten circuit geschroefd. 

Leiding afkoppelen van het aardgasnet

Dichtingsproduct opsteken
lekdichting aardgas 1Vullen met de nodige werkzame chemicaliën

Leegzuigen
lekdichting aardgas 2Alles laten uitlopen of uitpersen

Afschrapen
lekdichting aardgas 3lekdichting aardgas 4Visceus product : binnenkant leiding wordt afgeschraapt met gummiballen

Drogen
lekdichting aardgas 5Leiding wordt gedroogd met vacuumpomp als pers

Terug ingebruikneming
lekdichting aardgas 6Terug inbedrijfname van de gasleiding.

 

"We don't have much money to do this, so we are going to have to think "                              Lord Ernest Rutherford


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2023 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem†| Tel: 055 310242  Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 3/01/2022

Terug naar hoofdpagina