logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf en en bouwt energiebesparende oplossingen voor particulieren en industrie:

Geleidbaarheid meten, Total dissolved solids, TDS

GeleidbaarheidsmeterDelta ohm logo
Geleidbaarheid, TDS, resistivity: Geleidbaarheid is het omgekeerde van weerstand (= resistivity). Met geleidbaarheid meet je de elektrische geleiding van de vloeistof. Deze meetwaarde wordt op het display van de geleidbaarheidsmeter uitgedrukt in Siemens/centimeter.

GELEIDBAARHEID, GELEIDBAARHEIDSMETING
Het meestvoorkomende meetgebied bij geleidbaarheidsmetingen loopt van 0,05 µS/cm tot 200 mS/cm.  Wat is nu exact geleidbaarheid en wat heb je aan het gebruik van een geleidbaarheidsmeter?
Ionen in een vloeistof geleiden de elektrische stroom. Populair gezegd is het zo, dat 'hoe lager de geleidbaarheid van een vloeistof, hoe 'schoner' het water is.
Gedemineraliseerd water (demi-water) is water waaruit alle zouten en mineralen zijn verwijderd. Hierdoor is het geleiden van elektrische stroom vrijwel onmogelijk geworden, waardoor demi-water een zeer lage geleidbaarheid heeft. Hoewel hiervoor geen echte vaste waarde bestaat, heeft demi-water meestal een geleidbaarheid van < 0,2 µS/cm. De toepassingen zijn o.a. te vinden in laboratoria maar ook in auto wasstraten of b.v. glazenspoelmachines.
Wanneer demi-water nog verder gezuiverd wordt ontstaat ultrapuur water. Dit water is ontdaan van o.a. alle organische deeltjes en is dus zeer zuiver. Ultrapuur water heeft typisch een geleidbaarheid van 0,05 µS/cm @ 25°C. Ultrapuur water wordt gebruikt in de halfgeleiderindustrie. Iedere verontreiniging die bij de productie van halfgeleiders zou optreden kan funest zijn voor de kwaliteit, vandaar dat hier zeer hoge eisen aan worden gesteld.
Drinkwater is op zich natuurlijk zuiver, maar bevat wel mineralen en zouten. Hierdoor is de geleidbaarheid van drinkwater ongeveer 300 tot 700 µS/cm.
Een ander uiterste: zeewater zal rond de 50.000µS/cm ofwel 50mS/cm of zelfs hoger liggen.

HD2306.0 – Geleidbaarheid / temperatuurmeter.
Meet elektrische geleidbaarheid, TDS, en temperatuur.
Opslag van Min, Max, Gemiddelde
Compleet met draagkoffer. IP67.
geleidbaarheid 1geleidbaarheid 2
Dit instrument is super robuust en simpel uitgevoerd.
Doet precies wat u verwacht van een geleidbaarheidsmeter: meet snel en accuraat. Te combineren met een brede range sensoren. IP67 uitgevoerd dus bestand tegen zware omstandigheden
Handige en robuuste geleidbaarheidsmeter. Duidelijk afleesbaar display, eenvoudig te bedienen. Uitgevoerd als instrument voor veldgebruik, IP67 en stootvast.  Te combineren met een brede range aan EC sensoren. Wordt geleverd in robuuste draagkoffer.
Speciaal voor gebruik onder zware omstandigheden ontwikkelde Delta Ohm een robuuste en veelzijdige serie meetinstrumenten. Te combineren met diverse sensoren, we hebben een uitgebreide range beschikbaar. Wij zijn daarmee niet gebonden aan een smalle meetrange, dit instrument meet met de juiste sensor van 5 µS/cm tot 200 mS/cm.
IP67 uitvoering met standaard rubber rand als bescherming. Wanneer een sensor niet is aangesloten kan de aansluiting op het instrument simpel waterdicht worden afgedekt met een rubber dop.
Op alle types kan bovendien optioneel een printertje worden aangesloten om zo eenvoudig met één druk op de knop de kalibratiegegevens te printen.

HD2156.2 – Draagbare geleidbaarheid/temperatuurmeter IP67, USB, draagkoffer, Deltalog9. Datalogger
Geleidbaarheid 3

Handzame draagbare geleidbaarheid en temperatuurmeter. Uitgerust met datalogger en PC communicatie via USB of RS232.
Bijzonder geschikt voor gebruik in het veld, door de robuuste waterdichte constructie. Te combineren met diverse types geleidbaarheidssensoren om zo optimaal aan te passen aan de meetomstandigheden.
Wordt geleverd in robuuste draagkoffer, compleet met software DeltaLog 9.
Speciaal voor gebruik in het veld (onder zware omstandigheden) ontwikkelde Delta Ohm een robuust en veelzijdig meetinstrument: de HD2156.2
Wij zijn grote voorstander van het meten met aparte sensoren voor geleidbaarheid. Eventueel kan ook ORP worden gemeten met ditzelfde instrument, dus het is enorm flexibel in gebruik. Ook flexibel: onze EC sensor heeft een meetbereik van 5µS/cm tot 200 mS/cm! (Dus geen beperkingen waardoor met 2 verschillende instrumenten moet worden gemeten).
Het grote voordeel van losse sensoren kent iedereen. Hoe goed een geleidbaarheidssensor ook is, deze moet nu eenmaal na een bepaalde tijd worden vervangen. Waarom in dat geval ook een (goede) EC sensor weggooien?
IP67 uitvoering met standaard rubber rand als bescherming. Wanneer een sensor niet is aangesloten kan de aansluiting op het instrument simpel waterdicht worden afgedekt met een rubber dop.

 

Hardheid water meetapparatuur

a) Titreren van de waterhardheid:hardheid

De waterhardheid wordt gemeten met een titratiesetje.

Er bestaan 2 soorten setjes:

De titratiesetjes met twee vloeistoffen zijn nauwkeuriger. In 7,5 ml water  doet met 2 druppels van oplossing a. Het water wordt roos. Daarna voegt men via titrering een aantal druppels van oplossing b tot kleuromslag van roos naar blauw. Het aantal druppels is de hardheid in °dH. Vermenigvuldigen met 1,78 geeft de hardheid in Franse graden.

b) Hardheid-indicatie-staafjes, teststrips waterhardheidhardheidhardheidhardheid

Voor halfkwantitatieve bepaling van de waterhardheid (totale hardheid).Eenvoudig in het gebruik. Is bedoeld als oriënterende sneltest.
Meetbereik van 0 °d tot meer dan 25 °d. Verdeling hardheidsbereiken:<3 °d, >5 °d, >10 °d, >15 °d, >20 °, >25 °d. De teststrookjes worden kort in het te meten water gedompeld. Na ongeveer een minuut de opgetreden verkleuring vergelijken met een kleurschaal en het hardheidsbereik aflezen. Voorzichtig: het testpapier mag niet met de vingers worden aangeraakt. Een verpakking bevat 100 teststrookjes 6 x 95 mm. Omrekening: 1 °d = 1,8 °f = 1,25 °e = 17,8 mg/l CaCO3

Meting d.m.v. verkleuring. Indicatie middels dopen in de te meten vloeistof. Aflezing idem zoals op de pH-kleurscala. Kunststofbox met 100 staafjes.

 

Geleidbaarheid (EC)

De geleidbaarheid van vloeistoffen wordt uitgedrukt in microSiemens per cm. μS/cm
Dit is geen SI eenheid. Geleidbaarheid is altijd bij 25°C

Definitie: De geleidbaarheid is de omgekeerde waarde van de elektrische weerstand van een oplossing (water met opgeloste zouten) gemeten over twee elektroden van 1 cm² die op een afstand van 1 cm van elkaar zijn verwijderd bij 25°C. Deze geleidbaarheid wordt dan in de eenheid Siemens/cm uitgedrukt.
De temperatuur is zeer belangrijk. Het is namelijk zo dat de geleiding ook bepaald wordt door de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur des te hoger de geleiding. Als wij dus twee geleidingsmetingen met elkaar willen vergelijken, dan moeten beide metingen bij dezelfde temperatuur zijn uitgevoerd of we moeten een correctiefactor toepassen.
Enkele waarden.


Zoutgehalte
(0.01 mol/l)

mg/l

Geleidbaarheid
µS/cm

TDS factor - mg/l

NaCl

584

1156

0.51

CaCl2

1110

2310

0.48

NaHCO3

840

865

0.97

TDS: Total dissolved solids TDS in parts per million (ppM) of parts per thousand (ppK). TDS is de concentratie van een oplossing uitgedrukt als totaal gewicht aan opgeloste stoffen. (1 ppM = 1 milligram/liter en 1 ppK = 1 gram/liter).

Voorbeelden van enkele typische geleidbaarheden

a) Zeewater, met zijn extreem hoog zoutgehalte, geleidt de stroom zeer goed en men meet een hoge geleidbaarheid
b) Gedistilleerd water, met zijn extreem laag zoutgehalte, geleidt de stroom bijna niet en heeft dus een lage geleidbaarheid.

Het elektrisch geleidingsvermogen is de som van alle in het water opgeloste ionen (elektrisch geladen deeltjes), dat wil zeggen de opgeloste zouten. In natuurlijke wateren veroorzaken de hardheidsvormers (GH = carbonaathardheid + sulfaathardheid) het grootste deel van het elektrisch geleidend vermogen. Door de negatieve of positieve elektrische ladingen van ionen [(kationen: positief geladen ionen) en anionen (negatief geladen ionen)] wordt stroomgeleiding in water mogelijk gemaakt. Dit fenomeen benut men bij het meten van het elektrisch geleidingsvermogen. Men meet dus de vloeiende elketrische stroom tussen twee elektroden. Zijn er veel zouten in het water opgelost, dan vloeit er veel stroom tussen de twee elektroden. Er wordt dan een hoge geleidbaarheid aangegeven. Zijn er weinig zouten opgelost, dan vloeit er weinig elektrische stroom. Er wordt dan een lage geleidbaarheid gemeten.

Meeteenheden
In zoetwater bereik is de meeteenheid µS/cm (microSiemens per cm) en in zeewater wordt in mS/cm (milliSiemens per cm) gemeten. De meter om het elektrisch geleidingsvermogen te meten heet EC Tester. EC staat voor de Engelse aanduiding electric conductivity.

Conductivity and TDS meters measure the ability of an aqueous solution to carry an electric current. It does this by measuring the electric current between two electrodes (the electricity flows by ion transport). A nutrient-rich solution will have a higher conductivity than a solution with less ionic salts (nutrients). The higher the nutrient level the higher is the conductivity.
Microprocessor technology scales the Conductivity measurement into either milliSiemens/cm (mS/cm) or microSiemens/cm (μS/cm). Using a mathematical formula, the meters are also able to show the nutrient levels as TDS in parts per million (ppM) or parts per Thousand (ppK). TDS is the concentration of a solution as the total weight of dissolved solids. (1 ppM = 1 milligram/litre and 1 ppK = 1 gram/litre).
Conductivity meters are favoured over TDS by commercial growers, simply because they give the best estimate of the strength of a nutrient solution. TDS is a "rough" estimate while Conductivity is exact. The total TDS is a mass estimate and is dependent upon the mix of nutrients as well as the concentration while Conductivity  is only dependent upon the concentration of nutrients.
The true ppM conversion factor is complicated by factors, including the type of ionic salts present in a nutrient solution, their concentration, and the temperature of the solution.
Our meters are capable of compensating for temperature. No meters have ability to distinguish between different types of ionic salts. Conductivity measurements are also complicated by the fact that not all salts conduct an electric current equally. Ammonium sulphate conducts twice as much electricity as calcium nitrate, and more than three times that of magnesium sulphate (Resh, 1989). Also, nitrate ions do not produce as close a relationship with conductivity as do potassium ions (Alt, D. 1980). Consequently, the higher the nitrogen to potassium ratio in a nutrient solution, the lower the conductivity values.
Millimho and micromho are commonly used by hydroponicists in North America and in earlier scientific literature. The basis for this unit came from the ohm, which is the unit used to measure electrical 'resistance'. A 1 ohm resistance with 1 Volt across it will conduct 1 Ampere of electrical current. The electrical equation is V (volts) = I (ampere) * (times) R (resistance) where R is measured in ohms. The reciprocal of resistance is 'conductance', with the mho (ohm spelt backwards) used to describe conductance.
The scientific literature adopted Millimho per centimetre (mmho/cm) and micromho per centimetre (mmho/cm), where 1mmho/cm = 1000 mmho/cm.
The metric equivalent for mho is Siemens, where 1mho/cm = 1mS/cm = 1000μS/cm. The metric system is used extensively throughout Europe, South Africa, Australia and New Zealand.
For hydroponics, scientific literature generally uses deciSiemens per metre (dS/m) to measure conductivity, with milliSiemens/cm (mS/cm) and microSiemens/cm (μS/cm) the established and accepted units of measurement for soilless culture, where 1dS/m = 1mS/cm = 1000μS/cm as measured by a Conductivity meter.
An old unit of measurement is cF (Conductivity Factor). These meters use a scale of 0 to 100, where 0 represents pure water (zero ionic salts). cF is not a recognised scientific measurement, and it has as its basis 1mS/cm = 10cF.

TDS: TDS

Total dissolved solids is de term waarmee geleidbaarheid en vaste stofdeeltjes in een vloeistof worden aangeduid.
Doorgaans wordt de term gebruikt bij wateranalyse of bepaling van de samenstelling van drinkwater. Omgekeerde osmose en destillatie zijn methodes om de totaal vaste stof in water te doen afnemen.

Droge stof gehaltes kunnen bepaald worden door een monster te nemen van de vloeistof waarvan men het TDS gehalte wil weten. Vervolgens dient men het monster te wegen, daarna te drogen en daarna weer te wegen. Zo wordt het vocht verdampt en blijft de opgeloste vaste stof over. Droge stof wordt altijd in gewichtseenheden uitgedrukt (bijvoorbeeld mg/kg TDS).

"Nous n’héritons pas la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 4/10/2018

Terug naar hoofdpagina