logo

Home HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf en bouwt energiebesparende installaties voor particulieren en industrie:

 

Blauwe vlam brander: de toekomst voor de stookoliebranders

De vergassingsbrander, beter gekend als blauwevlambrander is een hoogtechnologische oplossing die tal van troeven heeft maar die jammer genoeg nog te weinig gekend is.

Verbranding is de oxidatiereactie van stookolie met zuurstof uit de lucht, een reactie die "exothermisch" wordt genoemd aangezien er warmte vrijkomt (10 kWh/l stookolie; 11 kWh/kg stookolie). Om een optimale verbranding te krijgen moet het mengsel lucht/stookolie perfect homogeen zijn. De sproeier en de verbrandingskop van de brander spelen dan ook een essentiŽle rol in het mengproces. De sproeier zal de stookolie immers vernevelen in duizenden kleine druppeltjes die zich vermengen met de verbrandingslucht en zo een wolk van lucht en ontvlambare stookolie vormt die de warmte aan de ketel doorgeeft.

De vergassingsbrander zal, op zijn beurt, de beschikbare stookolie vůůr de verbranding omzetten van vloeibare naar gasvormige toestand om zo een homogene wolk lucht/stookolie te verkrijgen en dus een optimale verbranding in de hand te werken. Een stookoliebrander die brandt met een blauwe vlam vergast eerst de stookolie. Daardoor verbrandt de stookolie als een gas (vandaar de blauwe vlam). Ze verbrandt veel beter, met minder roet en dus roetaanslag tot gevolg. 

Fig3

Bij de blauwe vlam brander of de vergassingsbrander is het grootste verschil met een Low NOx brander  vooral dat hier de ontsteking plaatsvindt, wanneer de brandstof zich reeds in gasvorm bevindt. De brandstof wordt in combinatie met een hoge pompdruk in zeer kleine druppels verneveld. De hoge druk creŽert een onderdruk net na de sproeier, zodat de verdampingstemperatuur daalt en de brandstof sneller verdampt.  De voornaamste verbeteringen zijn de verdeling van het mengsel over meerdere zones en een geoptimaliseerde recirculatie van de verbrandingsgassen. Het werkingsprincipe van de brander met blauwe vlam: de onderdruk ter hoogte van de stuwschijf zorgt voor het aanzuigen van de verbrandingsgassen en voor de volledige vergassing bij onderdruk van de stookoliedruppels. 

Hoe wordt de vergassing gerealiseerd?

• door de druk van de stookoliepomp te verhogen om kleinere druppeltjes stookolie uit de sproeier te verkrijgen en zo de verdamping in de hand te werken.

• door een voorverwarmer van stookolie te gebruiken zodat de temperatuur van de stookolie stijgt en de verdamping bij gevolg vroeger gebeurt;

• door de rookgassen te recirculeren om de temperatuur van de wolk lucht/ stookolie te verhogen en zo de nodige energie door te geven om de stookolie te laten verdampen.

• door de druk van de wolk lucht/stookolie te verminderen om de verdampingstemperatuur van stookolie te verlagen. Door het venturiprincipe toe te passen. De ventilator van de brander moet dus een hogere, totale druk leveren. De hogere snelheid werd in eerste instantie verkregen aan de hand van een luchtdiafragma (geperforeerde plaat), maar tegenwoordig wordt deze vervangen door een luchtverdeler.

Resultaat: 

Door deze "ideale verbranding" is roetvorming zo goed als uitgesloten. De ketel blijft proper met als resultaat een beter jaarrendement.

Condenserende mazoutketel

Een condenserende mazoutketel heeft meer ventilatordruk nodig opdat de rookgassen door de condensor geraken. Een gewone gele vlambrander heeft iets te weinig ventilatordruk. Werkt meestal, maar soms niet!

Superhete vlam

Opgelet met de superhete vlam. Plaats een vuurbestendige plaat achteraan in een ondiepe ketel

Geluidshinder?

De eerste generatie blauwevlambranders was relatief luidruchtig als gevolg van de recirculatie (intern en/of extern) en de hogere druk van de pomp. Daarom verlaagden de branderfabrikanten de werkingsdruk van de pomp en zorgden ze er voor dat de doorstroming in de brander optimaal verliep.

Vervuilende uitstoot?

De fabrikanten van branders besteedden ook aandacht aan de ecologische kwes≠ties. Zo zorgt de nieuwe, zogenaamde blauwevlamtechnologie er niet alleen voor dat de vorming van NOx (vooral vroegtijdige en thermische NOx) en CO (als gevolg van een onvolledige verbranding) wordt beperkt, maar bovendien vindt er geen enkele roetafzetting plaats bij de zogenaamde 'blauwe' verbranding, die ook wel hydroxylatieve wordt genoemd. Dat betekent dat het verwarmingslichaam tijdens het verwarmingsseizoen schoon blijft, wat erg gunstig is voor het verbruik en dus ook voor de CO2-uitstoot.

Ook voor kleine vermogens?

Het verbrandingsprincipe kan evengoed voor kleine als voor grote vermogens (tot 15 M W) worden toegepast. Het enige grote verschil is dat de brander met een groot vermogen over het algemeen met verschillende sproeiers zal worden uitgerust en dat deze moduleerbaar zal zijn (met of zonder O2-regeling). Blauwevlambranders met een klein vermogen in condensatieketels op mazout (Optimaz-elite) beschikken meestal over twee werkingsvermogens (tweetrapsbranders).

Voor alle ketels?

Ja! Dit is de ideale retrofit  de ideale vernieuwing voor oude ketels.

Vergeet niet :ketelrendement

TOT 5  % HOGER JAARLIJKS  RENDEMENT VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIE

Ook hier geldt dat regelmatig onderhoud en een correct afgestelde brander de brandstof optimaal benut.

Zie ook :

MHG

Riello

 

 "Nous n’héritons pas de la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2023 GoLanTec energietechniek| Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 16/09/2023

Terug naar hoofdpagina