logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Natuursteenrenovatienatuursteen kruisbeeldbeeld

Reinigen van natuursteen

Fase 1: reinigen
Hiervoor gebruiken wij een hogedrukreiniger, steamer ofwel een stijve borstel en een tuinslang. Met de hogedrukreiniger, wordt de druk van de straal aangepast.
Er zijn 7 manieren:

Fase 2: een vochtwerend product aanbrengen: Hydrofuge
De tweede fase, bestaat in het aanbrengen van een vochtwerend product. Dat heeft uiteraard tot doel te vermijden dat al te snel weer mos gaat opduiken. Nu blijft alles zeker tien jaar schoon. In het ander geval, mag u na 5 jaar misschien al opnieuw beginnen. Deze producten zijn niet goedkoop
De waarborgtermijnen verschillen van geval tot geval. Over het algemeen schommelen ze tussen 5 à 10 jaar. Het effect van een schimmelwerend product is wel zeer snel zichtbaar: als de mossen verdwijnen, betekent het dat wij dat deel van het werk in elk geval goed hebben uitgevoerd. Of het vochtwerend product goed is en correct is aangebracht, zal u pas jaren later kunnen constateren.

 

Zandstralen met droog ijs

 

 

 

Zandstralen met zand en persluchtzandstralen

 

 

Zandstralen met zand en water
Milieuvriendelijke manier. Het nadeel aan deze methode is dat hij niet geschikt is voor kwetsbare materialen zoals zandsteen. In dat geval ben je beter af met stoomreinigingen van de gevel. Historische gevels kunnen namelijk beschadigd worden het ruwe zand.
Zandstralen is een techniek waarbij een straalmiddel gemengd met water onder druk op een ondergrond wordt gespoten om deze te reinigen. Grit of olivinezand zijn twee voorbeelden van mogelijke straalmiddelen. Kwartszand mag om gezondheidsredenen niet meer gebruikt worden voor gevelreinigingen.
Bij het reinigen van de gevel volgens de zandstraaltechniek moet men zeker letten op de grootte, de vorm en de hardheid van de korrels. Ook de gebruikte druk en de afstand tussen het reinigingstoestel en de gevel zijn belangrijk voor het eindresultaat.

Wanneer kiezen voor deze vorm van gevelreiniging?

1) Hardnekkigheid van de vervuiling
De gevel zandstralen is een redelijk agressieve reinigingstechniek. Daarom is het alleen maar aangeraden om deze methode toe te passen voor de meest hardnekkige vormen van vervuiling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graffiti. Voor mildere vervuilingen zijn andere reinigingstechnieken mogelijk.
2) Materiaal
Aangezien het om een vrij agressieve reinigingsmethode gaat, moet je gevel uit een hard materiaal bestaan dat bestand is tegen een schoonmaakbeurt met een zandstraler. Bij zwakke of poreuze materialen zal er namelijk al snel schade aan de muur ontstaan. De buitenmuur moet voor de reiniging overigens ook in goede staat zijn. Als het voegwerk bijvoorbeeld beschadigd is, zal er door het zandstralen alleen maar meer schade aangericht worden. Daarom moeten eventuele beschadigingen aan de muur eerst hersteld worden alvorens men aan de reiniging kan beginnen.

 

 

NevelstralenNevelstralen
Als je gevel niet geschikt is om gezandstraald te worden, dan is nevelstralen wellicht een betere oplossing. Hierbij kan met een lagere druk milde tot middelzware vervuiling verwijderd worden, ook bij minder harde gevelmaterialen.
Nevelstralen als alternatief voor zandstralen
Nevelstralen is eigenlijk een mildere versie van zandstralen: men maakt gebruik van een lagere straaldruk, waardoor er minder kans is op beschadiging van de buitenmuur. Het straalmiddel kan ook specifiek afgestemd worden op de ondergrond. Zo kan er erg nauwkeurig gewerkt worden. Bovendien is er ook weinig of geen waterbelasting voor de buitenmuur.
Bijna alle gevelmaterialen kunnen genevelstraald worden: denk hierbij bijvoorbeeld aan bakstenen, hout, kunststof, pleisterwerk, beton en natuursteen. Alleen gladde oppervlakken zijn wat moeilijker te reinigen.
Omwille van de lagere druk, de mogelijkheid tot nauwkeurig werken en de beperkte waterbelasting is nevelstralen een reinigingstechniek die erg geschikt is voor delicate steensoorten zoals je die ziet bij historische gebouwen en monumenten.
Gevel nevelstralen
Een gevel nevelstralen is een geschikte techniek voor het verwijderen van mossen, verf en andere matige tot middelzware vervuilingen op buitenmuren. Het is een gevelreinigingstechniek onder lage druk, waardoor er weinig kans is op beschadiging van de ondergrond. Hier vind je meer info en prijzen voor het nevelstralen van gevels.

Voordelen van deze gevelreinigingstechniek?

 

 

Stoomreinigenstoomreinigen
Stoomreiniging is vooral geschikt voor natuursteen die regelmatig gereinigd wordt en waarbij het vuil niet te diep ingedrongen is. Het is een goedkope en milieuvriendelijke manier van reinigen maar desondanks niet voor alle gevelmaterialen geschikt.
Voordat men overgaat tot het reinigen met stoom, wordt de steen eerst van onder naar boven bevochtigd. Daarna gaat men met een zogenaamde stoomgenerator aan de slag. Met dit apparaat spuit men verzadigde stoom onder een temperatuur van 120 tot 160 °C op de gevel. Afhankelijk van de ondergrond en het gewenste resultaat wordt de waterdruk ingesteld op 2 tot 6 bar. Er worden aan het water geen chemicaliën of andere schoonmaakmiddelen toegevoegd. De stoom die gebruikt wordt bij het reinigen is verzadigd. Wanneer deze contact maakt met de gevel condenseert de stoom en lost het vuil tijdens dit proces ook op. Na de behandeling wordt de muur nog een keer grondig afgespoeld met water.

 

 

Actieve zuurstofoxy clenza 1oxy clenza 2

oxy clenza 3oxy clenza 4
OXY-KLENZA™ is een krachtige, chloorvrije reiniger op zuurstofbasis voor binnen en buiten.
OXY-KLENZA™ verwijdert organische vlekken en aanslag. Ook voor hardnekkige vlekken inclusief vet, schimmel, algen en bladvlekken. Het is veilig voor gebruik op alle natuursteen (van marmer tot graniet, van terracotta tot arduin), tegels (ook keramische), metselwerk, beton, voegen.
OXY-KLENZA™ kan ook gebruikt worden om bankirai en teakmeubels te reinigen.
OXY-KLENZA™ is een geconcentreerd, geurloos poeder, dat geuren afbreekt en desinfecteert. Het is biologisch afbreekbaar en breekt af tot zuurstof, water en natuurlijke zouten. Kan eenvoudig met water worden nagespoeld.
Het is geschikt voor binnen en buiten. Een hogedrukreiniger is niet nodig.
OXY-KLENZA™ is veiliger in gebruik dan andere schoonmaakmiddelen en vrij van VOC
Verpakking: Doos van 1 kg

Topeigenschappen:

Let op :

Arduin:arduin

Zandsteen:zandsteen

Balegemse steen:Balegemse steen

Te herkennen : Hoogte van de stenen max 30 cm : altijd met schelpen

Balegemse steen is een sterk kalkhoudende zandsteen die in Balegem wordt gedolven. Men kan hem ook categoriseren als zandige kalksteen. Hij is zeer gevoelig voor zure regen.

Een zee bedekte dit gebied, miljoenen jaren geleden (In het Midden-Eoceen, Lutetiaan (plaatselijk Lediaan)). Er ontstond een opeenhoping van (kalkhoudende) overblijfselen van in deze zee levende organismen. Daarmee bestaat kalksteen voornamelijk uit calciumcarbonaat (CaCO3) en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpen, nautilussen, haaien- en roggentanden e.d.).

De steen wordt gevonden in schollen, met een harde kern, tussen zandlagen. De laag waarin de steen wordt gevonden ligt anno 2009 een viertal meter onder de bodem. De ontginning en bewerking van Balegemse steen is sedert 1976 heropgestart na een eeuw inactiviteit. De Romeinen gebruikten al Balegemse steen voor hun constructies.

Enkele gebouwen aan de Graslei te Gent zoals het Gildehuis der Vrije Schippers zijn opgetrokken in Balegemse steen. Verder is hij onder meer gebruikt in de Brusselpoort te Mechelen, de Sint-Martinuskerk te Gent, de Sint-Annakerk te Bottelare en de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde.

 

Hoogtewerker en/of veiligheidsstellingen

dak 12veiligheidsstelling
Per project huren wij een aangepaste hoogtewerker.
Deze moet opstelbaar zijn rondom het huis


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 24/05/2018

Terug naar hoofdpagina